Wat zijn de gevaarlijkste Windows-bestandstypen van 10?

Als u een computer en surfen op het web bent u een doelwit van kwaadaardige software of malware . Deze programma's zijn ontworpen om schade te veroorzaken en / of uw persoonlijke gegevens stelen. Bekende voorbeelden van malware bevatten Virussen die bestanden of directory-informatie, kunt verwijderen spyware dat gegevens van een computersysteem kan verzamelen zonder uw medeweten, en wormen die kunnen repliceren en de tunnel door het geheugen van uw computer en de harde schijf.

Malware kan uw computer besmetten op verschillende manieren, maar een van de meest voorkomende is door middel van een e-mailbijlage . Bijvoorbeeld, kunt u een e-mail van een onbekende gebruiker waarin u wordt gevraagd om een onbekend bestand te openen.

Als u het bestand opent, kan het schadelijke code die malware kunnen installeren of uitvoeren destructieve scripts op uw computer uit te voeren. Daarom is het verstandig om de waarschuwing dat Windows geeft bij het openen van onbekende bestanden of het uitvoeren van niet-geverifieerde applicaties luisteren.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen een e-mail gebaseerde malware aanval is om niet open onbekende e-mailbijlagen . Als u een e-mail van een onbekende afzender te krijgen en het heeft een e-mail, is er geen reden om het te openen.

Natuurlijk kunnen mensen ook u sturen legitieme e-mailbijlagen die veilig zijn om te openen. Daarom is het nuttig om bewust te zijn van bestandstypen (en bestandsextensies), die potentieel gevaarlijk zijn.

Hieronder is een lijst van 10 gemeenschappelijke Windows bestandstypen die een bedreiging kunnen vormen voor u.

1. . EXE

Een EXE-bestand is een van de meest populaire bestandstypen in Windows. Het bevat een uitvoerbaar programma, die u gemakkelijk kunt uitvoeren door te dubbelklikken op het bestand.

Het Gevaar: Zijn populariteit onder de gebruikers, belang voor de Windows-bestandssysteem, en het gemak-of-gebruik maakt het de beste keuze voor een malware-aanval. Een veelgebruikte methode van levering is door middel van een e-mailbijlage dat een virus wordt uitgevoerd wanneer u het bestand opent.

2. . MET

Een COM-bestand is een uitvoerbaar programma dat de oorspronkelijke programma-type, die door MS-DOS was. Het kan ook worden uitgevoerd op Windows. Het bericht wordt opgeslagen in een binair formaat en is vergelijkbaar met een EXE-bestand.

Het Gevaar: De COM-bestand wordt vaak gebruikt voor het uitvoeren van een reeks instructies. Als het bevat malware en wordt geopend, zal de instructies worden uitgevoerd waardoor schade aan uw computer.

. Een

Een BAT-bestand is een DOS-batchbestand gebruikt om opdrachten met de Windows Command Prompt (cmd.exe) uit te voeren. Het bevat een reeks (of "batch") van commando's die worden uitgevoerd in volgorde. BAT-bestanden worden meestal gebruikt om programma's te starten en uitvoeren van onderhoudsprogramma's binnen Windows.

Het Gevaar: Een BAT-bestand bevat een reeks van lijn opdrachten die zal lopen wanneer het wordt geopend, waardoor het een goede optie voor kwaadwillende programmeurs maakt.

4. .CMD

Een CMD-bestand is een ander type van batch-bestand dat wordt gebruikt door Windows. Het formaat werd geïntroduceerd met Windows NT, maar het kan ook worden uitgevoerd door de DOS. Het is vergelijkbaar met het BAT-bestand, maar wordt gerund door CMD.EXE plaats van COMMAND.COM.

Het Gevaar: De CMD-bestand is een populaire bestandstype voor het schrijven van malware. Het kan worden gebruikt om gegevens in een directory verwijderen of repliceren zelf en open een programma herhaaldelijk om de middelen van een computer uitputten, die vertraagt en crasht het systeem (vork bom).

5. MSI

Een MSI-bestand is een Windows Installer-pakket dat de installatie voor een bepaalde installer bevat. Het wordt vaak gebruikt voor Windows-updates en software van derden installateurs.

Het Gevaar: Aangezien MSI-bestanden zijn meestal betrouwbaar en vaak gebruikt voor software-installaties, kan het moeilijk zijn om kwaadaardige bestanden te spotten. Dit zorgt voor een optimale deuropening op virussen moet worden geleverd en geïnstalleerd op uw computer.

6. .vbr / VBS

VB en VBS-bestanden zijn Virtual Basic scripts geschreven in de VBScript scripttaal. Ze bevatten code die binnen Windows of Internet Explorer via de Windows-gebaseerde script host (Wscript.exe) kan worden uitgevoerd.

Het Gevaar: Deze scripts zijn en ideaal formaat voor het verbergen van virussen of andere malware. Ze worden vaak geleverd als een onbekende e-mailbijlage dat wordt uitgevoerd bij het openen.

7. .ws / .wsf

WS en WSF-bestanden zijn Windows Script-bestanden, dat is een andere scripting formaat dat wordt ondersteund door Windows. Ze bevatten uitvoerbare scripts voor Windows die JScript of VBScript-code te gebruiken. Zij lopen bij het openen, als de Windows Scripting Host (WSH) 2.0 of hoger is geïnstalleerd.

Het Gevaar: WS en WSF-bestanden worden meestal geleverd als e-mailbijlagen, dus maak een WS of WSF bestand niet openen, tenzij je hun integriteit kunnen worden geverifieerd.

8. .SCF

Een SCF-bestand is een Windows Explorer commando gebruikt om een ​​actie uit te voeren, zoals het verplaatsen naar boven of beneden een map of het tonen van het bureaublad. Het kan worden uitgevoerd via Internet Explorer.

Het Gevaar: Omdat het bestand is een Windows Verkenner commando file het kan worden gebruikt om Windows Verkenner te vertellen om opdrachten die gevaarlijk zijn voor uw computer uit te voeren.

9. SCR

Een SCR-bestand is een screensaver-bestand voor Windows wordt gebruikt om vector afbeelding of tekst animaties, spelen diavoorstellingen, animatie of video's weer te geven, en kunnen geluidseffecten opnemen wanneer een computer niet wordt gebruikt voor een aangepaste periode.

Het Gevaar: Screensaver-bestanden bevatten uitvoerbare code, die het mogelijk maakt voor programmeurs om kwaadaardige code binnen te verbergen. Omdat SCR-bestanden vaak worden gebruikt voor screensavers, kan het moeilijk zijn om een kwaadaardig één herkennen.

10. FIP

Normaal gesproken, een PIF-bestand bevat informatie die bepaalt hoe een MS-DOS-programma moet worden uitgevoerd. Het kan ook gebruikt worden als een snelkoppeling naar een uitvoerbaar bestand, net als een LNK bestand.

Het Gevaar: Windows analyseert PIF-bestanden met de ShellExecute functie en kunnen ze uit te voeren als uitvoerbare programma's. Daarom kan een PIF-bestand worden gebruikt om virussen of andere schadelijke scripts verzenden.

Dus hoe kan ik malware vermijden?

In dit digitale tijdperk, malware is altijd bedreiging. U kunt een doel zijn, of je het weet of niet. Daarom is het essentieel om bewust te zijn van potentieel schadelijke bestandsformaten. En vergeet niet - niet e-mailbijlagen openen van onbekende gebruikers! Het is ook een goed idee om te gebruiken antivirus software die kan detecteren en verwijderen van malware voordat het een kans om te draaien.