Wat is aanraakziekte?

Touch Disease verwijst naar een probleem met Apple iPhone 6- en iPhone 6 Plus-smartphones waardoor het aanraakscherm niet meer reageert vanwege een verbindingsfout op de printplaat. De storing kan optreden wanneer de smartphones verbogen zijn en de verbinding tussen de printplaat en de touchscreen-controllerchips wordt verbroken.

Touch Disease ontstond voor het eerst na de release van iPhone 6 als onderdeel van ‘Bendgate’, waarin gebruikers van hun telefoons meldden dat hun telefoons in sommige gevallen bogen, vooral wanneer ze in hun achterzak werden gestopt, en soms reageerden de iPhones niet meer vanwege de buigproblemen.

The Touch Disease Class Action-rechtszaken tegen Apple

Touch Disease kreeg aanzienlijk meer aandacht toen er op 27 augustus 2016 een class action-rechtszaak werd aangespannen tegen Apple wegens “Apple’s verhulling van een fabricagefout door Apple die er uiteindelijk toe leidt dat iPhone-touchscreens niet meer reageren en niet voldoen aan hun essentiële doel als smartphones.”

Een bijgewerkte rechtszaak, ingediend op 7 oktober van hetzelfde jaar, noemde 12 eisers in de Touch Disease-zaak en verwees naar de bedoelingen van nog eens “9,539 klasleden die het hierin beschreven Touchscreen-defect hebben ervaren.”

De eisers in de Touch Disease-rechtszaak verzochten om Apple te verplichten de iPhones te repareren, terug te roepen en / of te vervangen, voor financiële vrijstelling, voor advocatenhonoraria en kosten, voor elke andere vrijstelling die een rechtbank passend acht, en voor een proces door jury.

De specifieke oorzaak van aanrakingsziekte

De kern van de Touch Disease in de iPhone 6-smartphones zijn twee touchscreen-controllerchips, of Touch IC’s, op het logic board van de telefoon. Deze IC’s worden met het bord verbonden via kleine soldeerbolletjes, “als een plaat die op knikkers rust”, aldus microsoldeerspecialist Jessa Jones met iPad Rehab.

iPhone 6-gebruikers die vatbaar zijn voor het probleem met de Touch Disease, steken hun telefoon meestal in hun achterzak en gaan zitten, hurken, leunen naar voren of maken andere bewegingen waardoor de telefoons kunnen draaien en buigen.

Daarbij kunnen de kleine soldeerbolletjes die de Touch IC’s met het logic board verbinden losraken en vervolgens hun verbinding verliezen. Zodra dit gebeurt, kan de aanraakfunctionaliteit in het begin sporadisch zijn en in sommige gevallen volledig worden uitgeschakeld.