Wat is Windows Server 2016?

Windows Server 2016 is de aanstaande opvolger van het Microsoft Windows Server 2012 serverbesturingssysteem. Windows Server 2016 zal naar verwachting een officiële release krijgen in de tweede helft van 2016, en technische previews van het server-besturingssysteem zijn beschikbaar sinds oktober 2014, met de meest recente, Technical Preview 4, uitgebracht in november 2016.

Oorspronkelijk codenaam Windows Server vNext (en daarvoor Windows Server Blue), Windows Server 2016 is ontwikkeld door Microsoft met de focus op het helpen van bedrijven om te opereren en te gedijen in het moderne cloud- en mobiele tijdperk.

Wat is er nieuw in Windows Server 2016

Twee van de meest opvallende veranderingen in Windows Server 2016 zijn de toevoeging van containers aan de Windows Server-besturingssysteemomgeving via Windows Server Containers en Hyper-V Containers, en Nano Server, een implementatieoptie met een minimale footprint voor Windows Server 2016 die kan worden geïnstalleerd op een fysieke host of in een virtuele machine (VM).

Andere opmerkelijke toevoegingen in Windows Server 2016 zijn onder meer verbeteringen in software-defined datacenter (SDDC) en software-defined networking (SDN), ondersteuning voor afgeschermde VM’s en Storage Spaces Direct, doorlopende upgrades voor Hyper-V- en opslagclusters, nieuwe PowerShell-cmdlets en ondersteuning voor Hyper-V-containers, die door Microsoft worden aangeprezen als het bieden van de flexibiliteit van het containermodel met de extra isolatie die wordt geboden door een voor containers geoptimaliseerde versie van Hyper-V.

In combinatie met Windows Server 2016 werkt Microsoft ook System Center 2016 bij met uitgebreide mogelijkheden die zijn ontworpen om het beheer van het huidige datacenter eenvoudiger en efficiënter te maken.