Eula

Een licentieovereenkomst voor eindgebruikers (EULA) is een wettelijk contract tussen de fabrikant en / of auteur en de eindgebruiker van een applicatie. Meer specifiek is het een contract tussen een licentiegever van een product en een licentienemer. Deze licentieovereenkomst wordt voor de meeste software gebruikt. Aangezien software een vorm van intellectueel eigendom (IP) is, moedigt een EULA verdere ontwikkelingen aan door de IP-rechten van softwaremakers te beschermen. Naast andere softwarespecifieke zaken specificeert het normaal gesproken:

  • Wat gebruikers wel en niet kunnen doen met de software
  • De voorwaarden waaronder de toegang van een gebruiker kan worden beperkt of beëindigd
  • Dat de koper een niet-overdraagbare, niet-exclusieve, herroepbare licentie ontvangt bij de aankoop van software
  • Dat het programma niet kan worden herverdeeld voor winst, maar door de klant kan worden gebruikt

Een EULA wordt doorgaans weergegeven voordat een gebruiker software installeert, maar na aankoop. Om de installatie te voltooien, verschijnt er een venster met meerdere schermen met dichte tekst. De gebruiker moet naar de onderkant van elke pagina scrollen en op de knop “Ik ga akkoord” klikken. Deze EULA’s worden soms shrinkwrap- of doorklikovereenkomsten genoemd, omdat deze namen verwijzen naar het onvermogen voor een klant om de licentieovereenkomst voldoende te bekijken voordat hij de software aanschaft.

Een EULA schrijven

Een EULA moet duidelijk en gedetailleerd zijn, zodat de klant op de hoogte is van zijn rechten. Bij het schrijven van een EULA:

  • Identificeer het bedrijf duidelijk
  • Geef duidelijk de regels voor gebruikersgedrag en toegang tot de software aan
  • Maak de copyrightlicentie bekend die van toepassing is, zoals open source
  • Voeg andere details van de licentie toe, inclusief voorwaarden voor beëindiging
  • Neem eventuele disclaimers en aansprakelijkheidsbeperkingen op

EULA vs. TOS Vs. SLA

Een Servicevoorwaarden (TOS) -overeenkomst, ook wel algemene voorwaarden genoemd, is een contract tussen een bedrijf en een gebruiker waarin de regels zijn vastgelegd waaraan een gebruiker zich moet houden om een ​​service te gebruiken. Een Service Level Agreement (SLA) is een contract tussen een serviceprovider en de eindgebruiker waarin de serviceprovider een vereist serviceniveau vastlegt en verbindt. Het is vergelijkbaar met een klantenservicebeleid voor een softwareservice.

Een EULA wordt doorgaans toegepast op een product met een enkele verkoop en zonder abonnement, zoals een videogame. Een TOS-overeenkomst is van toepassing wanneer een bedrijf, zoals een applicatieprovider, een dienst aanbiedt en niet zo gedetailleerd in gaat als een SLA. Een SLA wordt gebruikt wanneer een bedrijf een service aanbiedt die een klant nodig heeft om betrouwbaar, ondersteund en consistent te zijn, zoals een internetprovider. Het is gebruikelijk om zowel een TOS-overeenkomst als een SLA te hebben.