Wat is devops (ontwikkeling en operations)?

DevOps (devschaking en operaties) is een term voor de ontwikkeling van bedrijfssoftware die wordt gebruikt om een ​​soort flexibele relatie tussen ontwikkeling en IT-activiteiten aan te duiden. Het doel van DevOps is om de relatie te veranderen en te verbeteren door te pleiten voor betere communicatie en samenwerking tussen deze twee business units.

DevOps in de onderneming

In de onderneming is er behoefte aan het doorbreken van silo’s, waar business units opereren als individuele entiteiten binnen de onderneming waar management, processen en informatie worden bewaakt. Aan de kant van de softwareontwikkeling en voor degenen die in IT-operaties werken, moet er betere communicatie en samenwerking zijn om zo goed mogelijk te voldoen aan de IT-zakelijke behoeften van de organisatie.

De DevOps-cultuur

Een antwoord op het doorbreken van bedrijfssilo’s is de beweging naar een op DevOps gebaseerde cultuur waarin ontwikkelaars samenwerken met operationeel personeel om ervoor te zorgen dat de organisatie met minimale problemen een optimale werking van software behaalt. Deze cultuur ondersteunt de bereidheid om samen te werken en te delen.

De DevOps-cultuur legt de nadruk op het creëren van een snelle en stabiele workflow door middel van ontwikkeling en IT-activiteiten. Een belangrijk doel van DevOps is om functies snel in productie te nemen en om problemen te detecteren en te corrigeren wanneer ze zich voordoen, zonder andere services te verstoren.

DevOps professionele principes

DevOps is niet gebaseerd op stringente methodologieën en processen: het is gebaseerd op professionele principes die business units helpen samen te werken binnen de onderneming en de traditionele silo’s doorbreken. De leidende principes van DevOps zijn onder meer cultuur, meten, automatiseren en delen.

DevOps wordt beschouwd als een nieuwe benadering van het meer traditionele Application Lifecycle Management (ALM) -proces.

Zie gerelateerde term: agile softwareontwikkeling.