Sdn

SDN is de afkorting van software dverfijnd netwerken. Software Defined Networking (SDN) is een benadering voor het gebruik van open protocollen, zoals OpenFlow, om wereldwijd bewuste softwarebesturing toe te passen aan de randen van het netwerk om toegang te krijgen tot netwerkswitches en routers die normaal gesproken gesloten en propriëtaire firmware gebruiken.

Voordelen van softwaregedefinieerde netwerken

Softwaregedefinieerde netwerken bieden tal van voordelen, waaronder on-demand provisioning, geautomatiseerde load balancing, gestroomlijnde fysieke infrastructuur en de mogelijkheid om netwerkbronnen in een handomdraai te schalen met de applicatie- en gegevensbehoeften. Zoals opgemerkt op Enterprise Networking Planet, in combinatie met de voortdurende virtualisatie van servers en opslag, luidt SDN niet minder in dan het volledig gevirtualiseerde datacenter, waar end-to-end computeromgevingen in een opwelling zullen worden geïmplementeerd en ontmanteld.

SDN-uitdagingen: verouderde netwerkinfrastructuur

Legacy-netwerkinfrastructuur is doorgaans een mix van oplossingen van leveranciers, platforms en protocoloplossingen, waardoor het uiteindelijke doel van een geïntegreerd netwerkecosysteem voor veel organisaties een moeilijk proces is. Volgens Enterprise Networking Planetis het haalbaar, maar misschien niet optimaal, om softwaregedefinieerde netwerken op bestaande fysieke infrastructuur te implementeren. Tegenwoordig willen de onderneming en grote klanten vanaf het begin een nieuwe SDN-infrastructuur bouwen.