Wat is 3D-aanraking? een

3D Touch is een drukgevoelige functie die door Apple is geïntroduceerd op zijn 2015 iPhone 6S en iPhone 6S Plus-smartphones. 3D Touch maakt gebruik van capacitieve sensoren die in het scherm van de smartphone zijn geïntegreerd om drie graden druk in de aanraking van een gebruiker te detecteren en anders te reageren op basis van de hoeveelheid uitgeoefende druk.

Apple heeft 3D Touch ontwikkeld als een evolutie van zijn Force Touch- en Multi-Touch-mogelijkheden die werden geïntroduceerd in eerdere iPhone- en Apple-producten, door functies toe te voegen zoals ‘Peek’ en ‘Pop’ met 3D Touch aan de bestaande Multi-Touch Tap, Swipe en Pinch gebaren.

De Peek (lichte tik op het scherm) en Pop (harder tik) -functies maken het voor een gebruiker mogelijk om inhoud in apps te bekijken zonder de app zelf te hoeven openen.

Hoe 3D Touch werkt en 3D Touch-mogelijkheden in iOS 10

Het uitgangspunt achter 3D Touch is dat het gebruikers in staat stelt om veelvoorkomende taken sneller en efficiënter uit te voeren met snelle acties van 3D Touch, veel sneller dan de eerdere Force Touch-mogelijkheden en met de mogelijkheid om drie graden van druk te voelen in plaats van slechts twee.

3D Touch biedt gebruikers ook tactiele feedback via een “taptische engine” die reageert met subtiele tikken wanneer de gebruiker een 3D Touch-gebaar initieert.

Enkele van de nieuwste mogelijkheden die 3D Touch biedt via de update van het Apple iOS 10 mobiele besturingssysteem zijn agendameldingen in één oogopslag, gedetailleerde weersinformatie, de mogelijkheid om prioriteit te geven aan downloads, mini-menu’s met snelle acties voor veelgebruikte apps en meer.

Gerelateerde termen