Wat is lan? lokaal netwerk

A local-area network (LAN) is een computernetwerk dat een relatief klein gebied beslaat. Meestal is een LAN beperkt tot een enkele kamer, gebouw of groep gebouwen, maar een LAN kan over elke afstand via telefoonlijnen en radiogolven met andere LAN’s worden verbonden.

Een systeem van LAN’s dat op deze manier is verbonden, wordt een wide-area network (WAN) genoemd. Het verschil tussen een LAN en WAN is dat het wide-area netwerk een relatief groot geografisch gebied beslaat. Een WAN bestaat doorgaans uit twee of meer lokale netwerken (LAN’s) en zijn vaak verbonden via openbare netwerken.

Knooppunten op een LAN

De meeste LAN’s verbinden werkstations en pc’s. Elk knooppunt (individuele computer) in een LAN heeft zijn eigen CPU waarmee het programma’s uitvoert, maar het kan ook overal op het LAN toegang krijgen tot gegevens en apparaten. Dit betekent dat veel gebruikers dure apparaten, zoals laserprinters, en data kunnen delen. Gebruikers kunnen het LAN ook gebruiken om met elkaar te communiceren, door e-mail te verzenden of deel te nemen aan chatsessies.

LAN’s kunnen gegevens met zeer hoge snelheden verzenden, veel sneller dan gegevens via een telefoonlijn kunnen worden verzonden; maar de afstanden zijn beperkt en er is ook een limiet aan het aantal computers dat op één LAN kan worden aangesloten.

Aanbevolen literatuur: Kompoos’s Network Topology Study Guide.

Typen Local Area Networks (LAN’s)

Er zijn veel verschillende soorten LAN’s, waarbij Ethernets de meest voorkomende zijn voor pc’s. De meeste Apple Macintosh-netwerken zijn gebaseerd op het AppleTalk-netwerksysteem van Apple, dat in Macintosh-computers is ingebouwd. De volgende kenmerken onderscheiden het ene LAN van het andere:

  • Topologie: De geometrische opstelling van apparaten op het netwerk. Apparaten kunnen bijvoorbeeld in een ring of in een rechte lijn worden gerangschikt.
  • Protocollen: De regels en coderingsspecificaties voor het verzenden van gegevens. De protocollen bepalen ook of het netwerk een peer-to-peer- of client / server-architectuur gebruikt.
  • Media: Apparaten kunnen worden aangesloten met getwiste aderparen, coaxkabels of glasvezelkabels. Sommige netwerken doen helemaal geen verbinding met media, maar communiceren via radiogolven.

Een draadloos LAN implementeren

Draadloze netwerken zijn tegenwoordig relatief eenvoudig te implementeren, vooral in vergelijking met het vooruitzicht om draden te moeten routeren bij het opzetten van een nieuw bedraad netwerk of het reviseren van een bestaand netwerk. De eerste stap bij het plannen van een draadloze LAN-implementatie zou moeten zijn om te beslissen over uw draadloze netwerktechnologie-standaard. Houd er rekening mee dat de standaard die u nodig hebt voor uw netwerktoegangspunten en routers is, evenals de volledige verzameling draadloze netwerkinterfacekaarten (NIC’s) voor uw computers en andere netwerkbronnen.

Aanbevolen literatuur: Kompoos-artikel: Hoe implementeer ik een draadloos LAN?

Gerelateerde banen: LAN-netwerkbeheerder

De LAN-netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het onderhouden van het lokale netwerk van een organisatie. In de meeste gevallen omvat het LAN een enkele geografische locatie, zoals een hoofdkantoor. De taakverantwoordelijkheden van een LAN-netwerkbeheerder omvatten: het installeren van LAN-netwerkcomponenten, het volgen en vernieuwen van licenties voor software en apparatuur, het bewaken van de LAN-prestaties, het upgraden van LAN-netwerksoftware en -hardware, het creëren van netwerkredundantie en back-ups om continuïteit te garanderen in het geval van een netwerkstoring, en het installeren software en hardware om de beveiliging van het lokale netwerk te waarborgen.

Wist u wat een LAN-adapter is?

Een populaire en technologische uitdrukking is de LAN-adapter. Dit is de meest voorkomende en algemene alternatieve naam voor een netwerkinterfacekaart (NIC). Tegenwoordig worden vergelijkbare producten, zoals een draadloze USB LAN-adapter of een Wii LAN-adapter ook wel een LAN-adapter genoemd.