gif

Afkorting voor graphics interchange format, een GIF (uitgesproken als jiff of giff) is een bit-mapped grafische bestandsindeling die door het World Wide Web in verschillende instellingen wordt gebruikt. GIF’s, ontwikkeld door CompuServe, dienden oorspronkelijk om kleurenafbeeldingen te comprimeren zodat ze konden worden gedeeld zonder het geheugen van een computer te verminderen. GIF’s werden destijds meestal gebruikt voor stilstaande beelden, maar PNG’s namen het uiteindelijk over als het standaard bestandsformaat voor digitale afbeeldingen en GIF’s zijn sindsdien de belangrijkste manier geworden om geanimeerde afbeeldingen online te delen.

Hoe worden GIF’s gemaakt?

GIF’s zijn grotendeels democratisch van aard.Veel online tools kunnen elke URL of door gebruikers geüpload bestand gebruiken, de relevante afbeeldingen extraheren en een exporteerbaar GIF-bestand maken dat vervolgens kan worden gebruikt in blogs, prikborden, communityforums, posts op sociale media, enz. Omdat GIF’s in wezen een reeks statische afbeeldingen zijn die aan elkaar zijn geregen om een ​​animatie te maken, stellen ontwerptoepassingen zoals Photoshop en GIMP gebruikers in staat om van begin tot eind aangepaste GIF’s te maken, waardoor GIF’s een krachtig hulpmiddel zijn voor marketingprofessionals om hun publiek te betrekken. Het is belangrijk op te merken dat GIF’s slechts 256 kleuren ondersteunen en over het algemeen een grote bestandsgrootte hebben, waardoor HTML5-video’s een stijgende concurrent worden in online animaties.

Zijn GIF’s onderhevig aan auteursrechten?

GIF’s worden beschermd volgens de Fair Use-doctrine in de Verenigde Staten, wat betekent dat GIF’s materiaal van auteursrechtelijk beschermde media (films, televisieprogramma’s, virale video’s, enz.) Mogen gebruiken volgens de volgende criteria:

  • Doel en aard van het gebruik, inclusief of het gebruik van commerciële aard is of voor educatieve doeleinden zonder winstoogmerk
  • Aard van het auteursrechtelijk beschermde materiaal
  • Bedrag en substantieelheid van het gedeelte dat wordt gebruikt in relatie tot het auteursrechtelijk beschermde werk als geheel
  • Effect van het gebruik op de potentiële markt voor of waarde van het auteursrechtelijk beschermde werk

Veel rechtszaken in de geschiedenis van de VS hebben de flexibiliteit van de Fair Use-doctrine duidelijk gemaakt, maar GIF als medium moet nog onder deze wet worden aangevochten. Echter, voorbeelden van grote mediabedrijven en andere organisaties die hun intellectuele eigendom proberen te beschermen (zoals Disney, de NFL en zelfs het Internationaal Olympisch Comité) hebben culturele precedenten geschapen voor wijdverbreid gebruik van GIF’s. Giphy, een online GIF-database en maker, wordt door veel bedrijven beschouwd als een betrouwbare moderator van discussies over GIF-inbreuk en zal alle door de community gemaakte GIF’s verwijderen die in strijd zijn met het Digital Millennium Copyright Act (DMCA) -beleid.