Een AI voor iedereen

Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in een bedrijf is niet langer een kwestie van óf, maar alleen van hóe. Maar welke AI-oplossing is geschikt voor welk bedrijf? Het open initiatief KI Park Deutschland wil hier licht op werpen en kunstmatige intelligentie in Duitsland versterken.

Het is geen geheim dat er op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) nog een flinke inhaalslag te maken is, zeker in Duitsland. De Bondsregering van Duitsland heeft dit ook ingezien en richt zich sinds november 2018 op haar eigen AI-strategie. Het doel van de AI-verbintenis: “Duitsland als onderzoekslocatie veilig te stellen, het concurrentievermogen van de Duitse economie uit te breiden en de diverse toepassingsmogelijkheden van AI op alle gebieden van de samenleving te bevorderen in de zin van tastbare sociale vooruitgang en in het belang van de burgers”. Begin december van dit jaar werd besloten tot voortzetting van de AI-strategie en werd het investeringsbedrag verhoogd. Tot en met 2025 wil de federale regering in totaal vijf miljard euro beschikbaar stellen voor de uitvoering van de strategie in plaats van de eerder geplande drie miljard.

Olly Salzmann, Managing Director KI Park Deutschland

Olly Salzmann, Managing Director KI Park Deutschland

Maar hoe reageert de Duitse industrie op de AI-aankondiging van de federale regering? Volgens Olly Salzmann, Managing Director van KI Park Duitsland, “hebben bedrijven zich gerealiseerd dat AI van essentieel belang zal zijn. Velen maken al gebruik van de technologie, vooral als het gaat om operationele uitmuntendheid, zoals het efficiënter maken van processen, het creëren van transparantie en het versnellen van processen”.

De digitale vereniging Bitkom gaat er ook van uit dat kunstmatige intelligentie binnenkort het dagelijks leven in grotere bedrijven in Duitsland vorm zal geven. Volgens een recente studie is elke tweede onderneming met 100 of meer werknemers ervan overtuigd dat AI een sleuteltechnologie is voor het eigen concurrentievermogen. 57 procent staat eerder of zeer open voor de technologie. Slechts zes procent wijst AI af. Het gebruik van AI in de praktijk blijft echter nog achter: slechts 13 procent van de bedrijven maakt al gebruik van op AI gebaseerde toepassingen. Nog eens 15 procent is van plan het te gaan gebruiken, en 18 procent bespreekt het momenteel binnen het bedrijf.

Wat is het probleem met het gebruik van AI?

Salzmann verklaart het aarzelende gebruik van AI in bedrijven door een gebrek aan transparantie en vertrouwen. “De start-ups, de ideeën en ook het onderzoeksnetwerk zijn er. Wat ontbreekt is vertrouwen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat wij veel meer ethische en gegevensbeschermingsprojecten moeten uitwerken en integreren en aldus vertrouwen moeten scheppen”. Daarom werd AI Park Duitsland gelanceerd. “Het doel van het initiatief is kunstmatige intelligentie bruikbaar te maken voor Duitsland als industriële natie en als een locatie die zeer procesgericht en productiezwaar is, en deze in toepassing te brengen. Wij willen in Duitsland en Europa een soort Silicon Valley voor AI-startende bedrijven bouwen. Niet gefixeerd op één locatie, maar met een digitaal innovatieplatform waarop kunstmatige intelligentie concreet bruikbaar kan worden gemaakt onder markteconomische voorwaarden. De basis hiervoor moeten onze Europese beginselen en waarden zijn,” benadrukt de manager. Daartoe wil het KI Park het komende jaar een “AI-ethieklaboratorium” lanceren, waarin oplossingen worden getoetst aan gegevensbescherming en ethische aspecten en in de praktijk in gebruik worden genomen.

Virtuele AI-kaart

Op het innovatieplatform van het KI Park Duitsland worden AI-start-ups in een netwerk verbonden met bedrijven uit de industrie en het mkb en met de publieke sector. Momenteel kunnen ongeveer 12 000 startups via het innovatieplatform worden bereikt. Op een AI-kaart die in december is gelanceerd, kunnen geïnteresseerden in kunstmatige intelligentie een snel en actueel overzicht krijgen van de AI-toepassingen van Duitse start-ups. Momenteel zijn er 700 start-ups vertegenwoordigd. De virtuele kaart zal volgend jaar worden uitgebreid.

Er zijn momenteel ongeveer vijf miljoen geregistreerde gebruikers, waarvan 42.000 uit Duitsland. Als een bedrijf geïnteresseerd is in een AI-toepassing, kan het zijn eisen op het platform kenbaar maken. Binnen drie maanden moet een AI-startup zijn gevonden die een geschikte oplossing kan bieden. Het platform moet zo uitgroeien tot het centrale contactpunt voor bedrijven als het om AI gaat. In het komende jaar zullen werkgroepen worden opgericht voor verschillende sectoren, zoals e-handel, de automobielsector en de toeleveringsketen. Daarnaast zal er een onderzoekscentrum worden opgericht, dat zal dienen als opleidingscentrum voor CIO’s, ontwikkelaars en gebruikers.

Geïnteresseerde bedrijven en AI-start-ups kunnen zich inschrijven op de website of rechtstreeks contact opnemen met KI Park Deutschland.