Miljardenomzet op Black Friday en Cyber Monday

1,1 miljard euro aan omzet wordt door RetailMeNot voorspeld voor het Black Friday-weekend in Duitsland - een groei van 18,3 procent ten opzichte van 2015.

Vanaf 25 november zijn koopjesjagers weer in beweging. De zogenaamde Black Friday is het officieuze startsein voor de kersthandel - inmiddels ook in Duitsland. Het grote winkelweekend eindigt met Cyber Monday op 28 november 2016.

De trend komt uit de VS. Aangezien Thanksgiving altijd op de vierde donderdag van november valt, wordt de daaropvolgende "zwarte vrijdag" beschouwd als het begin van een traditioneel familieweekend en het begin van het kerstinkoopseizoen. Dit is te wijten aan het feit dat de meeste Amerikaanse Amerikanen de vrijdag als brugdag gebruiken en hun kerstinkopen doen.

Op deze promotiedagen geven veel online detailhandelaren hun klanten kortingen, sommige zelfs aanzienlijke. Experts voorspellen voor het Black Friday-weekend in 2016 online-inkomsten in de Duitse detailhandel van 1,1 miljard euro (vorig jaar: 924 miljoen euro) - een groei van 18,3 procent. Voor zwarte vrijdag wordt een e-handelomzet van 360 miljoen euro voorspeld en voor cybermaandag zelfs 405 miljoen euro. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek dat in opdracht van RetailMeNot is uitgevoerd.

E-commerceverkopen in het weekend van zwarte vrijdag

In een internationale vergelijking staat Duitsland op de derde plaats wat betreft e-commerceverkopen in het weekend van zwarte vrijdag, achter Groot-Brittannië (3,2 miljard euro aan verkopen) en koploper de VS (7,6 miljard euro). In Europa ligt Duitsland voor op Frankrijk (735 miljoen euro) en ruim voor op Italië (185 miljoen euro), Spanje (152 miljoen euro) of Nederland (115 miljoen euro).

In de meeste markten mogen detailhandelaren vooral blij zijn met de omzetstijgingen op Black Friday: Duitsland zit met een groei van 22 procent ten opzichte van het voorgaande jaar ruim boven het EU-gemiddelde en blijft alleen achter bij Nederland (29,6 procent), België (25 procent) en Italië (22,6 procent). Deze cijfers bewijzen dat Black Friday zich blijft ontwikkelen tot een belangrijk marketinginstrument en verkoopstimulans in de periode voor Kerstmis in de brede onlinehandel in heel Europa.

Het weekend van Black Friday wordt steeds bekender

De promotiedagen voor Kerstmis blijven aan bekendheid en populariteit winnen bij de steeds prijsbewustere en op besparingen gerichte consument. Twee derde van de Duitsers (66%) heeft wel eens van Zwarte Vrijdag en Cybermaandag gehoord. Dit is een stijging met 21 procentpunten ten opzichte van het voorgaande jaar (45 procent). 13 procent heeft al gebruik gemaakt van de kortingscampagnes voor Kerstmis om op koopjesjacht te gaan (vorig jaar: 10 procent). 44 procent van de eerdere niet-gebruikers kan zich voorstellen de promotiedagen dit jaar voor hun kerstinkopen te gebruiken. Zwarte vrijdag en Cyber Monday zijn vooral populair bij jongeren onder de 30: Een volle 81 procent van hen is bekend met de spaaracties, bijna een op de vijf heeft er al van geprofiteerd - en 77 procent van degenen die er tot nu toe onbekend mee waren, kan zich voorstellen dit jaar te profiteren van overeenkomstige kortingen en aanbiedingen, zo bleek uit de studie.

Over de studie

De studie werd in september 2016 uitgevoerd door RetailMeNot in samenwerking met het Centre for Retail Research in tien landen (Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en de VS). Dit omvat uitgebreide statistische analyses, evaluaties van detailhandelsstatistieken en -prognoses, telefonische interviews met toonaangevende detailhandelaren en representatieve bevolkingsenquêtes, waaronder 1.000 Duitse consumenten. Volgens de OEZD-methodologie omvat "detailhandel" in de context van dit verslag de verkoop van handelsgoederen aan eindverbruikers via detailhandelszaken en internet, met uitzondering van catering, motorvoertuigen, benzine en brandstoffen, toegangskaarten, reizen, verzekeringen en bank- en kredietproducten. In de context van deze studie verwijst "kerstverkoop" naar de totale detailhandelsverkoop tijdens de laatste zes weken van het jaar.