Voorgestelde oplossingen voor het BTW-probleem

De verlaging van de BTW brengt meer kosten dan baten met zich mee, zo menen vele ondernemers. Securepoint, ITscope en Bitkom hebben oplossingen aangedragen over hoe om te gaan met licentieovereenkomsten en waar politici zo snel mogelijk met wetswijzigingen moeten beginnen.

De in het economische stimuleringspakket van de federale regering verankerde BTW-verlaging is bedoeld om de consument financieel te ontlasten en de economie te stimuleren. De meeste bedrijven lijken echter niet zo gelukkig te zijn, omdat de wetgever weinig aandacht heeft besteed aan de uitvoering en de inspanningen die daar voor de bedrijven achter zitten.

Een samenvatting van het Lexware-onderzoek

Uit een onderzoek van Lexware in juni onder 8.355 eigenaren van kleine bedrijven en zelfstandigen kwam dan ook een duidelijke verwachting naar voren: de invoering van de belastingverlaging brengt weliswaar inspanningen en kosten met zich mee, maar de overgrote meerderheid verwacht geen omzetstijging. Niettemin wil meer dan de helft van alle respondenten (54,4 %) de belastingvermindering aan hun klanten doorberekenen. Nog eens 15 procent was ten tijde van de enquête nog onbeslist in dit opzicht.

71,6 procent van de respondenten zei zeker of in ieder geval liever geen extra omzet te verwachten. Ter vergelijking: slechts 4,4 procent van de bedrijven verwacht een stijging van de omzet. Al met al beschouwen zeven van de tien respondenten (72,7 %) de belastingaanpassing als extra werk. Bovenal moeten kassasystemen, prijskaartjes en -lijsten, alsmede winkel- en boekhoudsystemen op korte termijn en voor een beperkte periode worden aangepast.

De ambachten, de handel en de dienstensector waren met elk ongeveer 20 procent even goed vertegenwoordigd onder de ondervraagde industrieën. Meer dan 43 procent van de ondernemers verklaarde twee tot vijf werknemers in dienst te hebben, nog eens 15 procent zes tot tien werknemers. Een goed kwart van hen zijn solo zelfstandigen.

IT-bedrijven wenden zich tot politici

De verkoopdirecteur van Securepoint, René Hofmann, richt zich in een open brief tot het voor hem verantwoordelijke parlementslid en licht de situatie toe voor zijn door de eigenaar geleide middelgrote IT-bedrijf met 170 werknemers en 15 stagiairs.

De IT-beveiligingsfabrikant biedt licenties aan zijn gespecialiseerde handelspartners aan, die deze op hun beurt aan hun klanten verkopen. Deze licenties zijn verkrijgbaar in verschillende looptijden: van één maand tot vijf jaar. Dit is precies waar het grote knelpunt komt, dat het bestaan van menig bedrijf kan bedreigen.

De verlaging van de belasting van 19 naar 16 procent heeft verstrekkende gevolgen voor de huidige vergunningen van de afgelopen jaren. Volgens de vereniging van belastingadviseurs “leidt de geldigheid van de verlaagde belastingtarieven tot 31.12.2020 namelijk tot wijzigingen voor jaarlijkse diensten, bijvoorbeeld vergunningen. Aangezien deze diensten moeten worden geacht te zijn verricht bij het verstrijken van de overeengekomen prestatieperiode, is het verlaagde belastingtarief van de overgangsperiode erop van toepassing. Dit geldt zelfs indien de betaling voor het gehele jaar reeds vooraf is verricht. In dit verband is een aanpassing van de betaling en de factuur noodzakelijk.”

Als het verstrijken van de licentietermijn daadwerkelijk als basis voor de beoordeling dient, neemt de inspanning in elk bedrijf dat met termijnen werkt, buiten alle proporties toe. Alleen al in Duitsland zijn er meer dan 22.000 IT-systeemhuizen. In het geval van Securepoint zouden duizenden kwitanties en vergunningen van de afgelopen vijf jaar met terugwerkende kracht moeten worden gecontroleerd, facturen moeten worden gecorrigeerd en aangepast, en de drie procent BTW aan de gespecialiseerde handelspartners moeten worden terugbetaald.

Het is nog erger voor de gespecialiseerde handelspartners die vervolgens hun voorbelasting ten onrechte hebben afgetrokken. Ook hier moeten alle facturen worden gecorrigeerd, opnieuw aan de klanten worden toegezonden en de drie procent aan de klanten worden terugbetaald. Al deze procedures en omzettingen vergen een enorme hoeveelheid personeel, kosten voor de omzetting van software, liquiditeitsverliezen, enz. Dergelijke lasten in tijden van Covid-19 en bovendien in zo’n korte tijd voor de tenuitvoerlegging, kunnen door de ondernemingen nauwelijks worden gerealiseerd en zijn, volgens Hofmann, economisch ondraaglijk.

Hetzelfde probleem doet zich ook voor bij ITscope. Hier waarschuwt directeur Benjamin Mund in een blogartikel dat als er geen begeleidende vereenvoudigingsverordening komt, B2B-bedrijven theoretisch alle oude jaarfacturen van de afgelopen maanden zullen moeten corrigeren en zo voor aanzienlijke kosten zullen zorgen, zowel voor henzelf en hun klanten als voor de belastingdienst.

Suggesties voor oplossingen

De suggestie van Mund om deze complexe situatie te verlichten, zou erin bestaan om bij de tenuitvoerlegging van de btw-verlaging onder verwijzing naar §14c van de btw-wet te verduidelijken dat er ook voor ontvangers van te hoge factuurbedragen rechtszekerheid bestaat met betrekking tot de voorafgaande btw-aangifte – althans voor facturen die reeds zijn betaald. B2B-bedrijven zouden hun klanten er dan van op de hoogte kunnen brengen dat het 19 procent blijft en dat alleen op verzoek een correctiefactuur zal worden uitgereikt indien dat nodig is, bijvoorbeeld voor facturen die nog niet zijn betaald.

Vertegenwoordiger Hofmann van Securepoint eist iets soortgelijks. Volgens hem kan een pragmatische aanpak als volgt zijn: “De geldigheid van de verlaagde belastingtarieven tot 31 december 2020 leidt tot veranderingen voor jaarlijkse diensten zoals vergunningen. Aangezien deze diensten moeten worden geacht te zijn verricht aan het begin in plaats van aan het einde van de overeengekomen prestatieperiode, is het verlaagde belastingtarief van de overgangsperiode erop van toepassing”. Door de wijziging van de heffingsgrondslag, namelijk het begin van een termijncontract, kan een vermindering van de belasting voor toekomstige transacties zo pragmatisch mogelijk worden doorgevoerd. De inspanningen en de lasten die dit met zich meebrengt, zouden te rechtvaardigen en te beheren zijn.

Een ander voorstel van Mund zou een radicale vereenvoudiging zijn, in die zin dat de vereenvoudigingen die gelden voor de grensoverschrijdende handel binnen Europa, ook zouden gelden voor Duitse aanbieders. Aanbieders uit Europa met klanten uit Duitsland worden niet getroffen door de omschakeling. In de intra-Europese handel geldt hier sinds lang een aanzienlijke vereenvoudiging: de verleggingsregeling stelt bedrijven in Europa vrij van de verplichting om btw aan te rekenen in grensoverschrijdende handel.

Hij waarschuwt ook dat met de huidige verordening de BTW- draaimolen blijft draaien. Het Europese systeem van aftrek van voorbelasting tegen verschillende tarieven in verschillende staten is lang bekritiseerd omdat het zou worden misbruikt door illegale activiteiten van georganiseerde criminelen en omdat het de schatkist regelmatig voor miljarden oplicht. Een algemene verleggingsregeling zou dus niet alleen de bureaucratie verminderen, maar ook bestaande leemten opvullen en misbruik tegengaan.

Bitkom bekritiseert

Deze en andere juridische valkuilen van de BTW-verlaging zijn ook door Bitkom opgesomd, waaronder problemen voor telecommunicatieproviders. Zij zijn verplicht hun klanten productinformatiebladen te verstrekken. Deze zouden alle moeten worden aangepast voor de periode van de BTW-verlaging, maar dit is op korte termijn onmogelijk in het geval van prepaid-pakketten in winkels of bij benzinestations. De vereniging is van mening dat op dit punt vrijstellingen moeten worden gecreëerd. Deze zijn ook noodzakelijk in de energiesector, waar leveranciers wettelijk verplicht zijn prijsaanpassingen zes weken van tevoren aan te kondigen. Prijswijzigingen leiden ook tot ongewenste bijzondere opzeggingsrechten voor consumenten.