De Distri wijst de weg naar de cloud

De generatieverschuiving drijft veel bedrijven naar de cloud. De distributeur ADN wil systeemhuizen ondersteunen met bijbehorende managed services en boort met Ionos nieuwe doelgroepen aan. Ook de samenwerking met Microsoft wordt geïntensiveerd.

“We willen multicloud-capable zijn”, maakt Michael Bölk, hoofd Professional Services voor de DACH-regio bij distributeur ADN, duidelijk. “Zodat onze partners kunnen profiteren van alle mogelijkheden om hun eindklanten optimaal te bedienen met een breder portfolio.”

Dankzij de nog prille samenwerking met Ionos kan ADN, als jarenlange en hechte Microsoft-partner, resellers nu voorzien van zowel publieke als private cloud-resources – en van een Europese aanbieder. Ionos exploiteert Duitse datacentra in Karlsruhe en Berlijn. Beveiligingsproblemen als gevolg van het gebruik van Amerikaanse clouddiensten, die onder de Cloud Act vallen, zouden dus niet langer een probleem mogen zijn.

Michael Bölk, Head of Professional Services DACH bij ADN

Michael Bölk, Head of Professional Services DACH bij ADN

Maar de samenwerking met Ionos heeft nog meer voordelen: “Met de Azure Cloud kunnen we onze klanten nu al alle mogelijkheden en diensten aanbieden. Maar er zijn ook eindklanten die op zoek zijn naar een Europese oplossing, zoals overheidsbedrijven,” zegt Bölk. Met haar Duitse datacenters biedt de Ionos Public Cloud partners de mogelijkheid om eindklanten op een DSGVO-conforme manier te bedienen. Het is ook zeer intuïtief qua structuur en wordt geleverd met basisdiensten zoals S3-compatibele objectopslag, Kubernetes en bijbehorende beveiligingsfuncties.

“Op basis van de technologie van Ionos willen we naast het standaardaanbod nog meer IT-diensten eenvoudig toegankelijk maken, zowel SaaS-applicaties als PaaS en IaaS.” Daarnaast biedt ADN nu de mogelijkheid van een managed private cloud met het Ionos-platform. Hierdoor kunnen partners dedicated resources als managed service provider (MSP) aan hun eindklanten leveren zonder een eigen datacenter te hoeven bouwen.

Door samen te werken met Ionos kunnen we nieuwe markten en doelgroepen bereiken, vooral in de publieke sector. Evenzo kunnen wij nieuwe ADN-clouddiensten ontwikkelen op basis van de Ionos-cloudtechnologie.

Stefan Sutor, Channel Marketing Manager bij ADN

Potentieel voor partners

Stefan Sutor, Channel Marketing Manager bij ADN

Stefan Sutor, Channel Marketing Manager bij ADN

Zoals Stefan Sutor, Channel Marketing Manager bij ADN, aangeeft, is het portfolio van de distributeur gericht op MSP’s: “De meeste fabrikanten die wij vertegenwoordigen, bieden een reeks oplossingen die zijn geoptimaliseerd voor MSP’s en gedifferentieerde factureringsmodellen, die ADN op een geautomatiseerde manier beschikbaar wil maken. Onze wederverkopers kunnen deze met hun eigen diensten verfijnen en als white label-oplossing aanbieden.”

Geen wonder. Immers, aldus Bölk, “met hoogwaardige clouddiensten in combinatie met diensten zijn spannende marges te behalen”. Hij denkt dat partners zich in de toekomst meer zullen onderscheiden door diensten dan door standaardaanbod. “De vraag is hoe lang wederverkopers die alleen klassieke projectbusiness doen, op lange termijn succesvol zullen zijn. Bijna geen enkele eindklant wil tegenwoordig de hele cloudomgeving zelf beheren, maar verwacht dit van zijn IT-partner. Het beheer van de infrastructuur en de bijbehorende diensten, zoals Managed SD-WAN of Secure Web Gateway, zullen stap voor stap naar de partners toe komen.”

Voor de cloudsector spelen managed services een grotere rol dan klassieke wederverkoop.

Michael Bölk, Head of Professional Services DACH bij ADN

Naast de Managed Infrastructure Services hebben partners nog een andere mogelijkheid om zaken te doen. Indien eindgebruikers beveiligingsproducten gebruiken, zijn zij verplicht deze regelmatig te laten controleren. Hiervoor hebben de bedrijven gecertificeerde werknemers nodig of een wederverkoper die de nodige certificeringen kan verstrekken.

“De meeste bedrijven schakelen externe dienstverleners in voor deze gezondheidscontroles. Omdat hun eigen medewerkers bedrijfsspecifieke knowhow hebben en zich liever bezighouden met de interne processen in plaats van met standaardtaken, zoals het controleren van back-ups of het patchen van een server,” legt Bölk uit.

Om ervoor te zorgen dat resellers de kansen van cloud- en managed services aangrijpen, is het de taak van de distributie om de opzet, het beheer en de controle van de cloudactiviteiten zo eenvoudig, competent en efficiënt mogelijk te maken. Daarom levert de distri de clouddiensten via de ADN Cloud Marketplace op een geautomatiseerde manier aan de partners en zorgt voor een uniforme en transparante facturering voor hen. Daarnaast biedt ADN hulp bij onboarding, licenties en projectadvisering, evenals verkoop- en technische ondersteuning.

Als serviceorganisatie voor de handel biedt ADN een reeks professionele diensten voor MSP’s die ook op permanente basis kunnen worden gebruikt. Standaardinstellingen hiervoor zijn bijvoorbeeld migratiediensten, gezondheidscontroles, beheerde firewalls of de exploitatie van een infrastructuur. “Naast onze gestandaardiseerde diensten bieden we onze partners ook diensten op maat als een ’training-by-the-job’-concept”, aldus Bölk.

Samenwerking met Microsoft

Volgens de inschatting van Bölk is de vraag naar 24/7 monitoring van Azure cloudomgevingen in Duitsland nog gering. Toch wil ADN het partnerschap met Microsoft intensiveren. Momenteel heeft de distributeur de status van “Microsoft Gold Partner” en is hij ook een multi-tier CSP-partner.

De bereidheid van partners om niet alleen clouddiensten te gebruiken, maar ook te vertrouwen op Azure voor kerntoepassingen is er al en neemt toe. Het is echter ook sterk afhankelijk van de eindafnemer, zei hij. “De belangstelling om naar de cloud te migreren komt steeds meer van de eindklant. De resellers en systeemhuizen moeten aan deze wens tegemoetkomen en met hun eindklanten geleidelijk van de on-premises-wereld naar de publieke cloud overstappen.”

De uitdaging voor de distributeur in de toekomst zal zijn om de beveiligingsproblemen van de multicloud aan te pakken. Immers, hoe meer gedistribueerde locaties een bedrijf heeft en hoe meer cloudproviders het gebruikt, hoe meer raakvlakken en dus potentiële kwetsbaarheden er in de IT-beveiliging kunnen ontstaan. Eén benadering zal erin bestaan de multicloud in een centraal platform te beheren. Tot dusver is dit echter alleen relevant voor grote ondernemingen, nauwelijks voor middelgrote ondernemingen. Daarom is het nog niet duidelijk met welke fabrikanten ADN in de toekomst resellers hiervoor oplossingen zal aanbieden.