Tarieven voor mobiele telefonie: Basis voor mobiel werken

Mobiel werken zonder betrouwbare spraakverbindingen en snelle en voldoende hoge datasnelheden is vandaag de dag ondenkbaar. De tarieven voor mobiele telefonie vormen de basis voor de mobiele werkplek. Speciaal voor zakelijke klanten hebben de grote aanbieders van mobiele telefonie speciale diensten en oplossingen in petto.

Ondernemingen vertrouwen steeds meer op samenwerkingsmethoden en digitale media voor hun werknemers. Mobiele werkapparatuur zoals smartphones, laptops en tablets en werken in de cloud met samenwerkingsoplossingen zoals Microsoft Teams hebben de manier van werken fundamenteel veranderd. In veel bedrijven hebben flexibele hybride cloudmodellen de traditionele client-serverarchitectuur vervangen. Hiermee is de basis gelegd voor een plaatsonafhankelijke digitale werkplek waarin werknemers met verschillende apparaten toegang hebben tot de bedrijfsgegevens die ze nodig hebben en ook kunnen werken in teams die verspreid zijn over verschillende locaties.

Met toepassingsgebieden op het gebied van virtuele en augmented reality neemt de verscheidenheid aan eindapparaten verder toe dankzij dataglazen, optische sensoren en camera’s. Door de Office-apps te porten naar iOS en Android wordt het bereik aanzienlijk vergroot en kan worden voldaan aan de eisen die gebruikers stellen aan cross-platform beschikbaarheid.

Hogere datasnelheden en 5G

Mobiele telefonietarieven vormen de basis voor de mobiele werkplek. Om aan de eisen te kunnen voldoen, maken business flats al lang deel uit van het standaardaanbod van aanbieders van mobiele telefonie in Duitsland. Zakelijke klanten willen ook profiteren van inclusieve belminuten voor internationale gesprekken of gratis multi-SIM-kaarten om hun werknemers in staat te stellen op meerdere apparaten te werken. Naast hogere datasnelheden bieden providers als Vodafone en Deutsche Telekom ook tarieven aan met 5G-ondersteuning. “De nieuwe zakelijke mobiele tarieven zijn allemaal geschikt voor 5G en dus klaar voor de toekomst”, zegt Karsten Pfrommer, hoofd Product Management Mobile Communications Business Customers bij Telekom Deutschland. “Op voorwaarde dat ze het juiste toestel hebben, zullen klanten in alle tarieven in de toekomst online gaan op het nieuwe 5G-netwerk.” Vooral kleine en middelgrote ondernemingen zullen naar verwachting profiteren van het nieuwe zakelijke aanbod.

Tien of 20 GB per seconde

Achter de term 5G gaat niet alleen een snel radioprotocol schuil. In tegenstelling tot LTE heeft de mobiele telefoonnorm ook nieuwe intelligente functies in het mobiele netwerk. “5G is een compleet ecosysteem dat uit zeer veel subcomponenten bestaat,” benadrukt Michael Einhaus, professor aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen voor Telecommunicatie in Leipzig. Dankzij de intelligente technologie Network Slicing kunnen bijvoorbeeld meerdere virtuele netwerken worden gecreëerd op dezelfde fysieke netwerkinfrastructuur. Op deze manier worden de gegevens van elke toepassingsklasse verzonden via een eigen virtueel mobiel netwerk, dat speciaal voor deze toepassingsklasse is geoptimaliseerd. Op deze manier kunnen andere datastromen niet interfereren en kunnen de toepassingen worden ingesteld op de optimale netwerkfunctionaliteit in elk geval. Enhanced Mobile Broadband (eMBB) is een van de verschillende toepassingsprofielen in 5G mobiele netwerken. eMBB vereist hoge datatransmissiesnelheden voor toepassingen zoals het streamen van video’s met hoge resolutie of virtual reality. eMBB is in staat eindapparaten te voorzien van datasnelheden tot tien of twintig gigabit per seconde.

Veilig door de VPN-tunnel

Providers bieden de veilige scheiding van privé- en bedrijfsgegevens met bijbehorende functies. Mobiele VPN (Virtual Private Network), bijvoorbeeld, stelt gebruikers in staat om, in de geest van internetautonomie en adequate gegevensbescherming, via mobiele telefonie veilig in te bellen op particuliere bedrijfsnetwerken. Het verzoek van een VPN-cliënt, d.w.z. een pc, laptop of zelfs smartphone of tablet, wordt via een tunnel naar de eigenlijke bestemming gebracht, d.w.z. een website, een ander netwerk of een specifieke dienst. Het IP-adres, dat kan worden gebruikt om elk eindapparaat of elke gebruiker op het internet en in lokale netwerken te identificeren, vervangt het IP van de VPN-server. De werkelijke gebruiker kan op deze manier worden vermomd en de verzonden gegevens worden versleuteld binnen de VPN-tunnel en zijn dus ook niet zichtbaar van buitenaf. Alle gegevens die via een VPN worden verzonden en ontvangen, worden versleuteld en geanonimiseerd, zodat de afzender en ontvanger zeer moeilijk, zo niet onmogelijk, te achterhalen zijn.

Mobiele datavolume groeit gestaag

Het is duidelijk dat de toenemende mobiliteit in de werkende wereld, samen met het toegenomen gebruik van sociale media en streamingdiensten, zorgt voor een sterke toename van het dataverkeer. Door het parallelle gebruik van verschillende eindtoestellen en de toenemende netwerkvorming van toestellen neemt het mobiele datavolume aanzienlijk toe. Mobiele communicatie ontwikkelt zich zo tot de technische basis voor nieuwe bedrijfsmodellen, geoptimaliseerde processen en een betere klantenservice in handel, industrie, dienstverlening en ambachten. Bedrijven vinden nieuwe manieren om hun werknemers te laten samenwerken met partners, dienstverleners en klanten. Ondernemingen hechten tegenwoordig veel belang aan de gevolgen van deze verandering: Volgens de PAC-studie “Digital Workplace in Europe” gaan drie van de vier ondervraagde IT- en HR-managers in Europa ervan uit dat de kwaliteit van de werkomgeving een sterke invloed heeft op het succes van het bedrijf. Statista heeft een studie gepubliceerd volgens welke de markt voor samenwerkingssoftware alleen al in Duitsland in 2021 458 miljoen US dollar sterk zal zijn.

Gebruiksgewoonten zijn doorslaggevend

Zakelijke klantentarieven, zoals die van Telekom, passen zich aan het gebruiksgedrag van werknemers aan. Bestaat er een all-net forfait voor mobiel werken of gunstige aanvullende pakketten voor bepaalde of zelfs alle landen? Kan de smartphone ook in het vliegtuig worden gebruikt? Zijn WiFi-gesprekken voor het mobiele kantoor inbegrepen of dekt het tarief de behoefte aan extra SIM-kaarten en telefoonnummers die via een klantennummer en een gemeenschappelijke rekening lopen? Als werknemers onderweg toegang moeten krijgen tot hun eigen server (intranet, documenten, website, CMS, e-mails), moet het datavolume daarop worden afgestemd. De gebruiksgewoonten en de prijs-prestatieverhouding zijn uiteindelijk de doorslaggevende factoren.