Zakelijke notebooks en eenvoudiger end device management van Dell

Dell komt nu met de tiende generatie Latitude notebooks. De zakelijke computers, die nu vooral zijn uitgerust met Whiskey Lake-processoren van Intel, moeten optimaal worden geïntegreerd in de Unified Workspace, het nieuwe end device management op basis van VMware Workspace One.

Volgens de nomenclatuur van Dell behoren de nieuwe Latitude-apparaten uit de 3000-, 5000- en 7000-serie tot de inmiddels tiende generatie Latitude-zakelijke notebooks. Het topsegment wordt vertegenwoordigd door de 7000-serie met beeldschermdiagonalen tussen 12,3 en 14 inch en toestellen met clamshell-design, convertibles met 360-graden scharnieren en detachables met afneembare toetsenborden. Het chassis van de 7000 serie is gemaakt van aluminium of carbon. Vanaf juni zal Dell een aantal modellen aanbieden met een veilig schermpaneel dat de kijkhoek met een druk op de knop beperkt. Bovendien kan de webcam mechanisch worden uitgeschakeld. Tot de nieuwe modellen behoren de Latitude 7200 2-in-1 met een mat 12,3-inch Full HD-aanraakscherm, een afneembaar toetsenbord en een gewicht van slechts 935 gram of de Latitude 7400- en 7300-modellen met een in de aan/uit-knop geïntegreerde vingerafdruklezer en uiterst compacte afmetingen. De 7000-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt 3 en optioneel met LTE. Naar verluidt zijn dit de eerste notebooks op de markt die met hun 4x4-antennes een transmissiesnelheid van 1 GBit/s halen. Met Express Connect kunnen zij automatisch verbinding maken met het sterkst beschikbare WLAN. De achtste generatie Intel-processoren behoren tot de huidige Whiskey Lake-generatie met vPro-ondersteuning. Dell belooft een batterijruntime tot 20 uur.

Nog diverser is de 5000-serie met vormfactoren tussen 13,3 en 15,6 inch, HD- of Full HD-schermen en deels optionele AMD Radeon 540X graphics. De nieuwe Latitude 5300 2-in-1 is de meest compacte zakelijke convertible met een 13,3-inch beeldscherm, aldus de fabrikant. De 1,43 kg wegende computer is uitgerust met Core-processoren tot en met de i7-8665U, een 512 GB M.2 PCIe SSD en optionele Thunderbolt 3. Naast modellen met 14- en 15,6-inch beeldschermen is de Latitude 3301 nu ook verkrijgbaar als een betaalbaar 13,3-inch clamshell model in de 3000-serie. Voorheen was er alleen een convertible met deze beeldschermdiagonaal.

Als accessoires voor de nieuwe Latitude-modellen komt de fabrikant met een hele reeks dockingstations met USB-C-interface en Express Charge-functie. Ze worden verondersteld de batterij van aangesloten Latitude-notebooks binnen een uur tot 80 procent op te laden. In 20 minuten, is 35 procent mogelijk. Er zijn in totaal drie modellen: één met een USB-C poort, een dubbel USB-C model en één met Thunderbolt 3 ondersteuning. De notebooks en USB-C docks zijn volgens Dell vanaf nu verkrijgbaar.

Unified Workspace

Dell belooft vereenvoudigd endpointbeheer vanuit de cloud met Unified Workspace. De oplossing is gebaseerd op VMware Workspace One en bevat dus functies als cloud policy management, geautomatiseerde patching en uitgebreide monitoring- en diagnostische opties. Via VMware Workspace One kunnen IT-beheerders ervoor zorgen dat apparaten die volledig vooraf zijn geconfigureerd met bedrijfsapplicaties en -instellingen, vanuit de fabriek aan eindgebruikers worden geleverd. Beveiligingsfuncties omvatten eindpunt-, netwerk- en toepassingscontrole. Wanneer onregelmatigheden worden gedetecteerd, variëren de reacties van aanvullende multifactorauthenticatie die van de gebruiker wordt verlangd tot isolatie of zelfs verwijdering van het apparaat. Met SafeBIOS kunnen aanvallen op het BIOS worden opgespoord en afgewend. SafeBIOS zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 integreren met VMware Workspace One, de beveiligingsoplossing Dell Secureworks en het Crowdstrike Falcon-platform.