Coffee Lake Refresh: 8 cores voor gaming-notebooks

Met de nieuwe mobiele Core H-processors van de Coffee Lake Refresh-generatie kunnen gaming-notebooks nu ook worden uitgerust met zuinige octa-core processors. Daarnaast zijn er nog meer nieuwe H-processoren met vier of zes kernen en maar liefst 25 nieuwe CPU's voor desktopcomputers.

Intel draait de prestatieschroef nog een keer om bij de mobiele processoren voor gaming notebooks. Terwijl de achtste Core-generatie het einde van de lijn bereikte met het hexa-core Core i9-8950HK-model, brengen de Core i9 9980HK- en 9880H-modellen nu acht cores en 16 threads. Beide bereiken ook een hogere turboklok met Thermal Velocity Boost. De Core i9-9980HK heeft ook een open klokvermenigvuldiger. De grootte van de cache klimt analoog tot 16 MB. Onder de twee Core i9-processoren bevinden zich de nieuwe Core i7- en Core i5-modellen uit de Coffee Lake Refresh-familie met zes of vier kernen en twaalf of acht MB smart cache. In tegenstelling tot de desktopprocessoren ondersteunen de mobiele CPU's overal hyperthreading. Met de Core i7-9750HF brengt Intel ook een model op de markt met een uitgeschakelde GPU. Alle processors worden vervaardigd in een geoptimaliseerd 14-nanometerproces.

De chipset uit de 300-serie, die in de processorbehuizing is ondergebracht, ondersteunt ook USB 3.1 Gen2 en biedt notebookfabrikanten de mogelijkheid om hun gaming-notebooks met relatief weinig moeite uit te rusten met Thunderbolt 3 en Wi-Fi 6. Voor snel WLAN biedt Intel de M.2 RF-module Wi-Fi 6 AX200, die een aanvulling vormt op de WLAN-controller in de chipset. Ondersteuning voor Optane-geheugen als SSD- of HDD-cache maakt deel uit van de basisuitrusting.

Coffee Lake Refresh voor desktop-pc's

Naast de mobiele processoren lanceert Intel in totaal 25 nieuwe desktop-processoren, die allemaal tot de Coffee Lake Refresh-familie behoren. Zij vormen een aanvulling op de in november geïntroduceerde processoren, die meestal K-modellen waren voor klanten met een focus op gaming. Naast de Core-processoren van de negende generatie behoren ook Pentium Gold- en Celeron-modellen tot de nieuwe introducties. Hyperthreading is alleen beschikbaar in de top Core i9-modellen en in de instap-processoren met Pentium Gold- of Celeron-labels. Interessant onder de nieuwe modellen zijn de Core i9-9900, die in tegenstelling tot de 9900K en 9900KF is gespecificeerd met 65 watt in plaats van 95 watt TDP, maar nog steeds wordt verondersteld 5 GHz te bereiken in Turbo Boost met Thermal Velocity Boost, evenals de T-modellen met 35 watt TDP met verlaagde basis- en Turbo klok.

Gelukkig genoeg geeft Intel geen informatie over de mate waarin de nieuwe processoren zijn beschermd tegen side-channel aanvallen door veranderingen in de hardware in plaats van microcode en software fixes. Ze zijn nog niet vermeld op de relevante Intel-informatiepagina.