Corona zet digitalisering onder druk

Bedrijven willen kosten besparen door slimme investeringen. De Corona-pandemie verhoogt de druk. De nadruk ligt op digitalisering en snel internet. Andere gebieden, zoals productie en logistiek, worden verwaarloosd.

De kostendruk op bedrijven is enorm. De Covid 19-pandemie heeft dit nog verergerd: iets minder dan de helft (45%) van de 524 door YouGov ondervraagde Duitse besluitvormers in het bedrijfsleven meldt een daling van de verkoop. 54 procent wil zich dan ook concentreren op kostenbeheersing. 49 procent heeft zijn investeringen verminderd of is van plan dat te doen. Voor 59 procent van de bedrijven zijn besparingen op de aanwerving en ontwikkeling van personeel echter geen optie. De meerderheid verklaarde ook dat digitalisering door de crisis meer op de voorgrond is komen te staan.

Hoog op de agenda van meer dan de helft van de respondenten (52 %) staat een snelle invoering van digitalisering, ondanks de kosten. De gebieden die hier het meest van profiteren zijn communicatie en informatie-uitwisseling (58 %), mobiel werken (56 %), elektronische administratieve processen (42 %) en klantenzorg en -binding (41 %). Op andere gebieden, zoals productieprocessen, logistiek (beide 15%) en productontwikkeling (16%), lijken de respondenten minder overtuigd van het kosten/baten-principe.

Uitbreiding van de digitale infrastructuur

De toekomstige behoefte aan snelle en veilige gegevensuitwisseling lijkt door de meerderheid te worden onderkend: 23% van de bedrijven beschikt al over een glasvezelverbinding – 43% denkt er binnen de komende vijf jaar een nodig te zullen hebben. Hoewel de bescherming van hun digitale gegevens en infrastructuren volgens de enquête bijzonder belangrijk lijkt voor de bedrijven, verklaarde slechts de helft dit. 49 procent zet in op nieuwe netwerkoplossingen zoals VPN-toegang en clouddiensten. 45 procent investeert in nieuwe of verbeterde telefonieoplossingen om het voor werknemers gemakkelijker te maken vanuit hun thuiskantoor te werken. Cloud-gebaseerde IT-systemen hebben met 42 procent ook een hoge prioriteit. Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie, blockchain of virtuele of augmented reality blijven daarentegen nog achter: 26 procent van de ondervraagde bedrijven is van plan hierin te investeren of heeft dat al gedaan.

Die Coronavirus-Pandemie fördert die Digitalisierung in deutschen Unternehmen.

Al bijna een kwart van de besluitvormers in het bedrijfsleven (23%) heeft al geïnvesteerd in het uitbreiden van de digitale infrastructuur en het vergroten van de internetbandbreedtes. Nog eens 23 procent plant momenteel een uitbreiding. Vanuit het oogpunt van de ondernemingen is een performant internet vooral belangrijk voor flexibeler, transparanter en sneller werken (52 %). Maar ook klanttevredenheid en -loyaliteit (36 %), concurrentievermogen en procesoptimalisatie en verkorting van doorlooptijden (elk 30 %) profiteren ervan.

“We zien duidelijk dat bedrijven – hoe groot of klein ook – als reactie op de crisis vooral investeren in beveiliging en bedrijfscontinuïteit. Dit is in principe begrijpelijk; digitalisering moet echter op holistische wijze – d.w.z. op alle gebieden van de onderneming – worden doorgevoerd, zodat de investeringen duurzaam succes kunnen hebben,” verklaart Dr. Sören Trebst, CEO van 1&1 Versatel. De telecommunicatie-aanbieder heeft opdracht gegeven voor de studie. “Een belangrijk onderwerp is natuurlijk de infrastructuur: het bestaande potentieel kan alleen ten volle worden benut met veilige, stabiele en vooral snelle datatransmissie.”

Het telecommunicatienetwerk, met name het snelle internet, is de ruggengraat van de samenleving. De huidige studie van de telecommunicatiemarkt door de Vereniging van aanbieders van telecommunicatiediensten en diensten met toegevoegde waarde (VATM) gaat ook in deze richting.