Garantiegat voor Seagate harde schijven

Harde-schijfgigant Seagate heeft de fabrieksgarantieperiode voor zijn populaire Barracuda harde schijven teruggebracht tot twaalf maanden. In geval van twijfel moet de dealer het verschil met de wettelijke garantietermijn ten opzichte van particuliere eindklanten dragen. Ook Western Digital verlaagt de garantieperiode, maar zonder hiaten.

Tijdens de jaarwisseling verlaagde Seagate de fabrieksgarantie op harde schijven uit de Barracuda-serie van 24 maanden naar twaalf maanden. Uitzondering zijn de high-end modellen Barracuda XT en Momentus XT, waarvoor de fabrieksgarantie werd teruggebracht van vijf naar drie jaar.

Problemen in de handel

Voor dealers kan een garantiegat ontstaan als de fabrieksgarantie korter is dan de wettelijke garantieperiode. Indien in een specifiek individueel geval geen regeling met de fabrikant of de distributeur kan worden getroffen, moeten de handelaars zelf instaan voor de garantie. Volgens de EU-wetgeving bestaat er namelijk een wettelijke garantieverplichting ten aanzien van particuliere eindverbruikers (geen bedrijven of geregistreerde handelaren) gedurende een periode van 24 maanden. Er kunnen dus problemen ontstaan als een Seagate harde schijf vanwege een defect wordt geretourneerd nadat de fabrieksgarantie van 12 maanden is verstreken en voordat de garantieperiode van 24 maanden is verstreken. Dan kan het zijn dat de dealer zelf moet betalen voor vervanging of reparatie.

Op een website van Seagate wordt onder “Frequently Asked Questions” (FAQ’s) over het retourneren onder garantie, een vraag over reparatiemogelijkheden als volgt beantwoord: “Seagate repareert geen harde schijven waarvan de garantie al is verlopen.”

Seagate bespaart voorzieningen

Een woordvoerster van hardeschijfgigant Seagate zei dat de reden voor het verlagen van de fabrieksgarantie naar één jaar was om de garantieperiodes in het segment consumentenelektronica gelijk te trekken met die in het segment IT-industrie. Seagate investeert liever op het gebied van productontwikkeling en technologie dan in voorzieningen die getroffen moeten worden voor garantieperiodes.

Er zijn nog geen concrete aanbiedingen, maar Seagate is intern wel in gesprek over het opnemen van garantieverlengingspakketten in het portfolio.

Western Digital verkort ook

Sinds 2 januari van dit jaar gelden ook bij Western Digital verkorte garantieperiodes. Er zijn echter geen problemen met betrekking tot een garantiegat. Een woordvoerder van het bedrijf zei desgevraagd: “WD heeft de garantieperiode voor zijn Caviar, Scorpio Blue en Caviar Green assortiment van harde schijven voor consumenten teruggebracht van drie naar twee jaar.” Dit betekent dat er een derde minder fabrieksgarantie is, maar in ieder geval is er geen gat in de garantieperiode van 24 maanden. “Voor Caviar, Scorpio Black, WD-RE Enterprise-schijven en de schijven uit de VelociRaptor-reeks geldt nog steeds een garantie van vijf jaar”, aldus het bedrijf.

Aanvullende informatie over dit onderwerp

Garantie

Garantie verwijst naar de aansprakelijkheid voor defecten die in de hele EU op uniforme wijze bij wet is geregeld. In de B2B-sector – d.w.z. wanneer een fabrikant aan een distributeur verkoopt of een distributeur aan een dealer – duurt de periode tussen de dealer en de eindafnemer 24 maanden; in de B2B-sector – d.w.z. wanneer een fabrikant aan een distributeur verkoopt of een distributeur aan een dealer – duurt de periode gewoonlijk twaalf maanden. Zij kan echter ook volledig worden uitgesloten binnen de handelsketen.

Fabrikanten formuleren gewoonlijk bepalingen voor hun garanties. Deze zijn bedoeld om het risico van garanties in de balans weer te geven. In de meeste gevallen wordt er echter geen geld op de rekening gestort, zoals bijvoorbeeld bij een huurwaarborg. Vielmehr handelt es sich dabei nur um eine rechnerische Größe in der Unternehmensbilanz.

Keine Änderung bei Toshiba

Beim dritten großen Festplatten-Hersteller, Toshiba, gab es keine Änderungen hinsichtlich der Herstellergarantiezeiten. In der Regel gewährt der japanische Hersteller zwei Jahre.

?