Europa’s eerste 5G-antennes zenden uit Berlijn

Een aantal 5G-zenders is al gebruikt onder laboratoriumomstandigheden, maar vanaf nu zenden zes antennes uit onder echte omstandigheden in het Telekom-netwerk van de hoofdstad. Tegen de zomer moeten er 70 antennes volgen.

Het is gelukt: de eerste 5G-antennes van Europa zijn onder reële omstandigheden in gebruik genomen. Deutsche Telekom legt hiermee de basis voor de uitrol van 5G in dit land.

In Berlijn zijn aan de Leipziger Straße en de Winterfeldtstraße elk drie antennes geïnstalleerd die volledig zijn gebaseerd op de toekomstige standaard voor het mobiele communicatieonderdeel 5G New Radio (NR).

Het doel van het concern is om in het centrum van Berlijn een volledig w5G-cluster op te zetten.

“We gaan consequent door op onze weg naar de introductie van 5G in 2020”, aldus Claudia Nemat, Chief Technology and Innovation Officer bij Deutsche Telekom. “Vandaag, in het hart van Berlijn, zetten we de volgende beslissende stap en tonen we aan dat commerciële 5G-technologie nu al geïntegreerd is en werkt op ons netwerk. 5G zal waarmaken wat het belooft in termen van mobiliteit, snelheid en lage latency”.

De 5G-cluster in het centrum van Berlijn heeft in de eerste stap een breedte van maximaal vijf kilometer. Momenteel zijn de eerste zes commerciële antennes geïnstalleerd en in testbedrijf in de districten Mitte en Schöneberg. Tegen de zomer moeten er 70 antennes volgen op meer dan 20 locaties. Hierdoor ontstaat een groot 5G-testveld in de hoofdstad van Duitsland, wat de provider belangrijke resultaten moet opleveren.

5G geïntegreerd in 4G-netwerk

De antennes maken momenteel gebruik van het 3,7 GHz-spectrum als onderdeel van een testlicentie. De 3 GHz-band wordt beschouwd als een van de lanceerbanden voor 5G. De basis voor het 5G-spectrum en de verdere planning wordt gevormd door de licentie- en frequentietoewijzing door de Bundesnetzagentur.

Voor het pre-commerciële scenario in het centrum van Berlijn zal de 5G-technologie in de live-netwerkinfrastructuur worden geïntegreerd. Dit betekent dat er interactie is met de 4G-technologie die momenteel door Deutsche Telekom wordt gebruikt. Dit maakt verbindingen en veldtests van toekomstige 5G-diensten onder reële omstandigheden mogelijk.

De 5G-technologie wordt geleverd door Huawei. De gebruikte software en terminals zijn gebaseerd op de 3GPP-normen (3rd Generation Partnership Project) voor 5G New Radio in de niet-standalone variant. De mobiele radiocomponent van 5G werd in december 2017 gestandaardiseerd.

5G NR is daarom volgens de provider bij uitstek geschikt om de vraag in de middenfrequentieband onder 6 GHz voor 5G-toepassingen te dekken. Kernkenmerken in deze reeks zijn een brede dekking, doorvoersnelheden in het multi-gigabit bereik en lage latencies in de orde van enkele milliseconden.

Een doorslaggevende factor voor de toename van capaciteit en datasnelheden met w5G NR in vergelijking met 4G is het gebruik van moderne antennetechnologie: Massive wMIMO (Multiple Input, Multiple Output) is een technologie waarbij het aantal zendende en ontvangende antennes wordt verhoogd. Door het grote aantal antenne-elementen – tot 64 in een 5G-antenne – kan Massive MIMO een veel nauwkeurigere gebruikersspecifieke verbinding tot stand brengen. Met behulp van multi-user beamforming technologie voor een optimale uitlijning van de zendantennes kan de efficiëntie van het frequentiespectrum bovendien nog vele malen worden verhoogd.

Telekom wil de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor 5G versnellen. Daartoe heeft de provider samen met zijn incubator hub:raum in Berlijn het 5G Prototyping Programme gelanceerd. Een ander programma over het thema lage latentie is reeds aan de gang. Beide programma’s zijn gericht op innovatieve ontwikkelaars van producten die gebruik maken van edge computing en de netwerkprestaties van 5G. Zij kunnen hun ideeën bijvoorbeeld onder live-omstandigheden testen in het Berlijnse 5G Cluster.

Op het Mobile World Congress in Barcelona dit jaar kondigde de groep ook aan dat het het intelligente beheer van energievoorzieningsnetwerken met behulp van 5G zou gaan testen. Daartoe wordt in Dresden een proefveld voor slimme energiecontrole opgezet. Daarnaast heeft Telekom een nieuwe dochteronderneming opgericht, MobiledgeX, om het potentieel van edge computing met zijn extreem lage latency verder te benutten.

Telefónica en Vodafon

Telefónica werkt momenteel ook aan de totstandbrenging van een eerste 5G-verbinding. Dit moet in de komende drie jaar tot stand worden gebracht tussen de Spaanse steden Segovia en Talavera de la Reina in samenwerking met de fabrikanten Nokia en Ericsson. Telefónica en Bayerischer Rundfunk werken er ook aan om de 5G-standaard naar de Duitse televisie te brengen. De eerste testtransmissies moeten mogelijk zijn vanaf de Wendelstein-zenderlocatie bij Rosenheim tegen het einde van dit jaar.

Daarnaast voert Vodafone zijn eerste proeven uit in Berlijn. De provider lanceerde in maart zijn eerste hoogbeveiligde centrum voor toepassingen van de snelle radiostandaard 5G. Het Berlijnse “Supercore Centre” is het eerste van in totaal vier geplande datacenters in Duitsland, zo maakte het bedrijf bekend. In de toekomst zullen gegevens van mobiele, kabel- en vaste netwerken daar samenkomen en naar de ontvangers gaan.