iPhone 4 in het wit verkrijgbaar vanaf 28 april

Zoals Apple vandaag heeft aangekondigd, ligt de witte iPhone 4 vanaf donderdag in de winkels. Apple’s eigen online shop, Apple’s winkels en een aantal erkende Apple resellers zullen beginnen met de verkoop van het toestel – bijna een jaar te laat.

“De witte iPhone 4 zal eindelijk beschikbaar zijn, en hij is prachtig”, aldus Philip Schiller, senior vice president van Worldwide Product Marketing van Apple. “We zijn iedereen dankbaar die geduldig heeft gewacht terwijl wij alle details op orde brachten.”

Op 7 juni 2010 had Steve Jobs, CEO van Apple, de iPhone 4 aan het publiek onthuld, waarbij hij modellen in zwart en wit aankondigde. Maar al snel moest de uitvinder van de iPod toegeven dat het witte iPhone-model voorlopig niet verkrijgbaar zou zijn wegens productieproblemen. Terwijl ondertussen geruchten de ronde deden dat het witte model nooit beschikbaar zou komen, zorgden speculaties over een “spoedige” verkoopstart ervoor dat het onderwerp aanwezig bleef.

Cultfactor wit

De kleur wit is voor Apple van bijzonder belang, althans sinds de iPod met zijn witte oortjes een trendsetter werd. De witte modellen van de iPhone 4 zullen het eerst te koop zijn in de Verenigde Staten, Europa en de regio Azië/Stille Oceaan/Australië. Hij is vanaf morgen verkrijgbaar in in totaal 28 landen. Andere landen zullen snel volgen.

Tot nu toe presenteerde Apple elk jaar de nieuwe generatie iPhones tijdens de World Wide Developer Conference (WWDC) in juni. De markt verwacht de opvolger van de iPhone 4 echter niet op de ontwikkelaarsconferentie 2011, die op 6 juni begint, maar de iOS 5-release zal naar verwachting tijdens WWDC worden gepresenteerd. Apple’s eigen besturingssysteem iOS wordt gebruikt op de iPhone, maar ook op de iPod Touch en de iPad.

Ruchten over de iPhone 5

Verluidt wordt dat de productie van de iPhone 5 in september van start gaat, de verkoop zou dan met kerst of begin 2012 kunnen beginnen. Het is vrijwel zeker dat de volgende iPhone-generatie de iPad2-CPU A5 zal bevatten – de apparaten van ontwikkelaars, die nu nog onder de naam iPhone 4S worden gedistribueerd, zijn er al mee uitgerust.

De overstap naar het besturingssysteem iOS 5 wordt ook als een uitgemaakte zaak beschouwd. Verder wordt er gespeculeerd over een 8-megapixelcamera, NFC-aanbiedingen, mobiel betalen en LTE-ondersteuning. Zoals gebruikelijk geeft Apple hier zelf geen commentaar op.