Wat is Voice over IP (VoIP)?

VoIP stamt oorspronkelijk uit de tijd van analoge datatransmissie over het internet. In die tijd was het een bijzonderheid om het gesproken woord praktisch in real time te kunnen uitzenden. De computer moest elk bericht als een datapakket verzenden, dat aan de andere kant werd uitgepakt en terug vertaald. Dit vereiste een grote rekenkracht en een overtuigende transmissiesnelheid. Voice over IP brak daarom pas definitief door met de digitalisering van het internet door de intrede van het DSL-tijdperk.

De voordelen van VoIP ten opzichte van klassieke telefonie

Veel mensen verkiezen Voice over IP intussen zelfs boven klassieke telefonie. Praten via het internet is aanzienlijk goedkoper. Bovendien kunnen bijvoorbeeld telefonische conferenties veel gemakkelijker worden gehouden. Bovendien is de bereikbaarheid vaak beter: mensen die via een smartphone moeten worden gebeld, hoeven zich bijvoorbeeld alleen maar in een WLAN te bevinden. De kwaliteit van het mobiele netwerk doet er niet toe.

De voorwaarden voor VoIP

Wie Voice over IP wil gebruiken voor telefoongesprekken moet aandacht besteden aan drie essentiële voorwaarden:

  • Stabiel breedbandinternet: In het ideale geval zijn de apparaten van de gesprekspartners aangesloten op een DSL-netwerk. LTE bijvoorbeeld is echter ook gemakkelijk snel genoeg voor Voice over IP-telefoongesprekken.
  • De apparaten moeten Voice over IP aankunnen: Dit was vroeger een groot probleem, omdat bijvoorbeeld niet alle vaste telefoons zonder problemen met het internet kunnen worden verbonden. Met de smartphone of laptops met geïntegreerde camera’s is dit probleem praktisch in het niets verdwenen. Veel mensen voeren dagelijks VoIP-telefoongesprekken zonder het te weten – bijvoorbeeld via de belfunctie van de chat messenger WhatsApp.
  • Een client als software voor Voice over IP-telefonie: Er is nog steeds een speciale softwareoplossing nodig om telefoongesprekken via het netwerk te voeren. In de tussentijd zijn er echter tal van gratis aanbiedingen, zoals WhatsApp of Skype

.