Azure Stack HCI – hyperconvergente infrastructuur in de onderneming

Met Azure Stack HCI kunnen bedrijven Azure-resources hyperconvergent laten werken in hun eigen datacenter. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook oplossingen voor het thuiskantoor zoals Windows Virtual Desktop worden aangeboden.

Met Azure Stack HCI kunnen bedrijven in de nieuwe versie 20H2 in hun eigen datacenter een hyperconvergente infrastructuur bouwen, waarmee resources en technologieën uit Azure beschikbaar kunnen worden gesteld in een private of hybride cloud. Ook multi-cloudinfrastructuren kunnen op deze manier worden aangeboden.

Azure Stack HCI is software die wordt geïnstalleerd op de eigen hardware van het bedrijf of op hardware van Microsoft-partners die zich hebben gecertificeerd voor Azure Stack HCI. Storage Spaces Direct wordt gebruikt als opslagsysteem.

De gebruikte hardware moet deze functie ondersteunen. Idealiter zou natuurlijk gecertificeerde hardware moeten worden gebruikt. Omdat Storage Spaces Direct de lokale hardware van servers combineert, kan een ouder SAN-systeem ook worden vervangen door Azure Stack HCI, omdat dit niet langer nodig is voor gegevensopslag.

Azure en Azure Stack HCI samen gebruiken

Hoewel Azure Stack HCI niet volledig losstaat van Microsoft Azure. Wie de oplossing in zijn eigen datacenter wil gebruiken, heeft nog steeds een Azure-abonnement nodig. Het gebruik van Azure Stack HCI wordt ook gefactureerd via het abonnement; er zijn geen verdere licenties nodig. Azure Stack HCI verbindt lokale resources met resources uit Azure en maakt parallel gebruik mogelijk. Het Azure Stack HCI-cluster meldt zich aan bij het bijbehorende Azure-portaal.

Azure Stack HCI wordt beheerd via het Azure-portaal en met het Windows Admin Center. Met het Windows Admin Center kunnen beheerders een compleet Azure Stack HCI-cluster implementeren met Storage Spaces Direct. Daarnaast kunnen organisaties ook een stretched cluster bouwen met Azure Stack HCI en deze beheren met het Windows Admin Center.

De belangrijkste feature in Azure Stack HCI is de integratie van Azure Arc. Dit is een centraal platform waarmee verschillende diensten kunnen worden gecombineerd en multi-cloudinfrastructuren kunnen worden gebundeld en centraal kunnen worden beheerd.

Bedrijven die vertrouwen op Azure Stack HCI zullen ook Extended Security Updates blijven ontvangen voor Windows Server 2008/2008 R2. Azure Stack HCI is niet gebaseerd op Windows Server 2019, maar op een speciaal besturingssysteem dat wordt gebruikt voor Azure Stack HCI.

Het Windows Admin Center kan ook worden gebruikt om Azure Stack HCI te beheren. Bovendien kunnen hier clusters worden aangemaakt.

Azure Stack HCI combineert lokale en cloudresources tot één geheel

Azure Stack HCI is in eerste instantie software voor uw eigen datacenter. Deze wordt geïnstalleerd op gecertificeerde hardware en on-premises geïntegreerd. Het cluster logt vervolgens in op de Azure-portal, aangezien de facturering ook via Azure plaatsvindt.

De kosten voor de implementatie worden gefactureerd via het Azure-prijsmodel. In dit verband biedt Microsoft ook de mogelijkheid om Azure Stack HCI als appliance aan te schaffen en via partners in het datacenter te integreren. De resources worden beheerd vanuit het Azure-portaal en maken zo ook de koppeling van eigen resources aan Azure-resources en centraal beheer mogelijk.

De focus van Azure Stack HCI is “Hyperconverged Infrastructure (HCI)”. Bedrijven virtualiseren middelen voor opslag, computergebruik, netwerken en beheer als software. Dit maakt het mogelijk om zelfs zeer complexe infrastructuren op conventionele servers te laten draaien. Via deze virtualisatie kunnen zelfs complexe infrastructuren op een zeer flexibele en schaalbare manier worden aangeboden.

Azure Stack HCI kan worden geïmplementeerd en ook worden beheerd in het Windows Admin Center, samen met de Azure-portal.

Run Azure-resources lokaal in uw eigen datacenter

Met Azure Stack HCI kunnen de voordelen en resources van Microsoft Azure worden uitgevoerd en beheerd in uw eigen datacenter. Azure Stack HCI biedt hoog beschikbare virtualisatieoplossingen die on-premises worden uitgevoerd.

Door Azure Stack HCI in het eigen datacenter te integreren, is het mogelijk om populaire Azure-resources on-premises te integreren. Dit betekent bijvoorbeeld dat Windows Virtual Desktop, Azure Backup en het Azure Security Center ook in het eigen datacenter kunnen worden gebruikt en resources en workloads uit het lokale datacenter kunnen uitbreiden en verbeteren en vooral meer flexibiliteit kunnen bieden.

Het beheer van Azure Stack HCI en de functies ervan vindt plaats via het Azure-portaal. Dit geeft beheerders een zeer snel overzicht en stelt hen in staat om resources van Azure Stack HCI in te zetten met behulp van vertrouwde tools van Azure.

Azure Stack HCI combineert de lokale opslag van de aangesloten hosts met die van de aangesloten opslagsystemen. Aangezien de hardware als een cluster wordt gebruikt, is de opslag beschikbaar als een Cluster Shared Volume (CSV). Hier worden de gegevens opgeslagen die worden gebruikt in Azure Stack HCI, bijvoorbeeld ook voor het opslaan van de VM’s.

Azure Stack HCI met Azure Arc

Een onderdeel van Azure Stack HCI is ook Azure Arc. Met deze technologie kunnen bedrijven hybride infrastructuren exploiteren, lokale datacenters met elkaar verbinden en ook multi-cloud scenario’s in kaart brengen. Azure Arc helpt bijvoorbeeld om virtuele servers eenvoudiger en over clouds heen aan te bieden en te beheren.

Met Azure Arc kunnen virtuele servers die op basis van verschillende infrastructuren worden geëxploiteerd, centraal in de Azure-portal worden aangeboden en beheerd. In de Azure-interface kunnen lokale servers en virtuele servers in verschillende clouds dus centraal worden beheerd. Lokaal kan het Azure Stack HCI cluster ook worden aangemaakt met het Windows Admin Center. Door de integratie in Azure Stack HCI profiteren bedrijven van een zeer flexibel en structuuroverschrijdend, gecentraliseerd beheer bij de inzet ervan.

Scenario’s voor de inzet van Azure Stack HCI

Azure Stack HCI maakt het mogelijk om het datacenter te schalen, bijvoorbeeld wanneer oudere SAN- of andere opslagsystemen moeten worden vervangen. Azure HCI kan ook worden gebruikt om andere locaties en datacenters aan te sluiten op een gemeenschappelijke infrastructuur. Het beheer wordt dan centraal uitgevoerd in de Azure Portal of het Windows Admin Center.

Vele bedrijven gebruiken Azure ook voor de levering van SQL-databases die hoge prestaties en een lage latency vereisen. Daarnaast is het met Azure Backup mogelijk om centraal een back-up te maken van alle aangesloten resources en de data die daarin is opgeslagen.

Test Azure Stack HCI

Diegenen die een overzicht willen krijgen van de mogelijkheden van Azure Stack HCI kunnen zich inschrijven voor een 30-daagse test. Binnen de proefperiode kunnen beheerders de software downloaden en op hun eigen hardware installeren.

Het beheer van Azure Stack HCI vindt plaats in het webportaal, maar biedt ook de mogelijkheid om verbinding te maken met het Windows Admin Centre. Hier kunnen functies worden gebruikt die momenteel niet mogelijk zijn met de huidige Windows-serverversies, bijvoorbeeld het opzetten van een hyperconvergent cluster met Storage Spaces Direct.