Smart Infrastructure: Germany Needs Education

Uit een onderzoek van Western Digital naar de mening van consumenten over slimme technologie en gegevensopslag blijkt dat consumenten enthousiast zijn over innovaties op het gebied van slimme technologie, maar er meer onderwijs over nodig hebben.

De belangstelling voor slimme technologieën is groot onder consumenten, zo blijkt uit een onderzoek van Western Digital. 90 procent van de respondenten in de EMEA-regio zegt uit te kijken naar ten minste één nieuwe ontwikkeling op het gebied van slimme infrastructuur.

Een bijzondere focus ligt op innovaties voor de woning en slimme stadsinfrastructuur. In beide segmenten kijken de respondenten uit naar nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van beveiligingscamera’s (thuis: 36%; slimme stadsomgeving: 37%). Deze worden in het thuissegment gevolgd door entertainmentstreamingdiensten (35%) en bediening van verlichting/verwarming (35%). In het kader van de slimme stadsinfrastructuur gaat de belangstelling daarentegen vooral uit naar oplaadpunten voor elektrische voertuigen (39 %) en autonome voertuigen (38 %).

Veiligheidsaspecten

Maar om welke redenen spelen beveiligingscamera’s een cruciale rol voor de respondenten? De belangrijkste voordelen waren volgens hen de veiligheid (52%) en de vermindering van de criminaliteit (40%). Uit de enquête kwamen ook soortgelijke resultaten naar voren met betrekking tot snelwegcamera’s. Ook veiligheid (46%) en misdaadbestrijding (28%) werden in dit verband genoemd. Effectieve en wettelijk toegestane gegevensopslag kan niet worden genegeerd.

“Een van de grootste uitdagingen bij gegevensopslag met beveiligingscamera’s is het feit dat ze altijd aan staan. Opslagtechnologie moet daarom gelijke tred kunnen houden en betrouwbare, krachtige gegevensoverdracht en schrijfsnelheden leveren om video in hoge kwaliteit vast te leggen en te analyseren,” zegt Davide Villa, Business Development Director voor EMEA bij Western Digital.

Nood aan educatie

Hoe groot de belangstelling van consumenten voor smart home-technologieën ook is, er is hier behoefte aan educatie – vooral op de Duitse markt. Terwijl gemiddeld 83 procent in Europa en het Midden-Oosten weet wat slimme infrastructuurtechnologieën zijn, staan Duitse gebruikers met 29 procent onderaan de ranglijst als het gaat om de bekendheid van smart home (68 procent) en smart city (65 procent).

Volgens het onderzoek zijn deze lage scores gebaseerd op het gebrek aan educatie over dataretentie onder Duitse consumenten. Slechts 21 procent van hen gelooft dat zij meer weten over het verzamelen van persoonsgegevens dan anderen.

Zorgen over beveiliging

Daarnaast hebben gebruikers ook zorgen over de beveiliging. Uit het onderzoek van Western Digital blijkt dat 28 procent van de Duitse consumenten er geen vertrouwen in heeft dat organisaties hun gegevens veilig bewaren.

Wanneer consumenten in Duitsland werd gevraagd naar hun prioriteiten voor het beheren en opslaan van gegevens via slimme technologieën, noemden zij het volgende als het belangrijkst:

  • Veiligheid tegen inbreuken of hacks (62%)
  • Gebruik door het bedrijf op de juiste manier (61%)
  • Opslag op veilige en betrouwbare schijven (60%)
  • Voldoen aan regelgeving op het gebied van gegevensbeheer (59%)

“De komende jaren zullen spannend zijn voor leveranciers van slimme technologie. Dit komt omdat de markt voortdurend groeit en de consument staat te popelen om te zien wat de volgende stap is. Het gebrek aan kennis over slimme technologie-infrastructuren bedreigt echter deze vooruitgang en de winsten die daarmee gepaard gaan”, aldus Villa.

Hij vervolgt: “Lokale opslag en encryptie kunnen een essentiële rol spelen bij het verkleinen van het gebrek aan kennis. Door klanten voor te lichten over opslagoplossingen krijgen ze weer controle over hun gegevens. Door de juiste opslaginfrastructuur en technologie te implementeren en hen hierover voor te lichten, kunnen consumenten hun informatie veilig bewaren en twijfels over deze nieuwe technologieën wegnemen.”

Over het onderzoek

In samenwerking met het Londense bureau Loudhouse heeft Western Digital 6.084 online-interviews gehouden met burgers in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland, Italië, de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië om hun kennisniveau en meningen te achterhalen over de ontwikkeling van slimme infrastructuur thuis en in steden.