Distributie is meer dan ooit in trek voor opslag

Opslag en gegevensbeheer behoren tot de kernthema’s van distributie. In tijden van digitalisering zijn systeemhuizen meer dan ooit afhankelijk van hun expertise. Omdat de complexiteit van IT-infrastructuren toeneemt.

Opslag is een van de elementaire processen bij gegevensverwerking. Hiervoor bestaat nu een arsenaal aan oplossingen, dat door de fabrikanten voortdurend wordt ontwikkeld. Voor het kanaal vormen storage en aanverwante disciplines zoals backup & disaster recovery, archivering of analytics dus een breed werkterrein. Niet alleen nieuwkomers of gespecialiseerde dealers, voor wie gegevensbeheer slechts één van de vele onderwerpen is, hebben behoefte aan ondersteuning in de vorm van opleiding, technologisch advies of hulp bij installatie en configuratie. Zelfs systeemhuizen, die een uitgesproken competentie op dit gebied hebben, zijn afhankelijk van steun. “In principe vereist de massa van oplossingsbenaderingen en nieuwe technologieën permanente informatie en opleiding van de partners”, verklaart Bijan Taleghani, hoofd productmarketing en bedrijfsontwikkeling bij het in Wiesbaden gevestigde VAD TIM. “Het is voor hen bijna onmogelijk om hun klanten deskundig te adviseren over alle theoretisch beschikbare producten.”

Bijan Taleghani, hoofd productmarketing en bedrijfsontwikkeling bij TIM, constateert een groeiende behoefte aan ondersteuning door partners.

Bijan Taleghani, hoofd productmarketing en bedrijfsontwikkeling bij TIM, constateert een groeiende behoefte aan ondersteuning door partners.

De taak om bedrijven uit het kanaal geschikt te maken voor opslag en gegevensbeheer, hen technisch op de hoogte te houden en hen te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden, wordt meestal vervuld door de distributie. Naast TIM zijn er andere VAD’s, zoals ADN, Arrow of Bytec, die zich toeleggen op producten en oplossingen uit dit technologiegebied. Bovendien speelt het themacomplex een belangrijke rol bij de grote distributeurs So, Ingram Micro en Tech Data. Daarvan heeft de laatste, sinds zijn Advanced Solutions-divisie in 2017 fuseerde met de VAD Avnet TS, waarschijnlijk het breedste opslagportfolio. Onder de specialisten heeft TIM een leidende positie verworven in termen van breedte van het aanbod en diepte van de kennis.

Bieden van deskundigheid

In tijden van voortschrijdende digitalisering hebben systeemhuizen vaak nog meer hulp nodig dan voorheen. “In het algemeen neemt de behoefte toe als gevolg van de heterogeniteit en complexiteit van omgevingen en eisen,” merkt TIM-manager Taleghani op. “Onze steun is vooral gevraagd voor zeer nieuwe technologieën.” Voor partners gaat het er vooral om ervaring op te doen en competenties op te bouwen. De expert beschouwt de ongebreidelde groei van informatie die hand in hand gaat met digitalisering en de toenemende eisen aan de beschikbaarheid van gegevens als de twee factoren die de vraag naar oplossingen voor gegevensbeheer bij eindklanten aanzienlijk stimuleren. Opslag vormt immers “de basis voor alle verdere verwerkingsstappen” en is daarom van centraal belang voor elk datacenter.

In termen van technologieën onderscheidt Taleghani momenteel vier trends. Ten eerste wordt steeds meer gebruik gemaakt van flash, en worden hybride systemen de norm. Ten tweede wint de hypergeconvergeerde infrastructuur (HCI) aan belang als alternatief voor dedicated opslagsystemen, zelfs in het mkb-segment. Ten derde biedt de cloud zichzelf aan als een flexibele opslaguitbreiding, zodat hybride infrastructuren steeds meer in opkomst zijn. En ten vierde beleeft opslag op tape een renaissance. “Zowel het kostenaspect van massadata als ransomware maken deze technologie weer aantrekkelijk.”

Voor de TIM-manager leidt de dynamiek aan de leverancierskant tot de taak van het kanaal: een groot aantal potentiële oplossingen en nieuwe technologieën maken het voor partners noodzakelijk om “de eisen en randvoorwaarden” van hun klanten nauwkeurig te evalueren om oplossingen te ontwikkelen die precies op hun behoeften zijn afgestemd. Systeemhuizen hebben hiervoor knowhow en consultingexpertise nodig.

Michael Görner, Business Unit Director IBM & Dell EMC bij Tech Data, ziet AI als een van de belangrijkste factoren die de opslagbehoeften bepalen.

Michael Görner, Business Unit Director IBM & Dell EMC bij Tech Data, ziet AI als een van de belangrijkste factoren die de opslagbehoeften bepalen.

Consulting and solution design

Bij Tech Data wordt de rol van de partners op dezelfde manier beoordeeld als bij de Hessian VAD. In principe zou het hun taak moeten zijn om “klanten individueel te adviseren en voor hen oplossingen op maat te bouwen” in het kader van datamanagementprojecten, zo vat Michael Görner, Business Unit Director IBM & Dell EMC bij de in München gevestigde distributeur, samen. De Tech Data-manager ziet ook een toenemende complexiteit van datacenterinfrastructuren, en volgens hem speelt opslag daarin “een doorslaggevende rol”. Bovenal moet het gegevensbeheer flexibel zijn om te kunnen voldoen aan de eisen van verschillende toepassingen. Machine learning en deep learning, bijvoorbeeld, zijn afhankelijk van de hoogste prestaties en schaalbaarheid van opslagsystemen. “AI is representatief voor de nieuwe eisen voor opslaginfrastructuren die we waarnemen bij digitaliseringsprojecten.”

Volgens Görner heeft digitalisering “het tijdperk van snelle opslag” ingeluid. Deze trend wordt verder gestimuleerd door de vooruitgang op flashgebied, waar hij verwacht dat de capaciteit dit jaar zal verdubbelen, en door nieuwe technologieën zoals storage class memory (SCM). Dergelijke innovaties fungeren als “performance boosters” voor concepten als Virtual Desktop Infrastructure (VDI), in-memory database of Online Analytic Processing (OLAP), maar ook voor nieuwe soorten toepassingen.

Nieuwe concepten voor gegevensbescherming

Een ander onderwerp dat de tech data-expert als essentieel beschouwt in het kader van gegevensbeheer is gegevensbescherming. Omdat cyberaanvallen, waaronder ransomware, massaal toenemen, zijn er moderne, efficiënte concepten nodig die op twee pijlers rusten: opslagoplossingen waarmee “gegevens snel kunnen worden hersteld” en kosteneffectieve opslagtechnologieën zoals tapes die “immuun zijn voor elke soort aanval”.

Partners zouden idealiter in staat moeten zijn om hun klanten te adviseren “zowel over snelle opslagsystemen als over het moderniseren van hun gegevensbescherming” en voor hen op maat gemaakte oplossingen te creëren, vervolgt Görner. Gezien de complexiteit van de markt en de diversiteit van de eisen vereist dit “zeer diepgaande gespecialiseerde kennis op een buitengewoon brede basis”, die slechts zeer weinig systeemhuizen bezitten. Dit is waar distributie om de hoek komt kijken: “Vooral bij nieuwe onderwerpen hebben de meeste partners in het begin ondersteuning nodig totdat ze zelf competentie hebben opgebouwd.” Tech Data, bijvoorbeeld, leidt zijn technici op en begeleidt hen bij het adviseren van hun klanten.