Eindelijk hier, Raspberry Pi Zero – met camera poort

Het wachten is voorbij, Raspberry Pi Zero, de kleinste en goedkoopste Pi, is eindelijk verkrijgbaar en in de nieuwe versie 1.3 met camera interface.

In november vorig jaar presenteerde de Raspberry Pi Organisatie de Raspberry Pi Zero voor 5 dollar.

De kleinste, laagst geprijsde Raspberry Pi was al snel uitverkocht. Geïnteresseerden werden afgeschrikt. Ook op dit moment wordt Raspberry Pi Zero nog niet opnieuw verhandeld door de exclusieve distributeurs Farnell en RS Components. Een datum is nog niet geprikt.

Maar ELEKTRONIKPRAXIS, een zusterportaal van IT-BUSINESS, heeft voor geïnteresseerden een bron opgespoord: de Raspberry Pi Zero is verkrijgbaar bij de Engelse dealer Pimoroni. Pimoroni levert ook aan Duitsland.

Raspberry Pi Zero, nu met camera interface

Het hoogtepunt: Pimoroni verkoopt de Raspberry Pi Zero in de huidige versie 1.3, die in tegenstelling tot het eerdere model ook is uitgerust met een camera interface (CSI; Camera Serial Interface).

Er zit helaas ook een addertje onder het gras: deze camera-interface vereist een speciale kabel voor de Raspberry Pi Zero, omdat deze door de geringe breedte van de Raspberry Pi Zero kleiner is dan de CSI-poorten van de andere Raspberry Pi-modellen en dus niet compatibel is. De dag- en nachtcameramodules die voor Raspberry Pi verkrijgbaar zijn, zijn echter compatibel.

Pimoroni biedt echter nog geen Raspberry Pi kit aan met een bijpassende kabel. De prijs van de Raspberry Pi Zero varieert, afhankelijk van de bundel, tussen £4 (alleen de Raspberry Pi Zero) en £24 voor de Pi Zero Complete Starter Kit. Er zijn ook andere kosten, zoals voor verzending.

Abgesehen von der Kameraschnittstelle sind die Komponenten identisch.

Die Performance des Raspberry Pi Zero

Die Leistung soll zwischen den Raspberry-Pi-1-Modellen A(+)/B(+) und RPi 2B liegen: wie beim RPi 1 taktet Broadcoms 2835 ARMv6, allerdings mit bis zu 1 GHz Takt. Unter anderem deshalb soll die Leistung des Zero um bis zu 40% höher sein als die der bisheringen Raspberry-1-Modelle, so die Raspberry-Pi-Organisation.

Die technischen Daten des Raspberry Pi Zero auf einen Blick

  • CPU: Broadcom BCM2835 bis 1 GHz Takt (ARM11)
  • RAM: 512 MB LPDDR2-SDRAM, 400 MHz
  • Power: 5 V, über Micro USB; 160 mA, auch bei Anschluss eines HD-Displays.
  • Video: 1080p60 HD-Video Ausgang.
  • unbestücktes Composite Video
  • Audio: Ausgang via mini-HDMI
  • Speicher: MicroSD-Kartenslot.
  • Contactstrip: 40 pins onbezet; pin-out als voor modellen A+/B+/2B met 40 pins strip
  • Afmetingen: 65 mm x 30 mm x 5 mm
  • Camera-interface: alleen op Rasperry Pi Zero vanaf V. 1.3

Vergeleken met de andere Raspberry Pi-modellen, bespaart de Raspberry Pi Zero op de 40-pins strip met de GPIO-contacten (GPIO = general purpose input/output) voor het aansluiten van externe apparaten, zoals sensoren, voor meten, regelen en besturen. Raspberry Pi Zero levert alleen de connectoren, maar zonder contactpennen. Windows IoT core zoals Raspberry Pi 2 en 3 wordt niet beheerst door de Zero.