Coole schijf: HGST komt met de eerste HDD van 10 TB

De Ultrastar Archive Ha10 van HGST is de eerste harde schijf met een capaciteit van 10 terabyte. De met helium gevulde harde schijf is gebaseerd op Shingled Magnetic Recording (SMR)-technologie. Hij is speciaal ontworpen voor het archiveren van gegevens die desondanks snel toegankelijk moeten blijven, d.w.z. “cool storage”.

Door gebruik te maken van Shingled Magnetic Recording technologie (SMR) heeft HGST de eerste harde schijf met 10 TB aan datavolume gerealiseerd. Dit is twee TB meer dan de vrijwel identieke Ultrastar He 8, die de gebruikelijke loodrechte magnetische opnamemethode gebruikt. Met SMR kunnen meer gegevens op de magnetische schijven worden opgeslagen omdat ze in overlappende sporen worden geschreven. De SMR-technologie maakt gebruik van het feit dat de leeskoppen de resulterende smallere sporen nog steeds kunnen lezen. Bij SMR moeten echter alle overlappende sporen bij het schrijven worden overschreven. Daarom is de schijf verdeeld in vele afzonderlijke zones waarvan de grenzen elkaar niet overlappen. Anders zou bij het schrijven van een bestand de hele schijf moeten worden herschreven.

Maar dan nog ligt de schrijfsnelheid aanzienlijk lager dan die van PMR-schijven. Daarom ziet HGST het zogenaamde Active Archive als een toepassingsgebied voor de Ultrastar Archive Ha10. Hiermee worden toepassingen bedoeld waarbij gearchiveerde gegevens nog net zo snel toegankelijk moeten zijn als met conventionele harde schijven. Volgens HGST bedragen de leesprestaties van de Ha 10, die wordt aangeboden met een SATA- of SAS-interface, 157 MB/s, de schrijfsnelheid 68 MB/s. Na het schrijven worden de gegevens echter nog steeds weggeschreven. Na het schrijven is er echter nog een extra verificatietoegang om er zeker van te zijn dat de gegevens correct zijn geschreven, en dit kost extra prestaties.

Mogelijke toepassingsgebieden voor de Ultrastar Archive Ha10 zijn de opslag van films of muziek voor media streaming providers, het archiveren van medische gegevens, archieven voor social media providers of online backup. De Ha10 is ook ideaal voor Big Data-toepassingen, omdat grote hoeveelheden gegevens snel beschikbaar zijn voor analyse.

Hogere capaciteit dankzij helium

Volgens HGST is de enorme capaciteit van 10 TB voor een 3,5 inch HDD alleen mogelijk omdat de behuizing van de harde schijf van de Ultrastar Archive Ha10 is gevuld met helium, waardoor trillingen van de afzonderlijke magnetische schijven worden geminimaliseerd. Vergeleken met met lucht gevulde schijven kunnen meer magnetische schijven in de behuizing worden ondergebracht, aangezien de afzonderlijke schijven dunner zijn en met nauwere tussenruimten worden geïnstalleerd. Bovendien maakt de grotendeels trillingsvrije werking van de magnetische schijven een nauwkeuriger positionering van de lees-/schrijfkoppen mogelijk. Dit is met name van belang voor SMR.

Alleen voor speciale opslagapparatuur

SMR-schijven vereisen een aangepaste toegangsprocedure bij het schrijven van gegevens, die conventionele bestandssystemen niet aankunnen. Dit kan worden geïmplementeerd door de schijf zelf (drive-managed SMR) of door het besturingssysteem (host-managed SMR). Daarnaast is er een gemengde vorm met host-aware SMR, die in principe neerwaarts compatibel is, maar uitbreidingen van de ATA- of SCSI-commandoset vereist. HGST heeft voor de Ultrastar Archive Ha10 gekozen voor host-managed SMR, omdat alleen deze methode voorspelbare schrijfprestaties zonder dalingen mogelijk moet maken.

Het nadeel is dat host-managed SMR-schijven momenteel niet backwards compatible zijn en aanpassingen aan het besturingssysteem vereisen, waarvoor HGST een open-source SDK aanbiedt. Deze zijn momenteel alleen mogelijk met Linux, dat dan tevens dient als besturingssysteem voor de speciale opslagsystemen waarin de Ultrastar Archive Ha10 moet worden gebruikt. HGST werkt echter samen met de Linux-gemeenschap om in de toekomst kernelondersteuning en ondersteuning voor XFS- en BTRFS-bestandssystemen te realiseren. Daarom wordt de harde schijf momenteel alleen verkocht aan OEM-fabrikanten. De prijs is naar verluidt slechts iets hoger dan die van de Ultrastar He 8. Het is iets hoger omdat de Ha 10 256 MB DRAM-cache heeft in plaats van 128 MB en het testen van de schijven vóór levering meer inspanning vergt.

.