Kaspersky-studie over het beveiligingsdilemma

Te weinig geld, te weinig specialisten: de beveiligingssituatie in Duitse bedrijven ziet er allesbehalve rooskleurig uit. Beheerde diensten kunnen een oplossing bieden. Daarvoor is het kanaal nodig, dat echter met soortgelijke problemen kampt als de klanten. Kaspersky heeft de situatie geanalyseerd.

“Ons EDR- en MDR-portfolio biedt channelpartners groeipotentieel door het gebrek aan externe beveiligingsexperts te compenseren en te voorzien in de sterke vraag naar moderne oplossingen”, zegt Christian Milde, General Manager Central Europe bij Kaspersky, op de IT-beveiligingsvakbeurs it-sa.

Christian Milde, General Manager DACH bij Kaspersky

Christian Milde, General Manager DACH bij Kaspersky

“Bovendien kunnen ze met aanvullende en consultancy-intensieve diensten extra bedrijfsgebieden voor zichzelf afdekken en zich als externe IT-beveiligingsexperts op ooghoogte met hun klanten vestigen. Wie nu niet focust op EDR en MDR in zijn eigen portfolio, mist de boot op de huidige en toekomstige omzet in de cyberbeveiligingssector.”

Waldemar Bergstreiser, Head of Channel Germany bij Kaspersky

Waldemar Bergstreiser, Head of Channel Germany bij Kaspersky

En zijn collega Waldemar Bergstreiser, Head of Channel Germany bij Kaspersky, benadrukt: “Met EDR en MDR bereiden onze partners zich voor op een succesvolle verkoop van IT-beveiligingsoplossingen voor het jaar 2022. Ons partnerprogramma biedt on-site training en ondersteuning.”

Geld- en vaardighedentekort

Volgens een recente studie van de beveiligingsspecialist zou iets minder dan de helft (49%) van de besluitvormers in bedrijven in Duitsland graag externe beveiligingsexperts inschakelen, maar beschikken ze niet over de benodigde middelen. De resultaten van de Kaspersky-studie vallen samen met een analyse van Gartner. Volgens deze gegevens beschikken bedrijven niet over voldoende middelen voor hun IT-beveiliging, niet alleen in financiële termen, maar vooral ook in termen van knowhow binnen het eigen bedrijf – met alle negatieve gevolgen van dien voor de IT-beveiliging. Want vandaag de dag zijn niet alleen technologie, oplossingen en diensten nodig, maar steeds vaker ook menselijke expertise om cyberbeveiligingsincidenten op het hoge niveau te analyseren, te beoordelen en erop te reageren dat daarvoor nodig is.

Uit een andere studie van Kaspersky van dit jaar blijkt dat de kosten van een datalek voor grote bedrijven in Europa gemiddeld 1,1 miljoen Amerikaanse dollar bedragen en voor het mkb 95.000 Amerikaanse dollar. Maar gelukkig zijn de gemiddelde kosten de laatste jaren wereldwijd gedaald doordat de investeringen in passende en moderne cyberbeveiligingsoplossingen hun vruchten afwerpen. Milde is echter bezorgd: “Dit kan ook te maken hebben met het feit dat bedrijven minder datalekken hebben gemeld dan in het verleden. Het is mogelijk dat bedrijven terugschrikken voor de tijd en kosten die met een onderzoek gemoeid zijn of geen risico willen lopen op imagoschade als een inbreuk openbaar wordt. Desondanks is de afnemende financiële schade als gevolg van datalekken in principe goed nieuws voor de sector.”

Bedrijven die gebruikmaken van externe deskundigen zijn in het voordeel, zo blijkt uit het onderzoek van Kaspersky. Zij worden geconfronteerd met bijna tien procent minder cyberincidenten dan bedrijven die volledig of grotendeels met interne middelen werken. De uitdaging is echter de financiering. Bijna de helft in Duitsland (48%; 54% in heel Europa) geeft toe moeite te hebben met het verkrijgen van financiële middelen voor beveiligingsmaatregelen.

“We worden geconfronteerd met de uitdaging dat bedrijven er meestal van overtuigd zijn dat hun interne cyberbeveiliging beter is dan in werkelijkheid het geval is,” zegt Milde.

United Partner Programme

Om ervoor te zorgen dat partners goed zijn voorbereid op de beveiligingsproblemen van hun klanten, voorziet het United Partner Programme van Kaspersky in de behoeften van channelpartners door middel van automatisering van routinematige beveiligingstaken, een overzicht van de IT-infrastructuur, diensten voor MSP’s en een MSP-programma, up- en cross-selling-mogelijkheden en marketingondersteuning.

Het United-partnerprogramma van Kaspersky is bedoeld voor software-wederverkopers, systeemintegrators, MSP’s of leveranciers van beveiligingsdiensten – ongeacht of de partner IT-bescherming aan het MKB verkoopt of bedrijfsoplossingen aan telecombedrijven, financiële instellingen of overheidsinstanties.