Verkoopgarant Container as a Service

De Corona-pandemie heeft veel bedrijven van de ene op de andere dag in een digitale wereld gekatapulteerd. In het verleden was de druk om te lijden nooit groter dan de bedenkingen bij de cloud. Dat is nu veranderd: Zowel de cloud als cloud-native technologieën zijn mainstream.

Dr Velten, volgens uw keynote op de Service Provider Summit van de Vogel IT Academy, is cloud computing ingeburgerd. Welke trends en groeistrategieën vloeien hieruit voort, specifiek voor managed service providers (MSP’s)?

Dr. Carlo Velten, medeoprichter en hoofd bedrijfsontwikkeling bij het digitaliserings- en softwarebedrijf Cloudflight

Dr. Carlo Velten, medeoprichter en hoofd bedrijfsontwikkeling bij het digitaliserings- en softwarebedrijf Cloudflight

Velten:Als IT- en marktanalisten kunnen wij alleen maar bevestigen dat de cloud is doorgedrongen tot de mainstream. Het bewijs hiervan wordt geleverd door de toonaangevende aanbieder van publieke clouddiensten AWS, die momenteel per kwartaal ongeveer tien miljard dollar aan inkomsten genereert met cloudinfrastructuur en platformdiensten. Maar niet alleen de meeste start-ups werken in de cloud, ook grote bedrijven en middelgrote ondernemingen maken gebruik van clouddiensten. Uit onze representatieve enquêtes blijkt duidelijk dat de meerderheid van het MKB en grote ondernemingen de cloud in verschillende vormen gebruikt. Of het nu de publieke, de private of de hybride cloud is. Er zijn echter altijd mengvormen. De publieke cloud is een absoluut groeiprobleem geweest en is dat nog steeds. Maar ook het onderwerp hybride cloud en beheerde hybride cloud, d.w.z. hoe de dedicated privé-infrastructuuromgevingen van de klant kunnen worden verbonden met de publieke clouds van de hyperscalers, wint aan momentum. Omdat op beide gebieden een hoog niveau van expertise vereist is, maken veel bedrijven niet rechtstreeks gebruik van de cloud, maar via een managed service provider (MSP). Dit betekent dat zij hulp krijgen bij de initiële opzet, de migratie van workloads van en naar de cloud, de werking van applicaties in de public cloud van de hyperscalers, maar ook in de hybride clouds waar verschillende omgevingen met elkaar verbonden zijn. Er is een aanzienlijk groeipotentieel voor MSP’s in deze verschillende segmenten.

Containers zijn momenteel een van de grootste trends in cloud computing of cloud-native technologieën. Maar hoe belangrijk is het hype-onderwerp eigenlijk voor bedrijven?

Velten:De zogenaamde cloud-native technologieën die zich hebben gevormd rond containers en de container orchestration tool Kubernetes zijn zeer interessant geworden voor bedrijven. Ten eerste worden alle workloads en softwareoplossingen die nieuw worden geschreven al zo’n vijf tot acht jaar in containers verpakt. In het verleden gebeurde dat in Virtual Machines (VM’s), maar nu gebruikt men containers. Containers zijn vergelijkbaar met VM’s, alleen slanker, lichter en gemakkelijker te hanteren. Bovendien kan software relatief gemakkelijk in een container worden ontwikkeld, getest en gebruikt, hetgeen een hoge mate van flexibiliteit garandeert. Anderzijds kunnen containers gemakkelijk worden verplaatst van de eigen infrastructuur naar een managed service provider of naar de publieke cloud. Dit maakt een einde aan de vendor lock-in die vooral door Duitse bedrijven wordt gevreesd. Bovendien zijn containers nu standaard geaccepteerd op bijna alle cloudplatforms. Containers en Kubernetes worden dus niet alleen geïntegreerd en ondersteund door softwareleveranciers die actief zijn in datacenters van bedrijven, maar alle grote publieke cloudproviders ondersteunen deze cloud-native technologieën. En dat is een enorm voordeel. De pogingen van veel bedrijven om hybride of multi-cloud omgevingen te bouwen zijn vaak mislukt door het gebrek aan standaardisatie en technologie. En dat is de reden waarom containertechnologie zo succesvol is, niet alleen bij start-ups en softwareontwikkelaars, maar ook bij bedrijven.

Daarom vormen cloud-native technologieën in de omgeving van Kubernetes, containers en co. de volgende stap in cloud computing. Welke rol spelen managed service providers hierbij?

Velten:In het algemeen zijn er drie redenen die het toegenomen gebruik van containers stimuleren: cloudmigratie, modernisering van applicaties en digitalisering. Door de sterke groei van de publieke cloud en de versnelde digitalisering in bedrijven, worden containers steeds vaker gebruikt. Want overal waar agile ontwikkeling plaatsvindt, worden tegenwoordig containers gebruikt. Dit is ook het geval in de digitaliseringsafdelingen van bedrijven. Zodra daar nieuwe digitale oplossingen, apps of platforms worden ontwikkeld, moeten die ook ergens worden geëxploiteerd. Omdat veel bedrijven ofwel een onvolgroeide IT-infrastructuur hebben, ofwel te weinig personeel en te weinig expertise, is er behoefte aan dienstverleners die de nieuw ontwikkelde oplossingen van de digitaliseringsafdelingen in Kubernetes-clusters met hoge beschikbaarheid exploiteren. En dit is waar het zakelijke potentieel voor aanbieders van beheerde diensten ligt. De vraag naar SLA’s, monitoringdiensten en 24/7 ondersteuning is erg groot, ook al bieden hyperscalers al zogeheten Managed Kubernetes Services aan. Er is hier nog een aanzienlijk zakelijk potentieel in termen van beheerde diensten. En omdat Kubernetes en containers niet de enige technologische bouwstenen zijn die moeten worden beheerd en gecontroleerd, is dit een zeer interessante markt.

Welke mogelijkheden zijn er voor MSP’s om hier inkomsten te genereren?

Velten:In de eerste plaats kunnen MSP’s optreden als adviseur en de klant helpen om zich vertrouwd te maken met cloud-native-onderwerpen, waardoor ze onboarding-diensten aan de klant kunnen verkopen. Bovendien kunnen dienstverleners de individuele inrichting van de Kuberntes en cloud-native clusters overnemen, de klant helpen bij de implementatie van de bijbehorende monitoring- en incidentmanagementoplossingen, d.w.z. alles wat nodig is om de containers te monitoren. Om een groot aantal containers te kunnen bewaken, moet je de systemen op een geautomatiseerde manier kunnen automatiseren en bewaken. En daarvoor heb je zowel gereedschap als deskundigheid nodig. De exploitatie en de automatisering daarvan, d.w.z. alle back-up- en herstelkwesties, bieden ook inkomstenpotentieel voor MSP’s. Het grote voordeel voor bedrijven is dat containers een technologie zijn die uit de publieke cloud komt, maar ook kan worden gebruikt in het eigen datacenter van het bedrijf. Containers werken net zo goed op de eigen infrastructuur van het bedrijf als op AWS of Microsoft. Dit is een goede gelegenheid voor MSP’s. Zij hoeven hun klanten niet te dwingen naar de publieke cloud te gaan, waarover zij zich voorheen, en in sommige gevallen nog steeds, zorgen maakten in verband met gegevensbescherming. Dienstverleners kunnen hun klanten aanbieden om deze innovatieve technologieën uit een Duits datacentrum te betrekken of ze op hun eigen infrastructuur te laten draaien. Samengevat zijn de onboarding en training, de setup en individuele configuratie van de systemen, inclusief de integratie van de backend-systemen van de klant, de monitoring en het incidentbeheer en natuurlijk de werking en 24/7-ondersteuning bedrijfsgebieden en groeimogelijkheden voor managed service providers.

Hoe komen bedrijven aan cloud-native technologieën of hoe gebruiken ze deze?

Velten: Kubernetes is waarschijnlijk de bekendste en meest volwassen technologie in het cloud-native universum. 47 procent van de DACH-bedrijven maakt al gebruik van Kubernetes of een container management tool. Nog eens 32 procent is van plan de nieuwe orkestratie- en managementlaag in de komende twaalf maanden te gebruiken en nog eens negen procent in de komende 36 maanden. Een bijzonder interessant onderzoeksresultaat voor dienstverleners blijkt ook uit onze Cloudflight-studie “Welcome to Enterprise IT, Cloud Native! – DevOps, Kubernetes en Open Source geven vorm aan de toekomst van digitale IT-operaties.” Het grootste deel van de respondenten (54%) die cloud-native zijn, betrekken hun cloud-native technologieën als een beheerde dienst. Het mkb en zelfs corporaties hebben noch de expertise noch de vaardigheden om 24/7 high-end operaties met de verschillende tools te beheren, en daarom wendt deze klantengroep zich tot managed service providers.

Worden containers uiteindelijk de nieuwe standaard?

Velten: Containers en Kubernetes zijn al een de facto standaard geworden. Bedrijven moeten daarom vriendschap sluiten met containers. Welke container dat is, doet er in principe niet toe. En de hub die alle tools verbindt zal Kubernetes zijn als de orkestratie- en managementlaag. Het feit dat alle hyperscalers deze standaard volledig ondersteunen en erin investeren, onderstreept ook het feit dat containers en Kubernetes de standaard zijn geworden. En door het gebrek aan expertise en het tekort aan vaardigheden zijn MSP’s degenen die containers moeten pushen. Geen enkele innovatieve, moderne managed service provider kan het zich veroorloven het onderwerp niet in het portfolio op te nemen. Container as a Service is een must-have voor MSP’s.

IT-BUSINESS is mede-organisator en mediapartner van de SERVICE PROVIDER SUMMIT 2020. Als u Dr. Carlo Velten en het evenement live wilt meemaken, meldt u dan hier aan als VIP-gast en u neemt deel tegen een speciale prijs!

► VIP-Ticket für den SERVICE PROVIDER SUMMIT 2020

 

.mybutton {background-color:#008FCA;display:inline-block;cursor:pointer;color:#ffffff;font-size:15px;padding:13px 31px;width:60%;}.mybutton:hover {background-color:#77afdb;}.mybutton:active {position:relative;top:1px;}