Gaia-X: Hoe bedrijven hun volledige datasoevereiniteit behouden

Het Europese Gaia-X-project wil ecosystemen voor data en infrastructuur met elkaar verbinden. Daartoe coördineert de Eco-Verband de Gaia-X Federation Services, waarin wordt aangegeven hoe bedrijven op basis van open source de volledige soevereiniteit over hun groeiende datavolumes kunnen behouden.

De Eco-Verband – de grootste vereniging van de internetindustrie in Europa – coördineert momenteel de Gaia-X Federation Services. De eerste ronde specificaties, die bijna voltooid is, richt zich op diensten voor soevereine identiteiten, een catalogus voor aanbieders en diensten, procedures voor de uitwisseling van soevereine gegevens en nalevingsoverwegingen. Nu de specificatie van de eisen is voltooid, begint het projectbureau met de aanbesteding van de afzonderlijke ambachten.

Wie heeft toegang tot welke gegevens

De achtergrond: in Europese bedrijven, organisaties en overheidsdiensten worden steeds meer gegevens gecreëerd, die zij evalueren en gebruiken, deels met behulp van kunstmatige intelligentie. Het spectrum reikt van edge computing tot cloud computing en hyperscalers.

In de komende jaren zal het Europese Gaia-X-project helpen om de volledige controle over deze gegevens duurzaam te handhaven en onafhankelijke beslissingen mogelijk te maken over wie er toegang toe heeft.

Netwerken met volledige gegevenssoevereiniteit

De Gaia-X-federatiediensten specificeren, op een open-sourcebasis, hoe industriële bedrijven volledige soevereiniteit behouden over hun groeiende hoeveelheden gegevens op productielocaties. Later kunnen zij zelf beslissen wie toegang krijgt tot welke gegevens en via welke platforms en publieke clouds zij met hun partners willen netwerken. Middelgrote leveranciers kunnen hun fabrieken in een netwerk opnemen met de digitale productieplatforms van hun klanten, bijvoorbeeld autofabrikanten, met volledige gegevenssoevereiniteit.

Het resultaat is een gefedereerd en interoperabel overkoepelend ecosysteem. Het beoogde Gaia-X-kader zal bestaande gegevensecosystemen en infrastructuurecosystemen met elkaar verbinden. Alle gegevens en dienstaanbiedingen zijn transparant en de afhankelijkheid van individuele aanbieders, de zogenaamde lock-in-effecten, wordt verminderd. Het doel: de totstandbrenging van een Europese data-infrastructuur voor de veilige digitalisering en netwerkvorming van de industrie.

Dit bericht verscheen eerst op ons partnerportaal Industry of Things.