Het multitalent: de niche

Mensen zijn op zoek naar specialisten in plaats van generalisten en dat is ook steeds meer het geval in de IT. De VAD Brainworks heeft zich gespecialiseerd in geselecteerde producten met bijbehorende diensten en is nu van plan nieuwe marktgebieden verder uit te breiden.

Niches zijn hiaten in de markt die slechts gedeeltelijk worden bediend of nog niet worden bediend door concurrenten. De VAD Brainworks heeft zich gespecialiseerd in dergelijke marktniches op het gebied van samenwerking, netwerktechnologieën, systeembeheer en beveiliging. Derk Steffens, algemeen directeur bij Brainworks, benadrukt het marktvoordeel ten opzichte van de concurrentie: “Onze fabrikanten komen uit de EU en bieden daarom oplossingen die voldoen aan de DSGVO. Dat is een ernstig verschil voor de Amerikaanse fabrikanten”.

Derk Steffens, algemeen directeur bij Brainworks.

Derk Steffens, algemeen directeur bij Brainworks.

Steffens maakt sinds oktober deel uit van het managementteam van de in München gevestigde distributeur en heeft na zijn eerste maanden in functie al groeiplannen gesmeed, met name de uitbreiding van het beveiligingsportfolio – een zeer persoonlijke focus van de manager, die eerder werkte voor Exclusive Networks in Zwitserland, een VAD die gespecialiseerd is in beveiliging. Een verstandige toevoeging, want communicatie is tegenwoordig niet meer weg te denken zonder beveiliging, zeker niet in tijden van mobiel werken, dat door de Corona-pandemie in veel bedrijven is ingeburgerd.

Beveiliging voor het nieuwe werken

Zoals Steffens meldt, heeft ook de VAD iets gemerkt van de run op het thuiskantoor, en volgens hem zullen mobiele werkplekken in de toekomst steeds belangrijker worden. In dit verband spelen met name twee andere aandachtspunten van de distributeur een rol. Ten eerste heeft mobiel werken ook een betere dekking nodig. Daarom vertrouwen velen op de nieuwste standaard voor mobiele telefonie, die verondersteld wordt de vereiste bandbreedtes te brengen, zelfs tot in afgelegen gebieden. Voor Brainworks is het onderwerp WiFi 6 echter nog belangrijker, omdat hier naast een grotere doorvoer ook een stabielere verbinding wordt gegarandeerd, wat vooral belangrijk is voor zwaarbelaste klassieke 2.4 / 5 GHz. Steffens voegt daaraan toe: “Dit wordt nog interessanter met WiFi 6e en, in tegenstelling tot 5G, hebben we de uitbreiding in eigen hand.”

Maar helaas is bij de snelle invoering van nieuwe werkconcepten de veiligheid vaak uit het oog verloren. Hoewel de VAD met Kerio Control al een beveiligingsproduct in zijn portfolio heeft, is het nu op zoek naar andere overeenkomstige fabrikanten voor “Next Generation Endpoint Security”. Door zich te specialiseren in de Duitse markt is het bedrijf niet op zoek naar “een bekende fabrikant die al verkrijgbaar is bij honderd andere distributeurs”, benadrukt Steffens. Ze zijn eerder op zoek naar een technologie die de VAD vervolgens wil verfijnen met diensten.

Onder de Europese alternatieven op de beveiligingsmarkt noemt de manager in de eerste plaats de Tsjechische fabrikant IceWarp, dat een compleet productiviteitsplatform biedt en kan worden gebruikt in plaats van Slack, Dropbox en Microsoft Office 365. Het is niet alleen beschikbaar als private cloud-dienst via een Duitse provider, Hetzner in Neurenberg, maar kan ook zelf worden gehost.

Als ander voorbeeld noemt Steffens de Italiaanse fabrikant Wildix, die een browsergebaseerde unified communications-oplossing en cloud PBX aanbiedt. De UCaaS-oplossing wordt ook gehost in Duitsland, in Frankfurt. Steffens ziet duidelijk het voordeel van de telefonieoplossing in het feit dat alles softwaregestuurd is en de gespecialiseerde dealers daarom geen specialisten op het gebied van telefoonsystemen hoeven te zijn.

Support voor partners

Om partners steeds beter te kunnen ondersteunen bij de implementatie van hun projecten, versterkt de in München gevestigde distributeur zijn business development-team en zijn professionele diensten. “Iedereen is weggeblazen door de nieuwe technologieën,” meldt Steffens. “Onze partners behoren voornamelijk tot de KMO-sector. Soms moet je de ruiters helpen op het paard te komen. Dat is onze taak, en we versterken ze op die gebieden.” Voorts zal ook de samenwerking met wederverkopers worden geïntensiveerd en zal het online-aanbod met shopsysteem voor geautomatiseerde verlengingen en marketingondersteuning dit jaar worden uitgebreid.