USU verwerft meerderheidsbelang in vermogensbeheerder Aspera

USU verwerft meerderheidsbelang in het in Aken gevestigde Aspera GmbH. De portefeuille vermogensbeheer van deze onderneming omvat het product “Smart Track”, dat gericht is op de premiummarkt, en de oplossing “Licensum” voor middelgrote ondernemingen. Onder de circa 90 klanten bevinden zich Nokia Siemens Networks (NSN) en Orange.

In het licht van de strengere nalevingsrichtlijnen is licentiebeheer een centrale factor voor bedrijven om sancties te vermijden. Tegelijkertijd kan een goed licentiebeheer ook kosten besparen.

Met de producten en expertise van Aspera breidt USU haar eigen aanbod van vermogensbeheerproducten uit. Het bedrijf wil blijkbaar “Valuemation” combineren met de Aspera-producten om een op kennis gebaseerd dienstenbeheer te creĆ«ren.

Als onderdeel van de transactie zal USU Software AG in eerste instantie 51 procent van de aandelen in Aspera GmbH verwerven. De koopprijs hiervoor bedraagt ongeveer drie miljoen euro en zal voor 50 procent in aandelen en voor 50 procent in contanten worden voldaan.

Optie voor volledige overname

De toe te kennen aandelen moeten het resultaat zijn van de uitvoering van een kapitaalverhoging zonder contanten van het maatschappelijk kapitaal van USU. USU streeft naar een volledige overname van Aspera binnen twee jaar.

Om deze reden hebben de partijen overeenkomstige wederzijdse optierechten. De vergoeding voor de resterende 49 procent is afhankelijk van bepaalde factoren, met name de winst van Aspera. Aspera behaalde in het boekjaar 2009/10 een omzet van circa vier miljoen euro en een dubbelcijferig rendement op de omzet.

Na de overname door USU zal Aspera als zelfstandige entiteit worden voortgezet door de huidige directeuren. USU Software AG zal na de overname solide gefinancierd blijven – zonder bankschulden en met liquide middelen van meer dan acht miljoen euro voor verdere organische en acquisitieve groei.