Dell’s scherpe mes voor de blade-markt

In de kleine maar lucratieve markt voor bladeservers moet Dell EMC zich momenteel scharen onder de “verre favorieten”. Met de Poweredge MX wil Dell EMC de leiding nemen over de andere fabrikanten in dit serversegment.

Dell EMC heeft nu de leiding genomen in de wereldwijde servermarkt. Het merendeel van de apparaten zijn rekservers. In het aanzienlijk kleinere, maar zeer winstgevende segment van bladeservers staat de fabrikant slechts op de derde plaats achter HPE en Cisco. De Poweredge MX wordt verondersteld dat te veranderen. Volgens Jürgen Renz, Vice President en GM, GCN Germany bij Dell EMC, wil zijn bedrijf met het systeem over twee jaar ook de leiding nemen in het blade-segment. NVMe over Fabrics en native 25-GBit Ethernet moeten hiertoe bijdragen. Voor de toekomst voorziet Peter Dümig, Senior Server Product Manager bij Dell EMC, computermodules met GPU- of FPGA-ondersteuning en geheugen van opslagklasse.

Chassis zonder midplane

De Poweredge MX is gebaseerd op het MX7000-chassis met zeven hoogte-eenheden en acht bays voor server- of opslagbladen. Het chassis ondersteunt ook drie I/O fabrics met redundante modules. Dell EMC heeft een chassisontwerp ontwikkeld dat de noodzaak wegneemt van een midplane om de server- en opslagmodules te verbinden met de I/O fabrics, wat meer flexibiliteit biedt voor toekomstige upgrades. De MX7000 ondersteunt naar verluidt ten minste drie generaties van processorarchitecturen. Het beheer kan gebeuren via een touchscreen monitor of draadloos via de Quick Sync 2 functie. Er is plaats voor maximaal zes voedingseenheden voor redundante stroomvoorziening. In eerste instantie biedt Dell de enkelbrede Poweredge MX740c met twee aansluitingen en de dubbelbrede Poweredge MX840c met vier aansluitingen. Beide blades ondersteunen de huidige Xeon schaalbare CPU’s van Intel met maximaal 28 cores. De MX740c ondersteunt tot 1,5 TB DDR4 als hoofdgeheugen en tot zes 2,5-inch opslagmedia. Naast SAS of SATA biedt de bay ook NVMe-aansluitingen. De MX840c kan worden opgewaardeerd tot maximaal zes TB DDR4-geheugen en biedt ruimte voor acht 2,5-inch opslagmedia. Hogere opslagcapaciteiten worden mogelijk gemaakt door het Poweredge MX5016s opslagcompartiment met 12 Gbps SATA-interface voor maximaal 16 2,5-inch schijven. Zowel schijven als SAS expanders kunnen tijdens bedrijf worden verwisseld. In totaal kunnen zeven MX5016sledes in een MX7000-chassis worden gebruikt.

Kalibreerbare netwerkarchitectuur

Voor de I/O-kant van de Poweredge MX levert de fabrikant in eerste instantie de Poweredge MX9116n switching fabric engine met twaalf fabric uitbreidingspoorten voor maximale schaalbaarheid, de MX5108n Ethernet-switch voor single-chassis installaties, de MX7116n fabric expander module en de MXG610s 32G Fibre Channel switch voor all-flash opslaguitbreiding. Volgens Dümig is de switching engine de beste oplossing voor drie server blades of meer.

Hier volgen de specificaties van de toestellen in detail:

  • MX9116n Fabric Switching Engine-16x 25 GbE interne poorten, 2x 100 GbE of 8x FC32 unified poorten, 2x 100 GbE poorten en 12 fabric uitbreidingspoorten
  • MX7116n Fabric Expander Module -16x 25 GbE interne poorten en 2 fabric uitbreidingspoorten
  • MX5108n Ethernet Switch -8x 25 GbE interne poorten, 2x 100 GbE-poorten, 1x 40 GbE-poort en 4x 10 GBase-T-poorten
  • MXG610s FibreChannel Switch -16x FC32 interne poorten, 8x FC32 SFP+-poorten en 2x QSFP 4x FC32 uplink-poorten

Unified Management

De automatisering van de netwerkcomponenten is bedoeld om het beheer te vergemakkelijken. Bovendien kunnen de schakelaars in SDN-modus worden gezet. In de Modulaire Editie wordt het beheer uitgevoerd via OpenManage Enterprise. De HTML5-interface is scriptbaar en omvat computer, opslag en netwerk. In totaal kunnen tot 20 chassis centraal worden beheerd. De bewaking van componenten van andere fabrikanten kan worden geïntegreerd via een RESTful API. Het instrument biedt automatiseringsfuncties voor een versnelde uitrol. Dell werkt ook aan het gebruik van OpenManage Enterprise voor het beheer van opslag en hypergeconvergeerde systemen.