Steeds meer werknemers zijn bereikbaar op vakantie

Vakantie is het moment om bij te komen van het werk. Maar in een wereld van voortdurende bereikbaarheid blijven velen zelfs tijdens hun welverdiende vrije tijd niet gespaard van zakelijke e-mails. Dit is het resultaat van een studie van Esendex.

Het woordenboek definieert vakantie als een “tijd vrij van dienst, vrij van werk, aan iemand gegeven [met het doel uit te rusten]”. Helaas worden veel werknemers niet gespaard van de dagelijkse sleur, zelfs niet wanneer zij op vakantie zijn. Volgens een studie van Esendex wordt bijna driekwart van alle werknemers tijdens hun vakantie door hun superieuren of collega’s gecontacteerd. En dat ondanks het feit dat zij in Duitsland volgens de federale vakantiewetgeving volledig vrijgesteld zijn van werk tijdens hun wettelijke minimumvakantie.

Rond 33 procent van de ondervraagden wordt per e-mail benaderd, gevolgd door WhatsApp en telefoongesprekken. Bovendien zei meer dan een op de tien in het onderzoek dat ze ook tijdens hun vakantie via sociale netwerken, zoals Facebook Messenger, werden benaderd over werkgerelateerde zaken.

Maar het probleem ligt niet alleen bij werkgevers en collega’s. Twee van de drie respondenten raadplegen ook hun e-mail inbox wanneer ze op vakantie zijn. Bovendien doet 20 procent dit zelfs elke keer als ze op vakantie zijn. 17 procent van de respondenten checkt zijn of haar werkmails vaak en nog eens 28 procent soms.

De juiste balans vinden

“Voor veel werkgevers is hybride werken, d.w.z. een combinatie van werken op afstand en op kantoor, het model van de toekomst,” legt Tina Lucke, Marketing Manager bij Commify, uit. “Het gevolg hiervan is echter dat de grenzen tussen privé- en beroepsleven steeds vager worden.” Volgens haar moet dit probleem dringend worden aangepakt om de gezondheid van de werknemers te beschermen. Stress is immers een van de meest voorkomende oorzaken van ziekteverzuim.

Wettelijke voorschriften in Duitsland

Volgens de studie verwachten de meeste werkgevers over het algemeen niet dat hun werknemers tijdens hun vakantie per telefoon of e-mail bereikbaar zijn. In sommige bedrijven bestaan echter regelingen die daarin in dringende gevallen voorzien.

Niettemin mogen werkgevers er niet van uitgaan dat zij tijdens de vakantie permanent beschikbaar zijn. In uitzonderlijke gevallen kunnen zij toestemming krijgen om tijdens hun vrije tijd contact op te nemen met de werknemers. Bijvoorbeeld, er moet een noodgeval zijn. Bovendien moet de vervulling van de vereiste taak in een dergelijk geval worden beloond.