Wat is Microsoft Azure?

Met Microsoft hebben ook merkeigenaren het belang ingezien van cloudoplossingen voor intern (en ook privé) gegevensbeheer via internet. Met “Azure” heeft Microsoft hiervoor vanaf februari 2010 een platform beschikbaar gesteld.

Cloudoplossingen dienen hun gebruikers om opslagcapaciteit en beveiliging te bieden voor grote hoeveelheden gegevens via het internet. Alle bevoegde personen in een onderneming kunnen er dan toegang toe krijgen.

Drie componenten van Microsoft Azure

Microsoft Azure integreert drie servicecomponenten in het product:

  • Software as a Service (SaaS) voor externe IT-hosting
  • Infrastructuur as a Service (IaaS) voor het huren van hardware- en softwarecapaciteit
  • Platform as a Service (PaaS) voor het beschikbaar maken van platforms op het internet.

Oplossingen voor de cloud op maat

Microsoft Azure biedt zijn gebruikers meer dan 100 diensten die een configuratie op maat op het gebied van cloud computing mogelijk maken. Het product is bedoeld voor systeemontwikkelaars die op maat gemaakte oplossingen voor klanten willen creëren. Flexibiliteit wordt gegarandeerd door de verscheidenheid aan talen en door de mogelijkheid om optimaal gebruik te maken van Mac en Windows met alle toepassingen die daarvoor beschikbaar zijn. Mobiele app-ontwikkeling is snel mogelijk door kant-en-klare diensten te implementeren in verschillende kaders, afhankelijk van de behoeften.

Focus op hybride cloud

Microsoft Azure biedt functionaliteiten die publieke en private cloud in hun kenmerken combineren en kan dus optimaal worden afgestemd op de behoeften van een bedrijf. Het aanbieden van app-oplossingen op basis van Microsoft Azure is dus flexibel mogelijk. De aansluiting van datacentra op cloud computing is net zo goed mogelijk als de lokale implementatie van toepassingen. Met behulp van één code kunnen al deze toepassingsgebieden flexibel worden gebruikt.

Beveiliging

In tijden van multimedia en mobiliteit in combinatie met hackeraanvallen en misbruik van gegevens, is beveiliging een belangrijke factor rond software- en cloudoplossingen. Microsoft Azure biedt de basis voor een veilige gegevensomgeving. Veiligheidsnormen overtuigen met een hoge mate van stabiliteit. Ze worden op professionele wijze gerealiseerd via productfuncties zoals het Microsoft Azure Security Center. Bedreigingen worden hier niet alleen in een vroeg stadium opgespoord, maar kunnen in deze context idealiter ook tijdig worden bestreden of zelfs op voorhand worden voorkomen. Azure Backup en Azure Site Recovery zijn tools die op efficiënte wijze gegevensverlies kunnen voorkomen, zowel in de cloud zelf als in lokale toepassingen.

Gebruiksvriendelijkheid

Het doel van de ontwikkeling met Microsoft Azure is eindgebruikers krachtige systeemfuncties op cloudbasis te bieden die veilig en efficiënt zijn en individueel en overtuigend kunnen worden gebruikt met een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en een geringe inwerktijd. Flexibiliteit en veiligheid staan voorop bij de ontwikkeling van apps, naast een hoge functionaliteit.