Drones winnen hoogte in landbouw

Als je aan drones denkt, is het eerste wat bij velen opkomt “spionage”, gevolgd door “gimmickry”. Uit een enquête van Bitkom blijkt dat de landbouwsector heeft ingezien hoe de kleine vliegende objecten kunnen worden gebruikt om veel nuttige dingen te doen in het veld.

Uit een enquête van Bitkom en de Duitse Boerenbond (DBV) onder 420 bedrijfsleiders blijkt dat bijna een op de tien boeren (9 %) drones gebruikt op hun bedrijf. Vier procent vliegt met zijn eigen drones, vijf procent huurt externe dienstverleners in. Vooral landbouwbedrijven met meer dan 100 hectare grond rekenen op de vliegende helpers. 12 procent van hen heeft eigen drones, nog eens 13 procent maakt gebruik van drones van externe dienstverleners.

“In geen enkele andere bedrijfstak worden drones zo intensief gebruikt als in de landbouw”, zegt Bitkom CEO Dr Bernhard Rohleder. “Boeren zijn eens te meer pioniers op het gebied van digitalisering.”

Toepassingen van drones

De toepassingen van drones zijn zeer divers. Vanuit vogelperspectief worden veel dingen zichtbaar die vanaf de grond niet te zien zijn. Zo kan niet alleen worden voorkomen dat dieren worden gemaaid, maar dankzij de verschillende kleuren van de velden kunnen ook conclusies worden getrokken over de te nemen landbouwmaatregelen, zoals bemesting, irrigatie en het juiste oogsttijdstip. Bernhard Krüsken, secretaris-generaal van de Duitse Boerenbond: “Het gebruik van digitale technologieën vergroot de acceptatie van de moderne landbouw door het publiek. Hightech maakt het immers mogelijk om nog duurzamer te werken, omdat het dierenwelzijn toeneemt en de akkers plant- en milieuvriendelijker worden bewerkt.”

33 procent gebruikt drones om wild te redden of om schade aan wild te voorkomen. Bijna even vaak (32 procent) wordt drone-technologie gebruikt om de toestand van planten en bodems nauwkeuriger te meten. Drie van de tien boeren die drones gebruiken (31%) doen dat om plantenpopulaties te beschermen en nuttige insecten toe te passen. Ongeveer een op de vijf dronegebruikers gebruikt de vliegende helpers om zijn opbrengst in kaart te brengen (22 %) en gewasinspecties uit te voeren (18 %).