Windows HPC Server 2008 R2 Beta 2 clustert ook Windows 7 Workstation

Tijdens de International Supercomputing Conference (ISC) 2010 in Hamburg presenteerde Microsoft voor het eerst in Duitsland de Windows HPC Server 2008 R2 Beta 2 en het onlangs gelanceerde Technical Computing Initiative.

De bètaversie van de Windows HPCServer 2008 R2 beschikt over grotere schaalbaarheid, hogere beschikbaarheid en snellere resultaten. Nieuwe functies zijn onder meer “Cluster of Workstation” (CoW), Excel Services en Diskless Boot.

Met CoW kunnen Windows 7-werkstations nu worden toegevoegd als computerknooppunten in een HPC-cluster en centraal worden gemonitord. Twee nieuwe diensten breiden de mogelijkheden uit om op Excel gebaseerde berekeningen te distribueren over een HPC-cluster: Met XL Runner kunnen Excel-werkbladen op computerknooppunten worden gebruikt, en met UDF Offload kan de gebruiker gedefinieerde functies parallel in het cluster uitvoeren.

Technical Computing Initiative

Met het Technical Computing Initiative wil Microsoft nauw samenwerken met partners om wetenschappers, ingenieurs en analisten te voorzien van de rekencapaciteit en hulpmiddelen die ze nodig hebben om sneller nauwkeurigere voorspellingen te kunnen doen. De nadruk ligt op drie onderwerpen:

  • Technische rekenprocessen in de cloud: Naast pure cloud-diensten moeten bestaande HPC-systemen, indien nodig, snel kunnen worden uitgebreid met betrouwbare cloud-processen.
  • Eenvoudige parallelle ontwikkeling: Een consistent model voor parallelle programmering moet het gebruik van krachtige multi-core processors aanzienlijk vereenvoudigen.
  • Nieuwe hulpmiddelen voor ontwikkelaars: In toenemende mate worden traditionele programma’s zoals spreadsheets of databases gebruikt voor rekenprocessen op grote schaal. Een nieuw platform moet leiden tot een snellere ontwikkeling van gebruiksvriendelijke instrumenten en toepassingen voor het automatisch ophalen van gegevens, modellering, simulatie, visualisatie, workflow en samenwerking.