14-terabyte HDD met PMR-technologie

Toshiba introduceert met de MG07ACA-serie twee harde schijven met heliumvulling en conventionele opnametechnologie. Het 14-TB-model is de grootste HDD zonder SMR-technologie, wat betekent dat de gegevensoverdrachtsnelheid voor alle schrijfbewerkingen hoog is. Zowel de modellen van 14 TB als die van 12 TB zijn gevuld met helium.

Tot nu toe waren harde schijven met een capaciteit van 14 TB alleen mogelijk door gebruik te maken van de SMR-techniek (Shingled Magnetic Recording) voor gegevensopslag. Hoewel deze techniek een zeer hoge gegevensdichtheid mogelijk maakt met 14 TB op acht schijven dankzij de overlapping van de sporen, is zij trager voor willekeurig schrijven omdat steeds hele gebieden van het schijfoppervlak moeten worden beschreven.

Toshiba gebruikt de conventionele PMR-methode (Perpendicular Magnetic Recording) met een lagere gegevensdichtheid en bredere sporen voor de nearline harde schijven voor bedrijven uit de MG07ACA-serie. De Japanse fabrikant bereikt de capaciteit van 14 TB van het grootste model door negen magnetische schijven te gebruiken. De schijven zijn ondergebracht in een met helium gevuld omhulsel, dat dit hoge aantal überhaupt mogelijk maakt. Bovendien verbruiken heliumschijven minder energie dan met lucht gevulde schijven. Volgens de fabrikant zorgt een speciaal laserlasproces van de Toshiba Group ervoor dat de behuizing zeer lang dicht blijft. Het toerental van de MG07ACA-serie is 7.200 rpm.

Nearline HDD met SATA-interface

Toshiba ziet mogelijke toepassingsgebieden voor de nearline HDD’s met 6-Gbit SATA-interface in hyperscale datacenters en bij cloudproviders. Door het PMR-proces kunnen de harde schijven van Toshiba gemakkelijk oudere schijven met minder capaciteit vervangen. Toshiba begint momenteel met de levering van de eerste testmonsters aan klanten. De fabrikant heeft nog geen prijzen genoemd voor de twee modellen van de MG07ACA-serie.