Freelancers worden steeds belangrijker voor bedrijven

In tijden van digitalisering en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten zijn IT-professionals gewild, of ze nu in vaste dienst zijn bij een bedrijf of als freelancer.

In opdracht van de personeelsdienstverlener Etengo onderzocht de digitale vereniging Bitkom de vraag naar IT-freelancers op de markt. Hieruit blijkt dat zeven van de tien bedrijven (70%) zeggen dat IT-freelancers van groot belang voor hen zijn. Een op de vier bedrijven (24 procent) schat zelfs in dat freelancers zeer belangrijk zijn voor het eigen bedrijf.

“Het aantal onvervulde vacatures voor IT-specialisten is de 50.000 gepasseerd en bedrijven in alle sectoren zijn wanhopig op zoek naar IT-experts. Dit zijn goede tijden voor IT-freelancers die op dit gebied werkzaam zijn,” zegt Dr. Axel Pols, algemeen directeur van Bitkom Research. Volgens Bitkom zijn het vooral bedrijven met 1.000 tot 1.999 werknemers die terugvallen op de ondersteuning van IT-freelancers.

Verder blijkt uit het onderzoek dat freelancers hun betekenis voor de IT-branche in de toekomst niet zullen verliezen. 51 procent van alle ondervraagde bedrijven verwacht dat freelancers in de tweede helft van 2017 aan belang zullen winnen.

Deze inschatting is afgeleid van het projectvolume van freelancers. Gemiddeld 53 procent van de bedrijven verwacht dat het aandeel van freelancers in hun projecten zal toenemen. In de afgelopen zes maanden namen freelancers een vijfde (20 procent) van de projecturen voor hun rekening. Voor de komende zes maanden verwachten de bedrijven dat gemiddeld een kwart van het projectvolume (25 procent) door freelancers zal worden afgehandeld.

Aanvullende informatie

Etengo Freelancer Index (EFX)

Voor de onderzoeksresultaten is een representatief onderzoek uitgevoerd door Bitkom Research in opdracht van de personeelsdienstverlener Etengo. Daarbij werden 305 IT-bestuursleden, CIO’s of (hoofd)IT-afdelingshoofden van Duitse bedrijven met 500 of meer werknemers ondervraagd.

Volgens de digitale vereniging en Etengo is de “Etengo Freelancer Index” tot nu toe de enige langetermijnanalyse die informatie geeft over de ontwikkeling van de vraag naar IT-freelancers in Duitsland.

Problemen bij het zoeken

Er zijn ook hindernissen bij het inhuren van IT-freelancers. Bedrijven, bijvoorbeeld, hebben veel tijd en middelen nodig totdat een geschikte freelancer in het project zit. Gemiddeld zijn er vier afspraken met verschillende kandidaten nodig tot de juiste persoon is gevonden.

Vier op de tien bedrijven (42 procent) hebben zelfs vijf of meer pogingen nodig. Het is bijzonder moeilijk wanneer er slechts een paar kandidaten zijn met de juiste vaardigheden en kennis. Dit is het probleem waarmee 59% van de bedrijven te kampen heeft. En zelfs als de geschikte kandidaat er is, zijn er nog een aantal andere factoren die het aannemen bemoeilijken.

De meerderheid van de bedrijven heeft moeite met het vinden en inhuren van freelancers.

Budgetprocessen en reeds krappe budgetten vormen een uitdaging voor tweederde van de bedrijven (66 procent elk). Evenzo is voor twee op de drie bedrijven (65 procent) de beschikbaarheid van een geschikte freelancer bij de geplande start van het project een hindernis.

Daarnaast moet ongeveer een op de twee bedrijven (57 procent) juridische hindernissen of interne compliance-vereisten overwinnen op weg naar het inhuren van een freelancer. Er zijn ook uitdagingen aan de kant van de werknemers: Vier op de tien bedrijven (40%) zeggen dat hun vaste werknemers het moeilijk hebben om freelancers te accepteren.