Novastar stelt update services voor Lexware veilig voor resellers

Bij het afsluiten van Lexware updates zit de directe verkoop Lexware partners altijd in de weg. Novastar biedt nu uitkomst met een uitgebreide reseller shop.

Lexware heeft de Augsburgse softwaredistributeur Novastar gemachtigd ESD-licenties (Electronic Software Distribution) te verkopen. Dit heeft tastbare voordelen voor Lexware resellers, want Novastar heeft tegelijkertijd zijn online shop uitgebreid met extra functies: als een update van de Lexware software bij de eindklant aan de beurt is, informeert Novastar nu automatisch zowel de reseller als de eindklant (aan de laatste als pure beschikbaarheidsinformatie) over de aanstaande vernieuwing. De reseller kan nu onmiddellijk de updates activeren met de overeenkomstige licentiesleutel met directe bevestiging van de eindklant.

De enige voorwaarde hiervoor is dat de wederverkoper het bijbehorende softwarecontract en de klantgegevens in de Novastar-webshop deponeert.

Online tool zorgt voor vier voordelen voor resellers

"Met deze extra tool in de ESD-shop kan de reseller een voorsprong krijgen in tijd. Omdat de levering op verzoek is. Dit betekent dat hij de updatecontracten onmiddellijk kan activeren zodra het oude contract afloopt," zegt Novastar-marketingbaas Elmar Ortner over de nieuwe dienst. "Ten tweede, hij bespaart zichzelf de financiering vooraf.

Dit was vaak nodig omdat er altijd knelpunten waren in de levering van updatepakketten, vooral tegen het eind van het jaar. Daarom bestelden gespecialiseerde handelspartners gewoonlijk meer dan alleen de vereiste softwarepakketten om hun klanten in geval van knelpunten toch te kunnen bedienen. De overtollige CD's moesten nadien worden teruggegeven - maar de wederverkoper had er reeds op voorhand voor betaald. "Deze retourprocedure was tijdrovend en legde beslag op het kapitaal van de verkooppartners. Dankzij de ESD Shop is het niet meer nodig om onnodige software op voorraad te houden," vervolgt Ortner.

Een derde pluspunt: tegen het einde van het jaar waren er soms verkeerde leveringen. Wederverkopers die bijvoorbeeld de door hun klanten bestelde nieuwe financiƫle boekhoudsoftware wilden installeren, ontdekten pas tijdens de installatie dat de fiscale software per vergissing was geleverd.

Geen botsingen met directe verkoop

Vanuit het oogpunt van de verkooppartners heeft de online dienst echter nog een belangrijk voordeel: de eindklant ontvangt het updateaanbod voortaan eerst van de reseller en niet meer van de directe verkoop van Lexware. In het verleden waren op dit punt herhaaldelijk conflicten gerezen - tot ergernis van de verkooppartners en de eindafnemers. Omdat veel van de eindklanten hun update ook exclusief van de partner willen ontvangen. Lexware stuurt echter in geval van twijfel alle updates automatisch rechtstreeks naar de eindklanten, mits de wederverkoper deze rechtstreeks bij Lexware heeft geregistreerd.

Lange Lexware-partners die al gebruik maakten van de Novastar-winkel, raden daarom aan de gegevens van de eindklanten alleen bij Novastar te registreren en alleen het serienummer van de betreffende software bij Lexware op te slaan - zonder de klantgegevens te verstrekken. Hierdoor zou Lexware de eindklanten niet rechtstreeks van updates kunnen voorzien, zo vertelt een partner aan IT-BUSINESS.

Entree-kaart voor cross-selling

In de ogen van Ortner biedt de update-business met Lexware-programma's ook kansen voor extra verkoop: "Als de reseller door de updates in contact staat met de klant, heeft hij ook de mogelijkheid om met hem te praten over onderwerpen als bijvoorbeeld virusbescherming, archivering of licentiebeheer. Vooral op het gebied van archivering valt er voor resellers nog veel te winnen vanwege de wettelijke eisen. In dit opzicht kunnen Lexware-updates ook dienen als een toegangskaart voor verdere zaken."

Welke ervaringen heeft u met de Lexware-updates opgedaan? Bespreek met .