Lancom’s VPN router 1780EW-3G maakt draadloos verbinding met HSPA+

De 3,5 en 4G mobiele routers van Lancom gaan deze maand in de verkoop. De Business VPN Router 1780EW-3G biedt een snelle verbinding via zowel WLAN als via het mobiele netwerk.

Met zijn combinatie van UMTS/HSPA+, high-speed WLAN en VPN is de Lancom 1780EW-3G bijzonder geschikt voor bedrijven en filialen die niet beschikken over breedband, lijngebaseerde internettoegang of die zowel tijdelijke als mobiele internettoegang willen opzetten. Typische toepassingen zijn het inrichten van tijdelijke vergaderzalen op conferentielocaties of mobiele kantoren op bouwterreinen. Als er geen DSL-lijn beschikbaar is, brengt het toestel een internetverbinding tot stand met een downloadsnelheid tot 21 megabit per seconde (Mbps) en een uploadsnelheid tot 5,76 Mbps. Als er een lijn beschikbaar is, zorgt de WLAN-radiomodule voor lokale netwerken met 300 Mbits/s.

Het is ook denkbaar om de HSPA+-verbinding te gebruiken als goedkope mobiele radioback-up voor internettoegang via de lijn, bijvoorbeeld voor beveiligde elektronische betalingstransacties in de detailhandel.

Met een standaardconfiguratie van vijf VPN-kanalen (optioneel 25) kan de router worden gebruikt als centrale IPSec VPN-gateway met AES-encryptie en ondersteuning voor digitale certificaten. De totstandbrenging van de IPSec-tunnel is mogelijk, zelfs indien de nodige poorten in het mobiele netwerk daadwerkelijk geblokkeerd zijn. Met het Virtual Router Redundancy Protocol (VRRP) kunnen twee apparaten virtueel worden gecombineerd om het hoogste niveau van fail-safety te bereiken.

Beveiligingsfuncties

Encryptie via de WLAN-i-standaarden, WPA, WPA2 en VPN is bedoeld om radioverkeer te beschermen tegen aanvallen. Verdere beveiligingsfuncties zijn 802.1x en TACACS+. Bovendien zorgen maximaal acht SSID’s en netwerkvirtualisatie (ARF) met maximaal 16 afzonderlijke netwerken voor flexibiliteit.

De Lancom 1780EW-3G biedt een Gigabit Ethernet- en een Fast Ethernet-interface, die ook kunnen worden gebruikt om een extern modem aan te sluiten. De WLAN-radiomodule ondersteunt de 2,4 of 5 gigahertz-band volgens de agn-normen. Een optionele inhoudsfilter voor maximaal 100 gebruikers beschermt de internettoegang tegen misbruik en overmatig privégebruik door werknemers.