Leuke collega’s zijn belangrijker dan veel geld

Volgens een studie van ManpowerGroup hangt de motivatie van werknemers steeds meer samen met de werksfeer. Een leuk team en interessante taken zijn voor 65 procent van de werknemers zelfs belangrijker dan een hoog salaris.

De ManpowerGroup ondervroeg 1.022 Duitse burgers tussen de 18 en 65 jaar voor het onderzoek "Werkmotivatie 2018". De meest genoemde positieve invloed op de motivatie is een prettige werkrelatie met collega's en leidinggevenden (46 procent), gevolgd door flexibele werktijden (37 procent) en een goede relatie met collega's, ook na het werk (30 procent).

"Een sfeer van vertrouwen speelt een doorslaggevende rol bij de vorming van het arbeidsmoraal," zegt Herwarth Brune, CEO van ManpowerGroup Duitsland. "Wie graag met zijn collega's en superieuren samenwerkt en soms na de uren samen iets onderneemt, is aanzienlijk meer gemotiveerd." Werkgevers die hun werknemers de mogelijkheid bieden flexibele uren te werken, geven blijk van vertrouwen, wat ook een positief effect heeft op het moreel.

Chocolade in plaats van een mooi kantoor

Aan de andere kant is de behoefte van werknemers om in mooi ingerichte kantoren te werken, afgenomen. Slechts een op de vijf respondenten zegt dat de inrichting van de omgeving een positieve invloed heeft op het arbeidsmoraal. De factor binnenhuisarchitectuur daalt zo van de vierde plaats vorig jaar naar de zevende. Daarentegen is het verlangen naar kleine attenties, bijvoorbeeld bloemen op verjaardagen of een chocoladekerst in december, in de rangschikking gestegen. Met 23 procent staan kleine attenties op de zesde plaats bij de factoren die de motivatie verhogen.

"Kleine gebaren van waardering zijn belangrijker dan een chique kantoor, omdat ze hun vruchten afwerpen in de relatie tussen baas en werknemer. Werknemers willen opgemerkt worden," zegt Brune.

Geld is niet alles

Slechts 52 procent van de deelnemers aan de enquête zegt alleen voor het geld te werken (2016: 57 procent). Dit wordt bevestigd door het feit dat bijna drie kwart van de respondenten een goedbetaalde baan zou opgeven als die hen verveelde of stress bezorgde. De stelling dat leuke collega's en de inhoud van het werk belangrijker zijn dan een uitpuilende bankrekening aan het eind van de maand werd door 65 procent van de deelnemers aan de enquête onderschreven.

"Werkgevers doen er goed aan meer te bieden dan alleen op prestaties gebaseerde beloning," zegt Brune. "Als je je werknemers lang aan het bedrijf wilt binden, moet je zorgen voor een goede werksfeer." Dit houdt onder meer in dat de chemie onder de werknemers goed is en dat zij worden geplaatst in functies die overeenkomen met hun kwalificaties en hen niet te weinig of te veel uitdagen.

Beloning is tenslotte niet geheel onbelangrijk. Slechts 39 procent van de respondenten (2016: 57 procent) zou tijdelijk afzien van een salaris voor een interessante baan. Werk dient ook om iemands levensstandaard veilig te stellen en niet alleen om zijn leven te bevredigen.