Workload automation is geweldig, maar niet met diverse tools

Een enkele IT-fout kan een bedrijf miljoenen euro’s kosten, zo blijkt uit de resultaten van een onderzoek dat in opdracht van BMC Software is uitgevoerd door Forrester Consulting. Vooral de interactie van de verschillende IT-automatiseringsinstrumenten laat duidelijk zwakke punten zien.

In de IT-industrie wordt procesautomatisering steeds belangrijker om de efficiëntie van de bestaande middelen zo goed mogelijk te benutten en handmatige bronnen van fouten te elimineren. Uit de enquête blijkt nu dat de meerderheid van de bedrijven die gebruik maken van IT-automatisering, meerdere technologieën tegelijk in gebruik hebben, en 90 procent van de respondenten meldt ernstige problemen met deze oplossingen.

Forrester heeft in het onderzoek “The Industrialisation of Workload Automation” in totaal 472 IT-besluitvormers in Europa, de VS en de regio Azië-Stille Oceaan naar hun mening gevraagd over technologieën voor taakplanning. Job scheduling, of werklastautomatisering, zoals Martin Dienst, verantwoordelijk voor de verkoop in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland bij BMC, uitlegt, is de ruggengraat van alle middelgrote tot grote IT-systemen, omdat het miljoenen processen definieert, controleert en beheert die het soepele verloop van de dagelijkse activiteiten van een bedrijf garanderen.

Big Data, bedrijfsanalyses, cloud computing-diensten, mobiele apparaten en diensten zorgen voor een snelle toename van het aantal dagelijkse processen en daarmee van de druk op bedrijven.

Werklastautomatisering is een centrale taak

Een groot deel van de respondenten ziet werklastautomatisering als een centrale oplossing, omdat het de taakplanning afhandelt – ongeacht hardware, toepassing of locatie. Als gevolg van snelle groei, fusies of upgrades van datacentra nemen veel bedrijven echter hun toevlucht tot verschillende automatiseringstechnologieën voor taakplanning. Dit verhoogt het risico op fouten. Dat blijkt ook uit het onderzoek:

90 procent van de respondenten die meerdere IT-automatiseringstechnologieën naast elkaar gebruiken, constateert fouten in bedrijfskritische processen, gegevensverlies en een hoog percentage handmatige interventie.

Driekwart stelt dat goed doordachte automatisering van de werklast handmatige interventie en veel fouten aanzienlijk kan terugdringen.

Binnenin: Automatisering – Buiten: Klanttevredenheid

37 procent benadrukt dat automatisering van de werklast een positief effect heeft op de klanttevredenheid omdat hun verzoeken tijdiger en gerichter worden afgehandeld.

Wat betreft de toenemende behoefte in bedrijven om meer controle te hebben over projecten zonder een uitgebreide staf van IT-personeel in te zetten om deze te beheren, juichte 55 procent dit toe. Een eerste vereiste hiervoor zou bijvoorbeeld een eenvoudig, op de eindgebruiker gericht zelfbeheer van de aangeboden diensten zijn.

Volgens Dienstl zou dit het beheer eenvoudiger en vooral transparanter kunnen maken, ook al zou een deel van het beheer naar de gebruikers worden verschoven. Tegenwoordig weten gebruikers vaak niet wat de status is van de processen die zij hebben opgestart. Het gevolg: ze bellen de IT-afdeling of dienen zelfs een ticket in. Een eenvoudig zelfbedieningsinstrument kan daar verandering in brengen.

Investeringen zijn gepland

De sleutel tot meer efficiëntie ligt in de automatisering van de werklast, volgens 63% van de deelnemers aan het onderzoek die van plan zijn deze en andere nieuwe technologieën te implementeren of te ondersteunen. In dit verband zegt de helft van plan te zijn om dit jaar innovatie te stimuleren via IT-diensten of serviceaanbiedingen.

BMC biedt een workload automation tool die modulair is, maar centraal kan worden ingezet. Bovendien is het niet zo moeilijk om bestaande planners te vervangen door BMC-software, zegt Dienstl. Onder andere met een conversietool die BMC in een speciaal daarvoor opgerichte afdeling ontwikkelt, wordt een automatiseringsgraad van 98 procent bereikt – voor maximaal 10.000 jobs. Een overstap naar BMC loont dus zeer snel.

– Video van de onderzoeksresultaten: IT-automatiseringstechnologieën spelen niet altijd aardig

>