Leveringsknelpunten in het IT-kanaal

Door de Corona-crisis sturen veel bedrijven hun werknemers naar thuiskantoren. Daartoe moet worden voorzien in de nodige infrastructuur, waartoe in de eerste plaats notebooks behoren. Maar de inventaris van de apparaten is al bijna nul, zoals blijkt uit exclusieve evaluaties van de laatste inventariscijfers van het ITscope-platform.

De uitreisbeperkingen om het coronavirus in te dammen zijn nu in het hele land ingevoerd. Hoewel werknemers nog steeds op de werkplek worden toegelaten, neemt de meerderheid van de bevolking de dreiging van het coronavirus toch ernstig en beperkt zij de sociale contacten tot een minimum. Zo verplaatsen steeds meer mensen hun dagelijkse werkroutine naar hun eigen vier muren.

Deze situatie vereist van ieder individu een hoge mate van flexibiliteit. Veel bedrijven zijn overbelast met het verschaffen van de nodige apparatuur voor kantooractiviteiten aan huis: Met name notebooks, maar ook beeldschermen, smartphones of headsets moeten worden aangeschaft, wat niet alleen gepaard gaat met hoge kosten, maar ook met instellingsinspanningen.

Werkgevers die voorheen minder sterk stonden met werkapparatuur voor activiteiten op afstand, voelen dit bijzonder pijnlijk aan. Er is ook nog een ander probleem met de aanvankelijke voorraadtekorten: Veel fabrikanten hebben hun productielocaties in Azië en de sluiting van de Chinese Volksrepubliek heeft grote gevolgen voor de productie- en toeleveringsketens. Ook het ITC-kanaal bevestigt: “Er is momenteel nauwelijks nog een product op de markt wat betreft thuiskantoorapparatuur”, zegt Bernadette Jürs, hoofd verkoop bij Axro Bürokommunikation Distribution Import Export.

De vraag naar notebooks is sterk gestegen

De stijgende vraag naar thuiskantoorapparatuur, met name notebooks, blijkt ook uit de eerste voorlopige cijfers van de ITscope-marktbarometer voor het eerste kwartaal van 2020. Volgens deze zijn verschillende notebooks van Lenovo (Thinkpad E590 , Thinkpad L590 en Thinkbook 15-IML) evenals de HP Probook 450 G6 momenteel slechts in zeer kleine hoeveelheden voorradig of zelfs volledig uitverkocht. De Lenovo Thinkbook, bijvoorbeeld, is op het ITscope-platform niet verkrijgbaar bij een van de meer dan 370 vermelde distributeurs. De reden hiervoor is vermoedelijk dat het laaggeprijsde apparaat zeer geschikt is voor mobiel werken en dus ook voor het (op korte termijn opgelegde) thuiskantoor.

De vraag naar notebooks is in maart extreem gestegen.

De voorraadniveaus van de notebooks die op ITscope worden aangeboden, illustreren deze situatie ook zeer goed. Tot eind januari was de totale voorraad nog betrekkelijk stabiel. Tegen half februari is reeds een sterke daling van de voorraden merkbaar. En dit blijft dalen tot half maart: op dat moment is de voorraad bijna nul.

De evaluatie van de top 100 meest aangeklikte notebooks in Q1/2020 (gemiddelde voorraad in totaal per notebook).

De cijfers worden nog duidelijker als we kijken naar het verloop van de voorraadniveaus over een langere periode. Sinds juli 2019 is de voorraad ondanks seizoenschommelingen grotendeels stabiel, voordat deze vervolgens in februari en vooral maart echt crasht.

De evaluatie van de top 100 meest aangeklikte notebooks van juli 2019 tot maart 2020 (gemiddelde voorraad in totaal per notebook).

Headsets, monitoren en webcams

Bij apparatuur die nodig is voor het werken in de thuiswerkplek, zoals headsets, monitoren of webcams, komen voorraadtekorten aan het licht. Ook op de tweedehandsmarkt is er veel vraag naar refurbished notebooks: “Op dit moment is het helemaal te gek omdat alle bedrijven zich voorbereiden op thuiskantoren. Ik zal blij zijn als we weer terug zijn bij de normale dagelijkse gang van zaken,” zeggen stemmen uit het kanaal over de huidige situatie.

De evaluatie van de top 100 meest geklikte headsets in Q1/2020 (gemiddelde voorraad in totaal per headset).

ITscope promotie

Het ITscope platform stelt gebruikers in staat om prijzen en voorraadniveaus van meer dan 370 IT-distributeurs te bekijken. Momenteel biedt het bedrijf ook een Corona promotie aan: Als onderdeel van deze promotie stelt ITscope de ITscope business licentie tot eind juni gratis ter beschikking aan alle resellers die zich voor eind maart voor het eerst registreren voor het platform

.