Containers: van hype naar lucratieve dienst

De cloud en dus ook cloud-native technologieën in de omgeving van containers en Kubernetes zijn mainstream geworden. Een gebrek aan deskundigheid en een tekort aan geschoold personeel maken containers tot een lucratief werkterrein voor managed service providers.

De Corona-crisis heeft één ding al duidelijk gemaakt: er is geen weg om cloud computing heen. In het verleden was de druk om te lijden nooit groter dan de bedenkingen bij de cloud, maar Covid-19 heeft daar verandering in gebracht: De cloud heeft zijn intrede gedaan in de mainstream en is van existentieel belang voor bedrijven van elke omvang. Voor veel bedrijven is het gebruik van cloud computing echter niet alleen een centrale bouwsteen op de weg naar de dringend noodzakelijke digitale transformatie, maar vooral een kwestie van kosten. Zo zijn er al enkele projecten waarbij de kosten uit de hand liepen na de cloudmigratie. Dit wordt bevestigd door de resultaten van het “Flexera 2020 State of the Cloud Report”: 20 procent van de ondervraagde bedrijven besteedt meer dan 12 miljoen US dollar per jaar aan de publieke cloud. Voor 2021 wordt een stijging van de cloudkosten met 47 procent verwacht.

Uitgaven aan cloud overschrijden budget

Ondanks het risico van exploderende kosten staat de migratie van applicaties en diensten naar de cloud momenteel bovenaan de agenda van de meerderheid van de bedrijven. Tegelijkertijd overstijgen de clouduitgaven van de voor het Flexera Cloud Report ondervraagde bedrijven de daarvoor geplande budgetten nu al met gemiddeld 23 procent. Bovendien genereert volgens het onderzoek 30 procent van de cloud-uitgaven niet direct RoI. Het optimaliseren van workloads, efficiënt uitgavenbeheer en consistente cloudgovernance worden zo de meest urgente taken voor IT-managers.

Voordelen van Kubernetes, Containers en Co.

Eén manier om clouduitgaven onder controle te krijgen is het gebruik van cloud-native technologieën, die zich hebben gevormd rond containers en Kubernetes. “Bedrijven die gebruik maken van containertechnologie profiteren in de eerste plaats van korte ontwikkelingstijden, een snellere time-to-market en van het feit dat elementen en projecten van elkaar gescheiden zijn. Hierdoor kunnen toepassingen sneller en efficiënter worden ontwikkeld. Bovendien is het gemakkelijker om individuele wijzigingen terug te draaien zonder de hele architectuur te vernielen en downtime te veroorzaken. Tegelijkertijd maakt deze ruimtelijke scheiding van projecten parallel werk en snelle inzet mogelijk: Door splitsing kunnen verschillende groepen onafhankelijk van elkaar aan toepassingen werken en ze zelfs tussen verschillende omgevingen heen en weer verplaatsen. Dit wordt ook wel werklastportabiliteit genoemd. Deze flexibiliteit en schaalbaarheid zijn misschien wel de grootste voordelen van containers. Ze maken snellere ontwikkelingen in een zeer stabiel systeem mogelijk”, werkt Dr. Oliver Mauss, CEO van de Plusserver Group, verder uit.

“Daarnaast maken tools als Kubernetes en containers de abstractie van hardware-stacks mogelijk en daarmee de standaardisatie van infrastructuur, wat de voorwaarde is voor agile ontwikkelmethoden”, benadrukt Dr. Wolfgang Herbst, Regional CTO voor Noord- & Centraal-Europa bij DXC Technology. “Bedrijven die containers gebruiken, verhogen hun infrastructuurgebruik. Dit betekent een vermindering van ongebruikte bronnen door het verhogen van de pakkingsdichtheid van toepassingen op de infrastructuur”, voegt Marco Tesch, Cloud Consultant&Trainer – Team Lead Wenen bij Tecracer, toe. Al met al levert het gebruik van containers vooral tijd- en kostenbesparingen op.

Omdat containers gestandaardiseerd zijn, is er ook geen risico van providerafhankelijkheid. “Met name Duitse bedrijven waren vroeger bang voor vendor lock-in. Met containers en Kubernetes kunt u heel gemakkelijk ontwikkelen, testen en opereren. Ofwel op één infrastructuur, ofwel kunt u de software verplaatsen, van uw eigen datacenter, naar de managed service provider, of naar de publieke cloud. De pogingen van veel bedrijven om hybride of multicloud-omgevingen te bouwen zijn vaak mislukt door het gebrek aan standaardisering en technologie. En daarom is containertechnologie zo succesvol, niet alleen bij start-ups en softwareontwikkelaars, maar ook bij bedrijven”, verklaart dr. Carlo Velten, medeoprichter en hoofd Business Development bij het digitaliserings- en softwarebedrijf Cloudflight.

Container as a Service

Dus containers zijn al lang geen hype meer. “Cloud-native technologie is de nieuwe norm geworden, en dat zal in de nabije toekomst niet veranderen. Bedrijven moeten daarom vrienden worden met containers”, benadrukt Velten. Volgens de komende Cloudflight-studie “Welcome to Enterprise IT, Cloud Native! – DevOps, Kubernetes en Open Source geven vorm aan de toekomst van digitale IT-operaties”, 47 procent van de DACH-bedrijven maakt al gebruik van Kubernetes of containers als managementtool. Nog eens 32 procent is van plan de virtualisatietechnologie in de komende twaalf maanden te gebruiken en nog eens negen procent in de komende 36 maanden. Voor het onderzoek heeft Cloudflight in het voorjaar van 2020 een enquête gehouden onder in totaal 652 besluitvormers op het gebied van IT en digitalisering van bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende omvang in de DACH-regio.

Potentieel voor Managed Service Providers

IT-belanghebbenden die vertrouwen op Kubernetes-platforms om ervaring op te doen en eerste projecten te testen, melden dat de hoeveelheid containers snel toeneemt en dat de automatiseringseisen complexer worden. Door de hoge mate van complexiteit, het gebrek aan expertise en het tekort aan geschoolde werknemers, komen “Managed Kubernetes from the Cloud” of “Containers as a Service” (CaaS) in beeld. Nu al koopt meer dan een op de twee (54%) cloud-native bedrijven de technologieën in als een beheerde dienst, zo blijkt uit de resultaten van het Cloudflight-onderzoek.

Dienstverleners die CaaS aanbieden, zorgen bijvoorbeeld voor de beveiliging, governance, monitoring, opslag, netwerken en voor lifecycle management en orchestratie voor de klant. “Om een groot aantal containers te kunnen bewaken, moet je de systemen op een geautomatiseerde manier kunnen automatiseren en bewaken. En daarvoor heb je zowel gereedschap als deskundigheid nodig. Operaties en automatisering van operaties, alle back-up- en herstelkwesties, bieden ook inkomstenpotentieel voor aanbieders van beheerde diensten. De onboarding en training, de setup en individuele configuratie van de systemen, inclusief de integratie van de backend-systemen van de klant, de monitoring en het incidentbeheer en natuurlijk de werking en 24/7-ondersteuning, zijn potentiële groei- en businessgebieden voor MSP’s,” legt Velten uit.

Een ander groot voordeel van CaaS is dat je deze dienst kunt afnemen vanuit de publieke cloud of vanuit het eigen datacenter van het bedrijf On Premises: “Dit is een goede kans voor MSP’s. Men kan ook Managed Kubernetes en cloud-native diensten afnemen van een Duits datacenter. Managed service providers hoeven klanten niet te dwingen naar de publieke cloud te gaan, waar ze zich zorgen moesten en moeten maken over gegevensbescherming. Je kunt ze aanbieden om deze technologieën uit een Duits datacenter te halen of ze op de infrastructuur van de klant te draaien,” wijst Velten op een ander voordeel van CaaS.

Containers: de nieuwe standaard in applicatieontwikkeling

De aanbiedersmarkt voor Managed Containers as a Service staat nog maar aan het begin als het gaat om service level agreements (SLA’s), dienstbeschrijvingen, prijzen en vooral de oriëntatie van het desbetreffende aanbod. Desondanks hebben containers zich gevestigd als de nieuwe standaard in de ontwikkeling van toepassingen en worden ze gezien als aanjager van digitale transformatie. “Als innovatieve, moderne managed service provider kun je het je niet veroorloven om het onderwerp niet in je portfolio te hebben. Container as a Service is een must-have voor MSP’s,” stelt Velten.