Epson verbetert piëzo-technologie

Met behulp van nieuw ontwikkelde printkoppen wil Epson nieuwe toepassingsgebieden voor inkjetprinters ontsluiten, zoals de kantooromgeving.

Volgens eigen informatie is Epson erin geslaagd een piëzo-printkop te ontwikkelen die zich van de printkoppen van de huidige generatie onderscheidt door aanzienlijk kleinere afmetingen.

De basis hiervoor was de ontwikkeling van een piëzokristal waarbij de elementdikte met meer dan 35 procent kon worden verminderd. De film over het inktreservoir, die vervormt wanneer een elektrische spanning wordt aangelegd, werd teruggebracht van 1,56 micrometer per laag tot slechts één micrometer dik.

In deze context was het noodzakelijk de flexibiliteit van het piëzo-element aanzienlijk te vergroten om een nauwkeurige dosering van de inktdruppels te garanderen. Deze eigenschap is een essentieel kwaliteitskenmerk waarop ook Epsons zogenaamde Variable Droplet Size-technologie is gebaseerd. Inktdruppels met verschillende volumes – voor de fijnste korrel of voor een groot gebied – kunnen met zijn hulp worden geproduceerd.

Het verbeterde piëzo-element vermindert de ruimte die nodig is voor de print nozzles, en verdubbelt het aantal van 180 naar 360 nozzles per inch. Tegelijkertijd is ook de reactietijd op elektrische impulsen verkort. Beide, het aantal nozzles en een hogere afvuurfrequentie, dragen bij aan een hogere afdruksnelheid.

De nieuwe piëzoprintkoppen zijn sinds deze maand in serieproductie. Op dit moment geeft Epson echter nog geen informatie over de producten waarin de printkoppen in de toekomst zullen worden gebruikt.