Grafische kaarten worden schaars en duur

Uit de ITscope-marktbarometer blijkt dat chipknelpunten het kanaal onder druk zetten. Daarnaast stijgt de vraag naar complete systemen weer, blijft Microsoft succesvol met de Surface Pro 7, blijft de iPhone SE smartphonekampioen en komt Intel gevaarlijk dicht in de buurt van AMD in het CPU-leiderschap.

Het handelsplatform ITscope registreert ontspanning rond thuiskantoorapparatuur in het tweede kwartaal van 2021. Het aantal kliks van detailhandelaren op de overeenkomstige aanbiedingen van de verdeling is hier weer normaal. De ICT-industrie wordt nu echter geplaagd door een ander probleem.

Over de ITscope Marktbarometer

In zijn Marktbarometer publiceert de aanbieder van het B2B-handelsplatform ITscope cijfers over het afgelopen tweede kwartaal van 2021. De kliks van meer dan 10.

De hoogvliegers onder de nieuwkomers

Sinds geruime tijd zijn grafische kaarten schaars in het kanaal en daarom alleen verkrijgbaar tegen afgrijselijke prijzen, als ze al verkrijgbaar zijn. Verscheidene factoren dragen bij tot deze situatie: Terwijl de lockdown onlangs digitale entertainmentformaten bijzonder aantrekkelijk heeft gemaakt, hebben de cryptohausse en de aanhoudende chipschaarste ook de markt voor grafische kaarten beïnvloed. Deze grote vraag blijkt ook uit de eerste plaats van de ITscope Highflyers: met de MSI RTX 3060 TI Gaming X is een gloednieuwe grafische kaart naar de top geklommen, die volgens ITscope momenteel bij geen enkele Duitse leverancier verkrijgbaar is.

Met zo’n 1.500 clicks komt de Red Plus NAS Hard Drive van WD op de tweede plaats. Het Thunderbolt Dock WD19TBS dockingstation van Dell haalt de derde plaats. Met verschillende poorten, waaronder een Thunderbolt 3, twee DisplayPorts, HDMI, USB-C en USB-C 3.1 poort, biedt het een uitgebreide keuze. Een andere praktische functie is de ExpressCharge-functie, waarmee de batterij in een uur tot 80 procent kan worden opgeladen.

De Intel Core i7-11700K belandt op de vijfde plaats: de acht-core, die is ontwikkeld op basis van de nieuwe Rocket Lake-architectuur, klokt op 3,6-5 GHz en kan tot 16 threads tegelijk verwerken dankzij Hyperthreading. Desondanks kan Intels i7-11700K niet op tegen de nieuwe Ryzen 7 CPU’s op basis van Zen 3.

Innovatief is de AirTag, een nieuw product van Apple: de AirTag is een Bluetooth-tag tegen verlies die aan sleutels of portemonnees kan worden bevestigd – dingen die vaak zoekraken. Als de sleutel niet kan worden gevonden, zendt de AirTag een Bluetooth-signaal uit dat kan worden ontvangen via het “Waar is het?”-netwerk op bijvoorbeeld een smartphone. Als het gezochte voorwerp in de buurt is, volgt u een toon om de zoekgeraakte sleutel te vinden.

Een nogal ongewoon product staat dit keer op de 15e plaats in de hitlijsten van hoogvliegers: met de neustest van NanoRepro belandt een Covid 19-product uit de gelijknamige nieuwe productcategorie in de ITscope-ranglijst. Mond- en neusbescherming is ook een alledaagse metgezel op kantoor – de zwarte FFP2 wegwerp-mondbeschermer in een doos van 20 stuks staat ook hiervoor op de 26e plaats.

Hier zijn alle ranglijsten van de Marktbarometer

Hoogtepunten van de afzonderlijke categorie TFT’s

Zelfs na zeven kwartalen op rij staat de P2419H van Dell nog steeds bovenaan in de monitorkaarten. Maar het grote enthousiasme lijkt wat af te nemen, want het aantal kliks is bijna gehalveerd ten opzichte van het vorige kwartaal, van 14.000 naar iets minder dan 8.000 kliks. Om zijn voorsprong veilig te stellen, neemt Dell echter de tweede plaats in met de P2719H: De 27-inch versie van de monitor verbeterde in dit kwartaal met bijna 1.000 klikken. HP is echter bezig aan een inhaalslag en zit Dell op de hielen in de top 10. Hoewel de drie modellen, E24i G4, E24 G4 en E27 G4, beduidend nieuwer zijn, kan HP qua prijs gelijke tred houden met de modellen van Dell die op de eerste en tweede plaats staan.

De C34H890WGR van Samsung, die al sinds het begin van het jaar in de lijst staat, komt vanaf de 7e plaats direct de top 10 binnen: met een scherm van 34 inch biedt de gebogen monitor voldoende ruimte voor verschillende werkplekken zonder zijn toevlucht te hoeven nemen tot een tweede scherm. Een resolutie van 3.440 x 1.440 pixels zorgt voor scherpe beelden, terwijl de flikkervrije technologie van Samsung en een speciale oogbeschermingsmodus extra comfort bieden en ervoor zorgen dat de ogen niet vermoeid raken.

Highlights van de categorie individuele smartphones

Wederom een overwinning voor de iPhone SE: meer dan 4.000 klikken geven hem een behoorlijke voorsprong op de iPhone 12, die op de tweede plaats staat en slechts 1.650 klikken haalt. Over het geheel genomen blijft de smartphone top 10 in handen van Apple.

Het wordt pas weer spannend op de 14e plaats, waar de Samsung Galaxy A52 een kersverse nieuwkomer is die het ook ver heeft geschopt in de hitlijsten voor hoogvliegers. De smartphone, die pas sinds half maart van dit jaar in de lijst staat, heeft een helder OLED-scherm, een goede camera en een batterij die lang meegaat. Niet te onderschatten, vooral in de zomer, is ook de IP67-certificering, die volgens de fabrikant zowel stofbestendigheid als bescherming tegen tijdelijke onderdompeling tot een maximale waterdiepte van 1 meter gedurende maximaal 30 minuten definieert.

Ook al blijft Huawei slechts op de 28e plaats staan, toch is dit een presentabel resultaat voor de Chinese fabrikant in vergelijking met voorgaande kwartalen. Met de P30 lite New Edition krijgt Huawei’s instapmodel een update: een betrouwbare smartphone met veel opslagruimte die overtuigt met uitstekende prestaties, een goede accuduur en aantrekkelijke foto’s. Echter, alleen bij daglicht: als het donker wordt, heeft de camera het moeilijk.

Verder op de lijst kom je echte specialiteiten tegen – zoals de CAT B35 op de 46e plaats. De mobiele telefoon uit 2018 is een absolute outdoorheld en uitgerust voor elk avontuur: In de uithoudingstest bewijst hij crashbestendig te zijn, gemakkelijk te bedienen, zelfs bij temperaturen onder nul, en waterdicht volgens IP68 – een certificering die, in tegenstelling tot IP67, ook bescherming biedt tegen permanente onderdompeling.

Hoogtepunten van de afzonderlijke tabletcategorie

In de tabletcategorie verandert er dit kwartaal weinig: met een ruime voorsprong van meer dan 9.000 klikken gaat de Microsoft Surface Pro 7 in de platinagrijze versie met 256 GB opslagruimte opnieuw aan de leiding. De 10,2-inch iPad van Apple blijft ver achter op de tweede plaats met slechts zo’n 4.000 klikken. De nieuwkomer van Microsoft van vorig kwartaal, de Microsoft Surface Pro 7+, heeft zijn positie ook weten te verbeteren en klimt van de 19e naar de 11e plaats.

De eerste die op de 25e plaats belandt, is een nieuwkomer in de tabletcharts, de Apple 12,9-inch iPad Pro. De iPad, die sinds eind april in de lijst is opgenomen en ook de 8e plaats in de hitlijsten voor hoogvliegers haalt, heeft een display dat wordt verlicht door meer dan 10.000 LED’s en maakt gebruik van “local dimming”-technologie: Het scherm is verdeeld in meer dan 2.500 dimzones die, in combinatie met een hoge kleurweergave, zeer contrastrijke beelden opleveren. De hier geïnstalleerde M1-processor van Apple doet ook prima zijn werk en zorgt voor een razendsnelle werksnelheid.

Klik hier voor alle Market Barometer-ranglijsten

Hoogtepunten in de categorie afzonderlijke notebooks

Na meer dan een jaar op de eerste plaats te hebben gestaan, moet de ThinkPad E15 20RD van Lenovo het veld ruimen – en zakt laag naar de 42e plaats. De eerste plaats in de notebookcharts wordt ingenomen door de Dell Latitude 3510, die eerder op de tweede plaats stond, maar het is ook de enige notebook van de Amerikaanse fabrikant die in de top 10 terechtkomt. Vanuit dit oogpunt ziet het er veel beter uit voor Lenovo: Maar liefst zes modellen bemachtigen hun plaats in de top 10, waaronder drie uit de ThinkPad E15-serie.

En de Chinese fabrikant stuurt ook een nieuwkomer de race in: de Lenovo ThinkBook 15-IIL 20SM, die zijn debuut maakt op de 31e plaats. De notebook met een 15,6-inch Full HD-beeldscherm is ook ideaal om onderweg te werken dankzij het dunne ontwerp van slechts 18,9 millimeter. Ook de USB 3.1-poort met always-on-functie, waarmee andere apparaten kunnen worden opgeladen, zelfs als de ThinkBook is uitgeschakeld, komt hierbij goed van pas.

Highlights van de afzonderlijke categorie PC complete systemen

Nog steeds koploper in de categorie PC complete systemen na zeven kwartalen op rij is Lenovo’s ThinkCentre M720q 10T7. Maar de rente lijkt steeds meer af te vlakken in het “verdomde zevende kwartaal”: Van meer dan 12.000 klikken in het vorige kwartaal daalt het TPC complete systeem naar iets meer dan 9.000 klikken.

Maar de kloof met de als tweede geplaatste ProDesk 400 G6 van HP, die net geen 3.000 klikken haalt, is nog steeds groot genoeg dat niets het ThinkCentre M720q op korte termijn zal bedreigen. Behalve misschien het opvolgingsmodel? Het ThinkCentre M70q 11DT springt van 157 naar de 4e plaats.

HP is over het algemeen erg sterk met zijn ProDesk-serie en weet met succes zes plaatsen in de top 10 van complete PC-systemen te bemachtigen. Fujitsu kan de topsystemen dit keer niet vasthouden met de Esprimo P558, en zakt van de 7e naar de 21e plaats.

Highlights van de categorie individuele webcams

Er gebeurt dit kwartaal niet al te veel op webcams-gebied. Het aantal klikken in de top 10 daalt van bijna 30.000 naar slechts ongeveer 17.000. Op een paar uitzonderingen na zijn er geen grote veranderingen in de posities 1 tot en met 10.

Het zou voor Microsoft bijna genoeg zijn geweest om een toppositie te veroveren tussen uitsluitend Logitech-camera’s, maar de LifeCam HD-3000 mist de top 10 nipt en eindigt op de 12e plaats.

Highlights van de afzonderlijke categorie Headsets

Terwijl Logitech eerder bovenaan stond, behoort de eerste plaats met bijna 2.500 klikken dit keer toe aan Jabra met de Evolve 65 MS Stereo, die eerder op de tweede plaats stond. Apple is ook twee keer vertegenwoordigd in de top 10: met de AirPods 2nd Gen. op de 4e plaats en de AirPods Pro op de 5e plaats. De echt draadloze in-ear hoofdtelefoon heeft een uitstekende geluidskwaliteit en een batterij die lang meegaat. Bij de AirPods Pro maakt Apple ook gebruik van actieve ruisonderdrukking, die werkt door de gehoorgang mechanisch af te sluiten. Met de normale AirPods, die deze functie niet bieden, is het verschil aanzienlijk te horen.

Highlights van de afzonderlijke categorie grafische kaarten

Op het gebied van grafische kaarten gaat de belangstelling onverminderd door. Hoewel ook hier het aantal klikken daalt van bijna 38.000 naar iets minder dan 24.000, winnen vooral de op de eerste en tweede plaats staande grafische kaarten van MSI alleen al meer dan 5.000 klikken. En de prijs van beide stijgt ook aanzienlijk in vergelijking met het vorige kwartaal: De MSI GeForce RTX 3070 Ventus 3X OC, die op de eerste plaats staat, zag zijn prijs met 20 procent stijgen en de MSI RTX 3080 Gaming X Trio op de tweede plaats met 13 procent. Over het algemeen gaat het dit kwartaal uitzonderlijk goed voor MSI: maar liefst zeven plaatsen in de top 10 gaan naar de Taiwanese fabrikant.

Met de MSI GeForce RTX 3080 Gaming Z Trio 10G haalt een nieuwkomer ook direct de 7e plaats, waarmee de MSI RTX 3080 Gaming X Trio een waardige opvolger krijgt: met een boostklok van 1.835 MHz (de Gaming X Trio zit op 1.815 MHz) en een TDP-specificatie van 370 watt (een toename van 30 watt ten opzichte van de Gaming X Trio) is het de snelste grafische kaart in de RTX 3080 Gaming Trio-serie tot nu toe. Alleen de Suprim X van MSI, met een boostklok van meer dan 1.900 MHz, is momenteel nog sneller en bezet de negende plaats.

Hoogtepunten in de categorie afzonderlijke processors

Wederom bezet AMD de eerste plaats in de CPU-hitlijsten met de Ryzen 9 5900X. Maar Intel’s Core i5 10400 ligt nog geen 100 klikken achter. Dus zal AMD binnenkort weer worden uitgedaagd voor de CPU-kroon? De Core i5 10400, die al sinds medio 2020 op de lijst staat, heeft in ieder geval al een grote sprong gemaakt en is van de 7e direct naar de 2e plaats gestegen.

Intel heeft ook een indrukwekkend resultaat behaald met de Core i5 11400, die van de 667e naar de 14e plaats is gestegen. De processor is uitgerust met zes kernen en twaalf threads en is gebaseerd op de nieuwe Cypress Cove-architectuur.

Highlights van de individuele printercategorie

In de printercategorie is de top 10 in handen van HP. De Californische fabrikant bezet alleen al de eerste vier plaatsen met zeer verschillende producten. De eerste plaats gaat naar de HP Officejet Pro 9010 All-in-One, die een voorsprong van meer dan 1.000 klikken heeft op de als tweede geplaatste HP PageWide Pro 477dw. De allrounder biedt afdruk-, kopieer-, scan- en faxfuncties, een automatische documentinvoer voor 35 vel, afdrukken via USB-aansluiting en een afdruksnelheid van maximaal 22 pagina’s per minuut in zwart-wit en 18 pagina’s per minuut in kleur. Naast HP staan alleen Kyocera met de Ecosys M5526cdn en Brother met de MFC-L3750CDW in de top 10.

Klik hier voor alle ranglijsten van de Market Barometer