Veel budget vloeit naar IT-beveiliging, notebooks en de cloud

Uit het onderzoek “The Hybrid Shift: Managing an increasingly remote workforce” van Dynabook Europe blijkt dat veel IT-besluitvormers dit jaar hogere budgetten beschikbaar hebben. Tegelijkertijd wordt de aankoopbeslissing over technologische oplossingen bepaald door Corona.

Digitalisering hier, transformatie daar en dat alles dankzij Corona. Om aan de bal te blijven, verhogen veel bedrijven nu hun budgetten, zo blijkt uit een enquête van Dynabook Europe en het marktonderzoeksbureau Walnut Unlimited. Volgens het onderzoek heeft 65 procent van de Europese IT-besluitvormers dit jaar hogere IT-budgetten beschikbaar. In Duitsland is 63 procent van de ondervraagden van plan hun financiële middelen te verhogen, terwijl Spanje (71 procent) en Nederland (70 procent) koplopers zijn. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de toenemende verspreiding van mobiele werkplekken en de toenemende beveiligingseisen.

Financiële sector investeert het meest

In termen van sectoren zijn financiële dienstverleners het meest bereid te investeren: 76 procent wil meer uitgeven aan IT, terwijl 73 procent van de IT-besluitvormers in de productiesector extra budget uittrekt. De detailhandel komt op de tweede plaats, met slechts één op de twee respondenten (54%) die aangeven de IT-uitgaven te verhogen.

De drijvende krachten

De duidelijke drijvende kracht achter de budgetverhogingen zijn de veranderende werkplekmodellen. Uit de studie blijkt dat ongeveer 55% van de werknemers in Duitsland ook na de pandemie flexibel of thuis zal blijven werken. Voor de crisis was dit aandeel nog 48 procent.

Op de vraag hoe Duitse bedrijven de productiviteit van hun steeds plaatsonafhankelijker wordende personeel gaan waarborgen, antwoordde 57 procent dat ze hun werknemers met mobiele hardware zouden uitrusten. 49 procent wil ook de IT-ondersteuning voor gebruikers op afstand uitbreiden. Bijna een op de drie bedrijven biedt ook bijscholing over IT-onderwerpen.

De impact van de pandemie

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven hun digitale transformatie blijven versnellen. Zij rusten zichzelf uit met een robuuste IT-infrastructuur om te voldoen aan de eisen van de toenemende remote en hybride werkplekken. Bedrijven uit Duitsland zien hun grootste prioriteiten in de aanschaf van cloud-oplossingen (52%), in het verbeteren van de beveiligingsinfrastructuur (48%) en in het uitrusten van werknemers met hardware (47%).

Dit toont het effect aan van Covid-19 op de aankoopbeslissing van technologische oplossingen: 75 procent van de Duitse bedrijven hecht meer waarde aan veilige software dan vóór de pandemie. Notebooks hebben voor 73 procent een hogere prioriteit, op de voet gevolgd door cloudoplossingen (66 procent) en samenwerkingstools (65 procent).

En welke hardware?

Het onderzoek onderstreept ook dat notebooks een hoge prioriteit krijgen in dit land. Volgens de studie is 67 procent van de Duitse bedrijven van plan om in de komende twaalf maanden verder te investeren in notebooks. 40 procent wil meer gebruik gaan maken van tablets. Slechts 27 procent van de ondervraagden wil desktop-pc’s kopen. Daarmee loopt Duitsland voorop in een Europese vergelijking – in Spanje bijvoorbeeld zal 52 procent blijven investeren in desktop-pc’s.

Connectiviteit en beveiliging

In Duitsland spelen connectiviteitsopties en beveiligingskenmerken een doorslaggevende rol bij de aanschaf van nieuwe apparaten (voor 81 procent van de respondenten in beide gevallen), gevolgd door prestaties (79 procent). Op de vierde plaats van de belangrijkste kenmerken staat duurzaamheid met 76 %. Slechts 36 procent van de besluitvormers hecht belang aan het ontwerp.