Sony Online en Computer Entertainment fuseren

Microsoft ontkent gesprekken over een Blu-ray drive voor de Xbox 360 en wil zich blijven richten op de marketing van online content. Met de fusie van SOE en SCEI wil concurrent Sony ook meer scoren in de online sector.

Sony Online Entertainment (SOE) en Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI) bundelen hun krachten om online games wereldwijd te promoten. Kazuo Hirai, president en CEO van SCEI, zegt dat hij de leiding van de online entertainment divisie op zich zal nemen.

De fusie en de daaruit voortvloeiende nauwere samenwerking tussen de twee voorheen gescheiden bedrijven zal naar verwachting vooral ten goede komen aan Sony’s Playstation 3, aldus Hirai: “Ik ben zeer verheugd nog nauwer te kunnen samenwerken met SOE nu online games en diensten een ander integraal onderdeel worden van de entertainmentervaring van de Playstation 3. Dankzij deze nieuwe structuur kunnen we optimaal profiteren van de aanzienlijke expertise van beide bedrijven en ons aanbod aan aantrekkelijke entertainmentproducten voor onze klanten uitbreiden.”

Tot nu toe maakte Sony Online Entertainment deel uit van het in San Diego gevestigde Sony Pictures Entertainment, een conglomeraat dat onder meer dvd’s en ringtones distribueert en televisie-uitzendingen verzorgt. SOE zal games blijven ontwikkelen voor PC’s en de Playstation 3 nadat de divisie is overgedragen aan het management van Sony Computer Entertainment Inc.

Dankzij de fusie van SOE en SCEI zou een overkoepelende uitbreiding van het Playstation Network platform nu mogelijk zijn.

Microsoft ontkent gesprekken

Een sterke focus op de online community maakte vanaf het begin deel uit van de strategie voor Microsofts Xbox 360. Dit diende ook als rechtvaardiging voor het niet integreren van een HD-DVD drive in de spelconsoles – wat uiteindelijk ook in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de overwinning van het Blu-ray formaat.

Nadat Toshiba en Microsoft moesten afzien van HD-DVD, gingen er geruchten dat Microsoft in gesprek was met Sony om een Blu-ray speler voor de eigen console aan te bieden. Maar de fabrikant ontkende deze beweringen. In plaats daarvan investeert het meer in het online platform voor de Xbox 360.

Als we Microsoft-manager Chris Lewis mogen geloven, zou de triomf van Blu-ray over hooguit 18 maanden voorbij zijn. Want tegen die tijd zullen de fysieke gegevensdragers voor spelconsoles hun langste tijd gehad hebben. Digitale downloads zouden de maat van alle dingen zijn.

Microsoft zelf biedt deze aan via “Xbox Live” en prijst dit aan als een handige manier voor klanten om applicaties en content te verkrijgen. Ook het softwarebedrijf heeft er baat bij: de bestanden kunnen dan niet worden gekopieerd of gebrand.