United Navigation reorganiseert zichzelf

De navigatiespecialist United Navigation heeft de opening van een procedure van zelfbestuur aangevraagd. Aanleiding was de scherpe daling van de markt en het faillissement van een belangrijke leverancier.

De districtsrechtbank van Essen heeft het door United Navigation GmbH op 23 januari 2017 ingediende verzoek om zelfbestuur voorlopig toegewezen. Nu wil de onderneming, die in Ostfildern ten zuidoosten van Stuttgart is gevestigd, zich door middel van een herstructureringsplan heroriënteren en haar rentabiliteit duurzaam verhogen. De onderneming spreekt van “een snelle tenuitvoerlegging van de herstructurering die in de afgelopen maanden reeds is ingezet met het oog op meer flexibiliteit en schaalbaarheid”. De herschikking zal in de komende weken plaatsvinden. United Navigation wordt bijgestaan door een team van adviseurs rond Christian Kunz van de “Wintergerst Societät für Unternehmer-Beratung” als aanvulling op het management en door de bewindvoerder Jochen Sedlitz van het advocatenkantoor Menold Bezler, die al verschillende procedures voor zelfbestuur heeft begeleid.

“De sterk dalende markt voor draagbare navigatieapparatuur heeft vorig jaar ernstige gevolgen gehad voor United Navigation. Ondanks een lichte stijging van het marktaandeel was het niet mogelijk een marktdaling van deze omvang te compenseren. Bovendien was er de insolventie van een belangrijke leverancier,” legt algemeen directeur Nikolai Kesting uit.

Door gebruik te maken van het rechtsinstrument van de procedure van zelfbestuur, kan de bedrijfsleiding zonder beperkingen blijven handelen. De bedrijfsactiviteiten worden gewoon voortgezet. Er mogen geen beperkingen worden gesteld aan service en ondersteuning.

Portefeuille en naamswijzigingen

United Navigation is in 2000 opgericht als Falk Navigation GmbH. In 2003 werd het bedrijf omgedoopt tot Falk Marco Polo Interactive GmbH. In 2009 vond een management buy-out plaats en werden de twee bedrijfssegmenten Navigatie en inhoud, OEM-oplossingen, Webdiensten en Reisdiensten in twee ondernemingen opgesplitst. Dit ging gepaard met de naamsverandering in Falk Navigation GmbH en de oprichting van Falk Content & Internet Solutions GmbH & Co.KG. Toen het bedrijf in 2009 eindelijk de exclusieve rechten voor het merk Becker in handen kreeg, werd het omgedoopt tot United Navigation GmbH.

Dit bedrijf ontwikkelt en verkoopt draagbare navigatiesystemen van Becker en Falk voor auto’s, vrachtwagens, bussen, campers en motorfietsen. Een andere steunpilaar zijn de outdoor navigatieapparaten van het merk Falk Outdoor voor gebruik op de fiets, tijdens het wandelen of tijdens het sporten.