A1 Digital richt zich op cloud, IoT en security

Na slechts anderhalf jaar is de Oostenrijkse dienstverlener A1 Digital gevestigd op de Duitse markt. Partnerschappen met Lenovo in de cloudbusiness en met Software AG in IoT dragen daartoe bij. Een derde focus bij A1 is managed security services.

Het merk A1 is een begrip in Duitsland. Wie voor zaken of plezier in Oostenrijk reist, maakt meestal gebruik van de grootste mobiele telefoonoperator van het land. Wat minder bekend is, is dat A1 Telekom Austria in dit land ook actief is als ICT-dienstverlener met haar dochteronderneming A1 Digital. De start-up werd begin 2017 opgericht en heeft sinds de herfst van 2017 een kantoor in München en een datacenterlocatie in Frankfurt / Main.

Zoals de naam zou moeten aangeven, ziet A1 Digital zichzelf als een digitaliseringspartner voor commerciële eindklanten. De dienstverlener richt zich op het gebied van cloud, IoT en beveiliging. Het bedrijf trok in maart meer aandacht toen het een samenwerking met Lenovo aankondigde. Vanaf mei zal A1 verschillende infrastructuurdiensten, zoals rekenkracht en opslag, leveren aan de hardwaregigant. Daartoe bouwt de dienstverlener een datacenter in München, waar het zijn cloudplatform Exoscale zal exploiteren op speciaal aangepaste componenten van Lenovo. Het aanbod zal via het kanaal van de fabrikant op de markt worden gebracht.

Cloud uit Zwitserland

In de gelederen van hosting- en serviceproviders zijn er ongetwijfeld spelers die al aanzienlijk langer op de markt aanwezig zijn dan de nieuwkomer uit Oostenrijk. “Het feit dat Lenovo toch voor A1 heeft gekozen, spreekt voor de kwaliteit van ons platform”, zegt Thomas Snor, Director Security bij A1 Digital, zelfverzekerd. Excoscale gaat terug op een Zwitsers bedrijf met dezelfde naam, dat in 2011 werd gelanceerd met de ambitieuze bedoeling een Europees alternatief te creëren voor de hyperscalers. In augustus 2017 nam A1 Digital de in Lausanne gevestigde cloudprovider over. Naast datacenters in Genève en Zürich bouwden de Oostenrijkers er nog twee in Wenen en Frankfurt.

De provider exploiteert het Exoscale-platform, dat is gebaseerd op open-sourcetechnologieën, doorgaans op zelfgebouwde hardware. In de samenwerking met Lenovo worden componenten gebruikt die de fabrikant in zijn fabriek in Hongarije produceert. De faciliteit in München zal worden opgezet bij de colocatieprovider Equinix, waarmee A1 ook op andere locaties samenwerkt.

Door de alliantie voegt Lenovo “een kosteneffectieve, veilige en flexibele cloudservice” toe aan zijn hardwareportfolio, zoals Dieter Stehle, General Manager Data Center Group Germany bij het IT-concern, uitlegt. Ze waren het snel eens over belangrijke vereisten zoals de eenvoudige, snelle levering van diensten voor het Lenovo-kanaal en de naleving van de Europese normen voor gegevensbescherming. Bovendien waren hij en zijn team ervan overtuigd door het wendbare bedrijfsmanagement, het concurrentievermogen en het internationale denken van de nieuwe partner dat beide partijen zouden profiteren van “een samenwerking op lange termijn die in de toekomst kan worden uitgebreid”.

IoT-bouwpakket

Sinds mei 2018 behoren ook Software AG uit Darmstadt tot de samenwerkingspartners van A1 Digital. Samen bieden de twee bedrijven een zogeheten IoT-kit aan, die bestaat uit modules voor connectiviteit, monitoring en analyse, alsmede applicaties en clouddiensten. De softwareleverancier draagt zijn Cumolocity-platform bij aan de samenwerking. Het gezamenlijke portfolio is bedoeld om bedrijven te ondersteunen bij het monitoren van hun IoT-apparaten en het evalueren van sensorgegevens.

Het derde werkterrein van de dienstverlener, naast cloud en IoT, spreekt bijna voor zich vanuit de basisoriëntatie. “Bij digitaliseringsprojecten is het essentieel om vanaf het begin na te denken over beveiliging”, benadrukt A1 Digital Manager Snor. “Beveiligingsoplossingen moeten een integraal onderdeel worden van de architectuur.” Op basis van deze behoefte bouwt de expert, die in juli 2018 van NTT Security naar A1 kwam, aan een managed services portfolio. Daartoe is hij sinds september vorig jaar bezig met de implementatie van een Security Operations Centre (SOC), dat aanvallen bij klanten in een vroeg stadium moet opsporen en afweren. Het bedrijf werkt samen met Radar Services, een Weense specialist op het gebied van risicodetectie en -respons, die een technologieplatform heeft ontwikkeld voor het opzetten en exploiteren van SOC’s.

Als gestandaardiseerde dienst biedt A1 Digital bijvoorbeeld een continue beveiligingsscan aan onder het label “Offensity”, waarmee kwetsbaarheden in de IT van klanten kunnen worden opgespoord. De provider verkoopt dergelijke managed security-diensten – evenals het Exoscale-portfolio en IoT-diensten (managed connectivity) – niet alleen rechtstreeks, maar ook via resellers. Het kader hiervoor is een gedifferentieerd partnerprogramma dat de samenwerking regelt met verschillende soorten partners zoals systeemhuizen, softwareleveranciers (ISV’s), integratoren of adviesbureaus.